Κήπος Στα Μεσόγεια: Άνθρωποι και σκύλοι εξελίχθηκαν μαζί

17 Μαΐου 2013

Άνθρωποι και σκύλοι εξελίχθηκαν μαζί

Οι σκύλοι τελικά ίσως είναι κάτι περισσότερο από καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, καθώς νέα έρευνα της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών υποστηρίζει ότι οι σκύλοι είναι συνοδοιπόροι των ανθρώπων στη διαδρομή της εξέλιξης.Σύμφωνα με την έρευνα οι σκύλοι διαχωρίστηκαν από τους γκρίζους λύκους πριν 32.000 και έκτοτε οι ο εγκέφαλος και τα πεπτικά όργανα των οικόσιτων σκύλων εξελίχθηκαν με παρόμοιο τρόπο με τον εγκέφαλο και τα όργανα των ανθρώπων.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι σκύλοι εξημερώθηκαν πολύ νωρίτερα απ’ ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα και πως η συμβίωση σε κοινό περιβάλλον επηρέασε την εξέλιξη ανθρώπων και σκύλων για χιλιάδες χρόνια.

Η έρευνα

Ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί πότε οι λύκοι εξημερώθηκαν και έγιναν καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου. Από παλαιότερη έρευνα σε απολιθωμένο κρανίο σκύλου που ανακαλύφθηκε στα βουνά της Σιβηρίας οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι σκύλοι εξημερώθηκαν πριν 33.000 χρόνια, ωστόσο γενετικές αναλύσεις δείχνουν ότι οι σκύλοι στην Κίνα εξημερώθηκαν μόλις πριν 16.000 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση η πλειοψηφία των επιστημόνων στηρίζει την άποψη ότι οι σκύλοι εντάχθηκαν στην ανθρώπινη κοινωνία πριν 10.000 χρόνια.

Μάλιστα ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα αγριόσκυλα της νότιας Κίνας ήταν τα πρώτα οικόσιτα ζώα.

Για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα, ο Δρ. Guo-dong Wang, ερευνητής γενετικής στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, ανέλυσε το γενετικό υλικό τεσσάρων γκρίζων λύκων, τριών κινέζικων σκύλων, ενός γερμανικού ποιμενικού, ενός βελγικού μαλινουά και ενός θιβετιανού μαστίφ.

Από την ανάλυση του DNA προέκυψε ότι οι γκρίζοι λύκοι διαχωρίστηκαν από τους κινεζικούς σκύλους πριν περίπου 32.000 χρόνια.

«Οι κινεζικοί σκύλοι αντιπροσωπεύουν τον χαμένο σύνδεσμο στη διαδικασία εξημέρωσης των σκύλων», επισημαίνεται στη μελέτη.

Έκτοτε η εξέλιξη των σκύλων έγινε σταδιακά και ο πληθυσμός τους δεν μειώθηκε με την πάροδο των χρόνων, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι σκύλοι άρχισαν να εξημερώνονται.

Εξετάζοντας γενετικό υλικό ανθρώπων και σκύλων οι επιστήμονες κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι και τα δυο είδη υπέστησαν παρόμοιες αλλαγές στα γονίδια που συνδέονται με την πέψη και τον μεταβολισμό, κάτι που αποδίδεται στην αλλαγή της διατροφής τους, η οποία σημειώθηκε ταυτόχρονα.

Οι ερευνητές επιπλέον ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος των ανθρώπων και των σκύλων εξελίχθηκε ταυτόχρονα, ειδικά σε ότι αφορά τα γονίδια που επεξεργάζονται τη χημική εγκεφαλική ουσία σεροτονίνη.

Πηγή:http://www.vivanews.gr/
Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.