Κήπος Στα Μεσόγεια: Τριγωνέλλα: καλλιέργεια και ιδιότητες

Τριγωνέλλα: καλλιέργεια και ιδιότητες


Τριγωνέλλα (τήλι, μοσχοσίταρο, τηντιλίδα, τσιμένι). Η τριγωνέλλα που εκτιμούσε πολύ ο Ιπποκράτης, είναι από τα παλαιότερα φαρμακευτικά βότανα.Στην Αρχαία Αίγυπτο, χρησίμευε για να διευκολύνει τον τοκετό και ως "γαλακταγωγό". Σήμερα οι Αιγύπτιες την παίρνουν για τους πόνους της περιόδου, και το τσάι της, το hilba , είναι δημοφιλές γιατρικό για τις κράμπες στο στομάχι και για την διάρροια, που παθαίνουν οι τουρίστες. Στην Κίνα, η τριγωνέλλα ή hu lu ba χρησιμοποιείται επίσης για τον κοιλόπονο.Δυτική έρευνα, έδειξε πρόσφατα ότι έχει υπογλυκαιμικές ιδιότητες.

Χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού

Σπόροι
Παραδοσιακά αφροδισιακοί, οι σπόροι είναι θερμαντικοί για τα νεφρά και για τα αναπαραγωγικά όργανα. Στην Κίνα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ανδρικής ανικανότητας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον πόνο της περιόδου και για τα εμμηνοπαυσικά προβλήματα που σχετίζονται με αδυναμία του κι (ενέργεια). Αποτελούν επίσης πικρό πεπτικό γιατρικό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο διαβήτη και, εξωτερικά, για τις φλεγμονές του δέρματος. Συλλέξτε τους όταν είναι ώριμοι.

Επίγεια τμήματα
Στη μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια, τα επίγεια τμήματα είναι λαϊκό γιατρικό για τις κοιλιακές κράμπες που συνδέονται με τον πόνο της περιόδου, με διάρροια ή γαστρεντερίτιδα. Χρησιμοποιούνται επίσης για να ανακουφίσουν τους πόνους του τοκετού. Συλλέξτε τους αργά το καλοκαίρι.

Εφαρμογές
ΑΦΕΨΗΜΑ
Πάρτε το ως θερμαντικό ποτό για τους πόνους της περιόδου, τις στομαχικές διαταραχές kui, αν θηλάζετε, ως γαλακταγωγό. Καλύψτε την πικρή γεύση τους με λίγο μάραθο.
ΒΑΜΜΑ
Πάρτε το για διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος και για καταστάσεις που χρακτηρίζονται από αδυναμία του κι (ενέργεια). Χορηγείται με άλλα υπογλυκαιμικά, για το διαβήτη.
ΚΑΨΟΥΛΕΣ
Χορηγούνται για να βοηθήσουν στον έλεγχο του μεταβολισμού της γλυκόζης στο διαβήτη των ενηλίκων.
ΚΑΤΑΠΛΑΣΜΑ
Φτιάξτε αλοιφή από κονιορτοποιημένο βότανο. Βάλτε τη για την κυτταρίτιδα.
Επίγεια τμηματα
ΕΓΧΥΜΑ
Πάρτε το για κοιλιακές κράμπες και για τους πόνους του τοκετού και της περιόδου.
Μπορείτε να το φτιάξετε και από φυτρωμένους σπόρους.

Προφυλάξεις
• Η τριγωνέλλα είναι διεγερτικό της μήτρας, έτσι αποφύγετέ τη στην εγκυμοσύνη. Τα επίγεια τμήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τον τοκετό.
• Οι ινσουλινοεξαρτώμενοι διαβητικοί πρέπει να αναζητήσουν επαγγελματική συμβουλή πριν χρησιμοποιήσουν την τριγωνέλλα ως υπογλυκαιμικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.