Κήπος Στα Μεσόγεια: Αυγούστου 2013

10 μαγικά βότανα για λοιμώξεις, μολύνσεις και φλεγμονές


10 μαγικά βότανα για λοιμώξεις, μολύνσεις και φλεγμονές

Πως να ελέγξετε ποια άγνωστα φυτά μπορείτε να φάτε σε περίπτωση ανάγκης


Πως να ελέγξετε ποια άγνωστα φυτά μπορείτε να φάτε σε περίπτωση ανάγκης
Με την παρακάτω μέθοδο, δοκιμάζουμε και αναγνωρίζουμε, αν κάποιο φυτό είναι βρώσιμο. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο ως τελευταία λύση, καθώς χρειάζεται χρόνο για να ολοκληρωθεί και το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα θετικό.

Με καλούς οιωνούς ξεκινά η φετινή συγκομιδή των σταφυλιών σε Λαυρεωτική και Μεσόγεια

Με φιλοδοξίες για μια χρονιά αντάξια της περσινής από πλευράς ποιότητας αλλά και καλύτερης σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα, ξεκινά ο φετινός τρύγος σε Λαυρεωτική και Μεσόγεια. 

Αντιμετώπιση της υπέρτασης με φυσικούς τρόπους

Αντιμετώπιση της υπέρτασης με φυσικούς τρόπους
To πρόβλημα της αύξησης της αρτηριακής πίεσης είναι αρκετά διαδεδομένο σήμερα και συχνά παραγνωρίζεται από τους πάσχοντες λόγω της έλλειψης συμπτωμάτων επί μακρόν.

Η Μελιτζάνα στην κουζίνα μας


Mελιτζάνα, η μελαχρινή ντίβα: Δεν υπάρχει καλύτερο καλοκαιρινό λαχανικό από την μελιτζάνα. Εκτός ίσως από την τομάτα που έτσι κι αλλιώς συνδυάζονται υπέροχα.

Η σοκαριστική άποψη του Πλούταρχου για την κρεατοφαγία

Στη συλλογή του «Ηθικά» ο Πλούταρχος αναζητά την εφαρμογή της αρετής στην πρακτική πλευρά της ζωής.
Στους «Περί σαρκοφαγίας» λόγους του μάλιστα προβληματίζεται έντονα.

Τι δεν έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες και ήταν τόσο έξυπνοι;

Πολλές φορές η σύγχρονη επιστήμη έχει σκύψει στον τρόπο διατροφής και ζωής των αρχαίων και έχει μελετήσει αρχαία συγγράμματα σε μια προσπάθεια να απαντήσει και σε ένα απλό ερώτημα πέρα από τα πολυσύνθετα. Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι;

Κύρια τροφή των Σπαρτιατών πολεμιστών

 

Κύρια τροφή των Σπαρτιατών πολεμιστών ήταν ένας ζωμός από χοιρινό, γνωστός με την ονομασία μέλας ζωμός.

Οι τέσσερις τροφές που καταστρέφουν το δέρμα μας


Πέρα από πολύ κακό στη γραμμή μας υπάρχουν κάποια τρόφιμα -που όλοι γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε ...

Δελτίο τύπου από τα εγκαίνια της έκθεσης κεραμικών και σχεδίων του μεγάλου κεραμίστα Πάνου Βαλσαμάκη


Έκθεση έργων Πάνου Βαλσαμάκη                                    20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Σε ένα ιστορικό χώρο, τη «βίλλα Σερπιέρη», στην καρδιά του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, έγιναν το βράδυ της Κυριακής 18 Αυγούστου 2013 τα εγκαίνια της έκθεσης κεραμικών και σχεδίων του μεγάλου κεραμίστα Πάνου Βαλσαμάκη. Όλα τα εκθέματα ανήκουν στην οικογένεια Βαλσαμάκη, που πρόθυμα ανταποκρίθηκε στο αίτημα διοργάνωσης της έκθεσης αυτής.

