Κήπος Στα Μεσόγεια: Εισαγωγή στην Γεωργία - Σεμινάρια

Εισαγωγή στην Γεωργία - Σεμινάρια

Σε άλλες εποχές πιθανώς η επιστροφή στον πρωτογενή τομέα παραγωγής να αντιμετωπιζόταν με χλευασμό και να φάνταζε γραφική. Σήμερα όχι. 
Ολοένα και περισσότερος κόσμος, «λαβωμένος» από την ραγδαία αύξηση της ανεργίας, εγκαταλείπει τα αστικά κέντρα βρίσκοντας καταφύγιο στην αγροτική καλλιέργεια. Πώς όμως μπορείς να ασχοληθείς με τον αγροτικό τομέα, αν δεν έχεις πιάσει ποτέ στην ζωή σου τσάπα; Αν δεν ξέρεις πώς να κλαδέψεις ή να σπείρεις; Η «Οργάνωση Γη» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νιάρχου αποφάσισε να καλύψει αυτό το κενό, προσφέροντας δωρεάν και ολοκληρωμένη κατάρτιση σε επίδοξους αγρότες.

Αγροτικό know-how για ανέργους

«Κατά καιρούς έχουμε διοργανώσει πολλές και διάφορες δράσεις πάνω στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, καθώς και σεμινάρια βιολογικής γεωργίας για αστικούς λαχανόκηπους. Βλέποντας ότι οι δράσεις αυτές είχαν μεγάλη απήχηση και ευαισθητοποιημένοι από τον μεγάλο αριθμό των ανέργων αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αυτούς τους κύκλους σεμιναρίων», λέει η κ. Χαριτίνη Κοντοπούλου, Γεωπόνος στο «Κέντρο της Γης» και υπεύθυνη των σεμιναρίων.

Οι κύκλοι πρακτικών και θεωρητικών σεμιναρίων απευθύνονται σε όλους τους ανέργους ηλικίας μέχρι και 52 ετών, είναι εντελώς δωρεάν και διαρκούν εννέα εβδομάδες. Όσον αφορά την «ύλη» των μαθημάτων, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πρακτική εξάσκηση στην διαμόρφωση και κατεργασία εδάφους, επιλογή και εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος, εμπλουτισμό εδάφους και κομποστοποίηση. Στα θεωρητικά μαθήματα συγκαταλέγονται επίσης η λαχανοκομία, τα αρωματικά φυτά, η ελαιοκομία, η αμπελουργία, οι εναλλακτικές καλλιέργειες και οι ψυχολογικές παράμετροι του αγροτικού τρόπου ζωής. 

Αναλυτικά το περιεχόμενο των θεωρητικών και των πρακτικών μαθημάτων θα βρείτε εδώ.

Ο πρώτος κύκλος, ο οποίος ολοκληρώνεται αυτήν την εβδομάδα είχε συνολικά 106 συμμετοχές, έναντι του αρχικού πλάνου το οποίο περιλάμβανε ογδόντα συμμετέχοντες. «Η απήχηση ήταν πολύ μεγάλη και έτσι έχουμε ήδη προγραμματίσει τον δεύτερο κύκλο, ο οποίος ξεκινά στις 20 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 20 Ιουλίου. Η ύλη του δεύτερου κύκλου προσαρμόζεται στις ανάγκες των βιολογικών κύκλων των φυτών και έτσι κάθε εποχή έχει και τις δικές της τεχνικές», επισημαίνει η κ. Κοντοπούλου, τονίζοντας ότι η θεματολογία των σεμιναρίων παραμένει η ίδια με ελάχιστες παραλλαγές οι οποίες αφορούν κυρίως το κομμάτι της καλλιεργητικής περιποίησης (κλαδέματα, πότισμα κτλ.)

