Κήπος Στα Μεσόγεια: Πασχαλίτσα – εισβολέας εξοντώνει τα υπόλοιπα έντομα με βιολογικό όπλο.

18 Μαΐου 2013

Πασχαλίτσα – εισβολέας εξοντώνει τα υπόλοιπα έντομα με βιολογικό όπλο.


Το βιολογικό μυστικό της ασιατικής πασχαλίτσας, ξενικού είδους που εισήχθη στην Ευρώπη για να καταπολεμήσει τις αφίδες στα θερμοκήπια όμως δραπέτευσε και πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.
Η ασιατική πασχαλίτσα (Harmonia axyridis) μπορεί να καταβροχθίσει μέχρι και 200 αφίδες (παράσιτα) ημερησίως, προστατεύοντας με φυσικό τρόπο τις καλλιέργειες στα θερμοκήπια, ωστόσο τα τελευταία χρόνια κατάφερε να επικρατήσει στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική σε βάρος των ενδημικών ειδών.

Το φθινόπωρο οι εισβολείς γίνονται ιδιαίτερα «ενοχλητικοί», καθώς συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες και ψάχνουν κατάλληλα καταφύγια για να ξεχειμωνιάσουν.

Εκτός αυτού, ορισμένες φορές προκαλούν σοβαρές αλλεργίες στους ανθρώπους.

Προσπαθώντας να κατανοήσουν τα μυστικά της ασιατικής πασχαλίτσας οι ερευνητές του πανεπιστημίου Liebig στο Γκίσεν της Γερμανίας ανακάλυψαν ότι τα σωματικά της υγρά περιέχουν αντιμικροβιακά πεπτίδια και ένα τοξικό υπερ-παράσιτο, θανατηφόρο για τα υπόλοιπα έντομα.

Οι μικροσκοπικοί μύκητες ονομάζονται μικροσπορίδια και δεν βλάπτουν τον ξενιστή, δηλαδή την ασιατική πασχαλίτσα, ωστόσο σκοτώνουν τα υπόλοιπα έντομα.

Τα μικροσπορίδια εντοπίζονται επίσης στα αυγά και τις προνύμφες της πασχαλίτσας, κάτι που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τις ενδημικές πασχαλίτσες αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλές φορές τρώνε τα αυγά η μια της άλλης.

Τα αντιβιοτικά στοιχεία της πασχαλίτσας είναι τόσο ισχυρά, που οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μελλοντικά το έντομο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη φαρμάκων για την αντιμετώπιση ποικίλων ασθενειών.

Πηγή:www.econews.gr

Το διαβάσαμε στο : http://piperies-agiou-georgiou.blogspot.com
Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.