Κήπος Στα Μεσόγεια: Σαπούνι αποκλειστικά με λάδι καρύδας

Σαπούνι αποκλειστικά με λάδι καρύδας

Έχουμε πλέον μάθει πως το σαπούνι δε πρέπει να περιέχει παραπάνω από 30% λάδι καρύδας, γιατί θα ξηραίνει το δέρμα, και επιπλέον πως δε κάνουμε υπερλίπανση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 8-10%, γιατί το σαπούνι θα είναι μαλακό, δε θα αφρίζει και θα εμφανίσει σημεία σήψης (ταγγίσματος). Τώρα που μάθαμε τους βασικούς αυτούς κανόνες, ας... τους καταργήσουμε!
Η παρακάτω συνταγή βασίζεται στη συνήθη πρακτική πολλών σαπωνοποιών, επαγγελματιών και μη, να φτιάχνουν σαπούνι με 100% λάδι καρύδας και να το υπερλιπαίνουν σε ποσοστό 20%. Το αποτέλεσμα είναι ένα υπέροχο σαπούνι στο οποίο το αρνητικό αποτέλεσμα του λαδιού καρύδας αντισταθμίζεται από το μεγάλο ποσοστό υπερλίπανσης. Πως γίνεται αυτό;

Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα κάτι. Το λάδι καρύδας δεν "ξηραίνει" το δέρμα. Έχει πολύ μεγάλη καθαριστική ικανότητα και απογυμνώνει το δέρμα από το φυσικό του σμήγμα, αφήνοντας μια δυσάρεστη αίσθηση ξηρότητας. Παρ'όλαυτα παραμένει ένα πολύ καλό λάδι για το δέρμα με υπέροχες ενυδατικές ιδιότητες. Αν λοιπόν αφήσουμε ένα 20% ελαίων ασαπωνοποίητα, το αποτέλεσμα θα είναι ένα σαπούνι που θα καθαρίζει πολύ καλά και παράλληλα τα extra-ασαπωνοποίητα έλαια θα περιποιούνται την επιδερμίδα.


Το δεύτερο σκέλος που θα σας προβληματίσει είναι μήπως το σαπούνι "ταγγίσει" από τα παραπανίσια ασαπωνοποίητα έλαια. Λάθος. Το λάδι καρύδας είναι ένα από τα πιο σταθερά έλαια με μεγάλο χρόνο ζωής. Έτσι το σαπούνι σας δε θα χαλάσει, ακόμα και μετά από 2 χρόνια από τη στιγμή που το φτιάξατε. Με μόνη προϋπόθεση να μη περιέχει άλλα έλαια. Στη συγκεκριμένη συνταγή δε χωρούν πειραματισμοί. Λάδι καρύδας και μόνο.
Όσο για τον αφρό μην ανησυχείτε. Παρά το υψηλό ποσοστό υπερλίπανσης, που γενικά έχει αρνητικό αντίκτυπο στον αφρισμό, το λάδι καρύδας αποδίδει τον πλουσιότερο αφρό από κάθε άλλο έλαιο.


Θα χρειαστείτε:

1000 gr λάδι καρύδας
146 gr καυστική σόδα
320 gr αποσταγμένο νερό

Σημείωση: Δε θα βρείτε πολλούς αυτοματοποιημένους υπολογιστές για να επαληθεύσετε τη ποσότητα σόδας, γιατί το ποσοστό υπερλίπανσης είναι πολύ υψηλό και συνήθως οι περισσότεροι υπολογίζουν μέχρι 10%. Κάντε τον εξής υπολογισμό: η τιμή σαπωνοποίησης του ελαίου καρύδας είναι 0,183. Από τη ποσότητα 1000 gr θέλουμε να σαπωνοποιήσουμε μόνο τα 800 gr και τα υπόλοιπα να τα αφήσουμε ασαπωνοποίητα, ώστε να προκύψει υπερλίπανση 20%. Πολλαπλασιάστε το 800 με το 0,183 και θα πάρετε τη ποσότητα της καυστικής σόδας (146 gr).

Αν θέλετε να μάθετε να χειρίζεστε έναν νέο υπολογιστή, με πολλές παραμέτρους και πληροφορίες, δοκιμάστε τον soapcalc. Μπορείτε να επαληθεύσετε εκεί τη συνταγή, μιας και ο συγκεκριμένος δίνει επιλογή για οποιοδήποτε ποσοστό υπερλίπανσης.

Ακολουθήστε πιστά τα βήματα της παρασκευής σαπουνιού με τη ψυχρή μέθοδο.
Σε ελαφρύ trace, αν επιθυμείτε, προσθέστε άρωμα, χρώμα ή το αιθέριο έλαιο που επιλέξατε.
Το σαπούνι αυτό θα σκληρύνει μέσα σε 12-18 ώρες, οπότε και θα το βγάλετε από το καλούπι για να το κόψετε.
Αφήστε το να ωριμάσει για 6-8 εβδομάδες και είναι έτοιμο για χρήση.

Η απλότητα της συνταγής και το ασυναγώνιστο αποτέλεσμα πρέπει ήδη να σας έχουν ερεθίσει τη περιέργεια.
Καλή επιτυχία!

Πηγή: http://oliviart-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.