«Ψυχή» του σεμιναρίου, όπως μας πληροφορεί η κ. Κοντοπούλου, είναι ο Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Μπιλάλης, ενώ η υλοποίηση της πρωτοβουλίας έγινε χάρη στην χρηματοδότηση του Ιδρύματος Νιάρχου. «Είχαμε και παλαιότερα αντίστοιχες δράσεις, όμως δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα σαν ΜΚΟ να κάνουμε μια τέτοια δράση σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Προωθήσαμε λοιπόν, την πρότασή μας στο Ίδρυμα και η απάντηση ήταν θετική», λέει σχετικά η κ. Κοντοπούλου. Τα μαθήματα γίνονται από Γεωπόνους Μεταπτυχιακού επιπέδου του «Κέντρου Γης», πέντε στον αριθμό, ενώ υπάρχουν και «εξωτερικές» συνεργασίες με εξειδικευμένους Γεωπόνους οι οποίοι έχουν αναλάβει το κομμάτι των εισηγήσεων.

Όσον αφορά τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η επιλογή των ατόμων που θα συμμετέχουν στους κύκλους, η κ. Κοντοπούλου αναφέρει: «Εκτός του ότι προφανώς προτεραιότητα έχουν οι άνεργοι μέχρι 52 ετών, κοιτάμε αυτοί που θα συμμετέχουν να είναι συνειδητοποιημένοι και να θέλουν να εξασκήσουν αυτές τις δεξιότητες στον πρωτογενή τομέα». Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι η μεγαλύτερη μερίδα από αυτούς που συμμετείχαν στον πρώτο κύκλο, έχει βρει ήδη κάποιες εκτάσεις γης στην επαρχία λόγω καταγωγής και απλά έψαχνε την αφορμή για να φύγει από το αστικό κέντρο, αφού πρώτα αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις.

Όπως μας πληροφορεί η κ. Κοντοπούλου από τους συμμετέχοντες το 63% ήταν άντρες και το 37% γυναίκες, ενώ κατά μέσο όρο οι ηλικίες τους είναι από τριάντα μέχρι σαράντα ετών. Αυτήν την εβδομάδα κλείνουν οι συμμετοχές για τον δεύτερο κύκλο, όμως αν σας εξίταρε η ιδέα της επιστροφής στην φύση, μπορείτε κάλλιστα να δηλώσετε συμμετοχή για τον τρίτο κύκλο, ο οποίος ξεκινά στις 10 Σεπτεμβρίου, στέλνοντας ένα σύντομο βιογραφικό εδώ.

Ταξίδι στο «Κέντρο της Γης»
Η «Οργάνωση Γη» είναι μια ελληνική μη κερδοσκοπική οργάνωση που δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάπτυξη και διάδοση της Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης, η οποία αποτελεί ένα διαφορετικό τρόπο αντίληψης. Όπως μας πληροφορούν τα μέλη της, βασίζεται στην ενημέρωση, την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας επάνω στα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα.Πυρήνας των δράσεων της Οργάνωσης είναι το πρότυπο κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης «Κέντρο της Γης», το οποίο βρίσκεται εντός του Κτήματος Βασιλίσσης, ενός ιστορικού μνημείου του πολιτισμού και της φύσης στο Ίλιον. Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα καταπράσινο κτήμα, να παρατηρήσουν από τις μικρές μορφές ζωής όπως τα μυρμήγκια μέχρι τα πανέμορφα άλογα του κτήματος, να επισκεφθούν τον πύργο, να μάθουν για τη δύναμη της φύσης στο βιολογικό περιβόλι και να περιηγηθούν στην έκθεση παλαιών αγροτικών εργαλείων. Κάθε Κυριακή στο Κέντρο της Γης το σύνθημα είναι «Never eat alone», για το λόγο αυτό στήνεται μια συλλογική κουζίνα με επίκεντρο την ελληνική διατροφή και τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής των φαγητών.

Πηγή : in2life.gr

Το διαβάσαμε στο : http://www.back-to-nature.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.