Η έκθεση οργανώθηκε από τον Επιμορφωτικό Εκδρομικό Όμιλο Λαυρίου (ΕΕΟΛ), στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 χρόνων από την ίδρυσή του, σε συνεργασία με το Μουσείο Κεραμεικής «ΑΚΕΛ-Πάνος Βαλσαμάκης» της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής (ΕΜΕΛ), για να τιμηθεί ο Πάνος Βαλσαμάκης που υπήρξε το τρίτο ιδρυτικό μέλος του Ομίλου που υπέγραψε το Καταστατικό του.

Ακόμη, και για να τονισθούν οι ιδιαίτεροι δεσμοί του με το Λαύριο, όπου ως καλλιτεχνικός διευθυντής της ΑΚΕΛ στο διάστημα 1942-1957, παρήγαγε ένα σημαντικό μέρος της καλλιτεχνικής δημιουργίας του.

Στα εγκαίνια που έγιναν στον προαύλιο χώρο της «βίλλας Σερπιέρη» παρέστησαν εκτός από την οικογένεια Βαλσαμάκη, εκπρόσωποι του Δήμου Λαυρεωτικής η αντιδήμαρχος Ιουλία Πιτσικάλη και οι δημοτικοί σύμβουλοι Π.Αργεντίνη, Α.Κωστάλας και Ι.Ξεφτέρης, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Θορικός» Εμ.Μπίστας, οι πρόεδροι των Συλλόγων Μικρασιατών, Κυνηγών και Φίλων Σουνίου, εκπρόσωποι των Δ.Σ. των συλλόγων Πελοποννησίων, Μαρώνειας και Οικιστών Αγριλέζας, μέλη των δύο συλλόγων ΕΕΟΛ και ΕΜΕΛ, καθώς και πλήθος πολιτών.


Τους παριστάμενους χαιρέτισε ο Πρόεδρος του ΕΕΟΛ Χάρης Βλάδος και ο Πρόεδρος της ΕΜΕΛ Αναστάσιος Βλάδος, οι οποίοι ευχαρίστησαν την κα Αφροδίτη Βαλσαμάκη και την οικογένειά της για τη διάθεση των έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση. Εκ μέρους της ΕΜΕΛ μίλησαν η Αθανασία Μαρκουλή για τη σημασία του καλλιτεχνικού έργου του Π.Βαλσαμάκη και η Κούλα Γλαντζή για τη βιογραφία του. Προβλήθηκε ακόμη και ένα σύντομο φιλμ με εικόνες από τους σταθμούς της ζωής και του έργου του τιμώμενου.

Στη συνέχεια οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα έργα του καλλιτέχνη, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά, αλλά και αντιπροσωπευτικά της δημιουργίας του. Τέλος, λίγα μέτρα παραπέρα, ήταν ορθάνοιχτες οι πόρτες του Μουσείου Κεραμεικής «ΑΚΕΛ-Πάνος Βαλσαμάκης» της ΕΜΕΛ, όπου οι επισκέπτες μπόρεσαν να δουν τη συλλογή από δείγματα χρηστικών και καλλιτεχνικών προϊόντων που δημιουργήθηκαν στην ΑΚΕΛ στα χρόνια που λειτούργησε υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Π.Βαλσαμάκη.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο Κεραμεικής στεγάζεται προσωρινά στο ΤΠΠΛ, αναμένοντας την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και τη μεταστέγασή του στο ιστορικό κτήριο καθίζησης μεταλλεύματος στον χώρο της ΑΚΕΛ.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 24-8-2013, με ώρες λειτουργίας:
καθημερινές 19.30-22.00, Σάββατο 11.00-14.00 και 19.30-22.00. 

Τις ίδιες ημέρες και ώρες είναι ανοιχτό και το Μουσείο Κεραμεικής «ΑΚΕΛ-Π.Βαλσαμάκης». 
Το Δ.Σ. της ΕΜΕΛ




Τα Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού μας


Ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι γεμάτoς από συνθετικές χημικές ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι τοξικές.

Μυστικά για την μακροζωία : Σας τα αποκαλύπτουμε!


Επιστημονικές μελέτες έχουν αποκαλύψει τα μυστικά ώστε να εξασφαλίσετε μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή.

