Πλήθος θρεπτικών ουσιών, απαραίτητων … για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, περιέχει η σοκολάτα. Μάλιστα, διόλου ασήμαντα είναι τα οφέλη για όσους πάσχουν από καρδία.Όμως δεν είναι μόνο νόστιμη και διαιτητική. Η μαύρη σοκολάτα εκτός της καρδιάς προστατεύει και τον εγκέφαλο, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς έδειξε ότι η μαύρη σοκολάτα – και συγκεκριμένα η ουσία επικατεχίνη που περιέχει -προστατεύει τα νευρικά κύτταρα και αποτρέπει την μόνιμη βλάβη του εγκεφάλου, στην περίπτωση εγκεφαλικού.
Ως δείγμα της, χρησιμοποιήθηκαν ποντίκια στα οποία προκλήθηκε εγκεφαλικό – διέκοψαν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο – και στη συνέχεια τους δόθηκε επικατεχίνη.
Τα ποντίκια που είχαν λάβει την ουσία υπέστησαν σημαντικά λιγότερες εγκεφαλικές βλάβες, από ό,τι αυτά που δεν την είχαν λάβει. Οι επιστήμονες του Τζονς Χόπκινς λένε τώρα ότι το εύρημα αυτό, μπορεί να βοηθήσει πολύ στην θεραπεία του εγκεφαλικού.
Ιδιαίτερα σημαντικές, είναι οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες που μπορούν να επιδράσουν ευεργετικά στη λειτουργία της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, συμβάλλουν στην αύξηση της καλής χοληστερόλης. Υπεύθυνες για τη δράση της σοκολάτας αυτή, είναι ορισμένες από τις ουσίες που περιέχει, όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος καθώς και οι βιταμίνες.
Ακόμη, το μαγνήσιο, που μπορεί να βρεθεί στο κακάο, συμβάλει στην πρόληψη της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Για να ισχύσουν όλα τα παραπάνω οφέλη για όσους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα, η σοκολάτα που καταναλώνουν πρέπει να είναι μαύρη και να περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο. Αντίθετα, δεν πρέπει να περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και κορεσμένα λίπη καθώς στην περίπτωση αυτή κάθε άλλο παρά ωφέλιμη μπορεί να αποδειχθεί.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς έδειξε ότι η μαύρη σοκολάτα – και συγκεκριμένα η ουσία επικατεχίνη που περιέχει -προστατεύει τα νευρικά κύτταρα και αποτρέπει την μόνιμη βλάβη του εγκεφάλου, στην περίπτωση εγκεφαλικού.
Ως δείγμα της, χρησιμοποιήθηκαν ποντίκια στα οποία προκλήθηκε εγκεφαλικό – διέκοψαν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο – και στη συνέχεια τους δόθηκε επικατεχίνη.
Τα ποντίκια που είχαν λάβει την ουσία υπέστησαν σημαντικά λιγότερες εγκεφαλικές βλάβες, από ό,τι αυτά που δεν την είχαν λάβει. Οι επιστήμονες του Τζονς Χόπκινς λένε τώρα ότι το εύρημα αυτό, μπορεί να βοηθήσει πολύ στην θεραπεία του εγκεφαλικού.
Ιδιαίτερα σημαντικές, είναι οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες που μπορούν να επιδράσουν ευεργετικά στη λειτουργία της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, συμβάλλουν στην αύξηση της καλής χοληστερόλης. Υπεύθυνες για τη δράση της σοκολάτας αυτή, είναι ορισμένες από τις ουσίες που περιέχει, όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος καθώς και οι βιταμίνες.
Ακόμη, το μαγνήσιο, που μπορεί να βρεθεί στο κακάο, συμβάλει στην πρόληψη της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Για να ισχύσουν όλα τα παραπάνω οφέλη για όσους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα, η σοκολάτα που καταναλώνουν πρέπει να είναι μαύρη και να περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο. Αντίθετα, δεν πρέπει να περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και κορεσμένα λίπη καθώς στην περίπτωση αυτή κάθε άλλο παρά ωφέλιμη μπορεί να αποδειχθεί.
Πηγή : http://www.vivanews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου