Κήπος Στα Μεσόγεια: Μια ελπιδοφόρα εφαρμογή προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία

15 Ιουνίου 2013

Μια ελπιδοφόρα εφαρμογή προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία


Η  Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχοντας ως στόχο να καλύψει πλήρως τις ανάγκες παραγωγής της από ελληνικό κριθάρι, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεχίζει για έκτη συνεχιζόμενη χρονιά το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού με Έλληνες αγρότες.

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο συνάντησης εκπροσώπων της εταιρείας με δημοσιογράφους, από το 2008 και κάθε χρόνο η εταιρεία προμηθεύεται ελληνικό κριθάρι από τοπικούς παραγωγούς για την παραγωγή των προϊόντων της AmstelΑΛΦΑ και ΒΙΟΣ 5.

Επιπλέον, όπως επισημάνθηκε, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε συνεργασία με ελληνικά ινστιτούτα, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Έλληνες επιστήμονες αναπτύσσει νέες ποικιλίες κριθαριού προς όφελος της εθνικής έρευνας και τεχνογνωσίας.

Την πενταετία 2008- 2012 η εταιρεία προμηθεύτηκε συνολικά γύρω στους 70.000 τόνους υψηλής ποιότητας ελληνικού κριθαριού από τοπικούς παραγωγούς. Η αξία της ποσότητας αυτής ανέρχεται στα 14 εκατ. ευρώ. Για το 2013 η εταιρεία στοχεύει στην προμήθεια 40.000 τόνων ελληνικού κριθαριού.

Στο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού συμμετέχουν το 2013, 2.100 Έλληνες παραγωγοί μέσω 23 συνεταιρισμών και συνεργατών σε όλη την Ελλάδα, αριθμός διπλάσιος από το 2012.

Επίσης, η εταιρεία από το 2012 ξεκίνησε τη δημιουργία πειραματικών αγρών για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών βυνοποιήσιμου κριθαριού και σήμερα λειτουργούν πέντε πειραματικοί αγροί στη Νιγρίτα Σερρών, στη Νίκαια Λάρισας, στη Λειβαδιά, στην Πάτρα, καθώς και στα Σπάτα Αττικής υπό την αιγίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η συγκομιδή 65.000 τόνων ελληνικού κριθαριού μέχρι το 2014 καλύπτοντας έτσι εξ ολοκλήρου τις ανάγκες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ – ΑΜΠ

τι είναι το κριθάρι

Το κριθάρι είναι δημητριακός καρπός του αγγειόσπερμου, μονοκοτυλήδονου φυτού του είδους Κριθή η κοινή (Hordeum vulgare) της οικογένειας των Ποοειδών (Poaceae) ή Αγρωστωδών (Gramineae). Καλλιεργείται και χρησιμοποιείται από τα πολύ παλιά χρόνια και σε μεγάλη ποικιλία κλιμάτων. Σήμερα χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για την παρασκευή ψωμιού,μπύρας αλλά και ζωοτροφών. Σύμφωνα με στοιχεία του 2006, στην Ελλάδα παράγονται 250.000 τόνοι σε 1.017 χιλ. στρέμματα.

Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.