Τσάντες μικρές μεγάλες από τα απλά T-shirt που δεν θέλετε


Ακόμα μια ιδέα ανακύκλωσης ....

Ενίσχυση χρώματος για καστανά μαλλιά με κακάο!

Το κακάο δίνει βαθύτερο και πλουσιότερο χρώμα στο καστανό μαλλί. Πώς λειτουργεί:;

Οι φυσικές υπερτροφές που καταπολεμούν τον καρκίνο του προστάτη


Τρεις ανεξάρτητες έρευνες που διεξήχθησαν στις Η.Π.Α μεταξύ του 2004 και του 2009 υπέδειξαν ότι το πράσινο τσάι, το ινδικό κύπειρο (σ.σ. pentapostagma.gr – turmeric στην αγγλική γλώσσα), καθώς και ο συνδυασμός τομάτας και μπρόκολου αποτελούν τις απόλυτες υπερτροφές κατά του καρκίνου του προστάτη.

Ζέα ή Ζειά

Ζειά ή Σιτάρι; Βιολογικός πόλεμος,.....εναντίων των Ελλήνων;
Η απαγορευμένη για μας τροφή των αρχαίων Ελλήνων και ο μυστικός βιολογικός πόλεμος...

Καλοκαίρι, ήλιος, περπάτημα, μεσογειακή διατροφή κάνουν πολύ καλό στην οστεοπόρωση



Το καλοκαίρι είναι ιδανική περίοδος για την βελτίωση των οστών.

Γνωστά φυτά με… άγνωστες θεραπευτικές ιδιότητες!

Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες είδη φυτών στον κόσμο, άλλα είναι βρώσιμα, κάποια έχουν ιδιαίτερη εμφάνιση και μυρίζουν ωραία, ενώ ορισμένα έχουν εκπληκτικές χρήσεις πέρα από αυτές που θα περίμενε κανείς.

10 τροφές που καταπολεμούν τον πονοκέφαλο

Οι συχνοί πονοκέφαλοι είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που οφείλεται, κυρίως, στους γρήγορους ρυθμούς και το άγχος της σημερινής εποχής. Προτού στραφούμε σε κάποιο φάρμακο, καλό θα ήταν να σκεφτούμε τις διατροφικές μας συνήθειες.

Αναιμία; Τροφές που αυξάνουν το σίδηρο στον οργανισμό μας.

Η αναιμία δεν είναι νόσος, είναι ένα σύμπτωμα και σύμφωνα με τους ειδικούς τα αίτια είναι πολλά.

Εναλλακτικές χρήσεις 9 αντικειμένων που όλοι έχουμε στο σπίτι

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει μερικά αντικείμενα, αν όχι όλα, με συγκεκριμένες χρήσεις στο σπίτι ή στον εαυτό μας και δεν έχουμε μπει ποτέ στον κόπο να μάθουμε τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε,

Άλλο ένα φυτό που εξαφανίζει τα κουνούπια


Ζυμαρικά, ρύζι και δημητριακά το βράδυ, αδυνατίζουν!

Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν «με νύχια και με δόντια» να αποφύγουν την κατανάλωση υδατανθράκων το βράδυ φοβούμενοι τη συσσώρευση λίπους, ωστόσο μια νέα δίαιτα, εμπνευσμένη από το Ραμαζάνι, ανατρέπει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Συσφίξτε την κοιλιά σας με βούτυρο!

Το δώρο ενός παιδιού είναι σίγουρα μια ευλογία και η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια θαυμάσια εμπειρία. Ωστόσο, για πολλούς από εμάς, η χαρά και το προνόμιο του να φέρεις μια νέα ζωή στον κόσμο έρχεται με λίγες φυσικές ταλαιπωρίες.

6 τροφές για σούπερ μεταβολισμό





Είναι αλήθεια, υπάρχουν ορισμένα φαγητά τα οποία έχουν υψηλή θερμιδογόνο δράση, έτσι ώστε να χάνεται θερμίδες κυριολεκτικά την ώρα που τρώτε. Σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες τροφές που θα βοηθήσουν το μεταβολισμό σας.
Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.