Κήπος Στα Μεσόγεια: Πως να συντηρήσετε τα μυρωδικά βότανα για μεγάλο διάστημα

16 Σεπτεμβρίου 2014

Πως να συντηρήσετε τα μυρωδικά βότανα για μεγάλο διάστημαΤα αρωματικά φυτά μπορούν να διατηρηθούν για περισσότερο καιρό με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της ξήρανσης, της ψύξης και της συντήρησής τους σε λάδι.

Η μέθοδος που θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί από το είδος των βοτάνων, τις δικές σας προτιμήσεις αποθήκευσης/συντήρησης και πώς σκοπεύετε να τα χρησιμοποιήσετε. 
Δείτε πώς μπορείτε να διατηρήσετε τα μυρωδικά βότανα στο ψυγείο για μεγαλύτερο διάστημα:
-Δεν είναι όλα τα βότανα κατάλληλα για να τα συντηρήσετε στην κατάψυξη
-Επιλέξτε βότανα που μπορούν να καταψυχθούν. Τέτοια είναι συνήθως τα βότανα με μαλακό φύλλωμα, όπως ο βασιλικός, το εστραγκόν, ο μαϊντανός κ.α. Ορισμένα βότανα μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα στην κατάψυξη και μόνον, επειδή δεν μπορούν να αποξηραθούν. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το σχοινόπρασο.
-Πλύνετε και στεγνώστε τα φρεσκοκομμένα αρωματικά βότανα. Αφαιρέστε τα φύλλα από τα κλωνάρια τους και τοποθετήστε τα σε σακούλες ή δοχεία για την κατάψυξη. Θα διατηρηθούν φρέσκα μέχρι και 3 μήνες. Αν θέλετε να διαρκούν περισσότερο, ζεματίστε τα για λίγα δευτερόλεπτα σε καυτό νερό και στη συνέχεια βουτήξτε τα κατευθείαν σε παγωμένο νερό και βάλτε τα στις στην κατάψυξη σε σακούλες/δοχεία. Τα ζεματισμένα βότανα θα διατηρηθούν στην κατάψυξη για έως και 6 μήνες.
-Ορισμένοι μάγειροι προτιμούν να παγώνουν τα βότανα σε παγοθήκες, έτσι ώστε να έχουν ένα πρακτικό μικρό μέγεθος για μαγειρική χρήση. Αν επιλέξετε να το κάνετε με αυτόν τον τρόπο, παγώστε περίπου το ένα-τρίτο από ψιλοκομμένα μυρωδικά σε δύο-τρίτα νερού. Ο βασιλικός, ειδικά, γίνεται πολύ καλός «πουρές» με ελαιόλαδο πριν τον καταψύξετε σε παγάκια (σε αυτή την περίπτωση μην προσθέσετε νερό). Αφαιρέστε τα κατεψυγμένα βότανα σαν να ήταν παγάκια και αποθηκεύστε τα σε πλαστικές σακούλες κατάψυξης. Αφαιρέστε τα κομμάτια, όπως και όποτε εσείς επιθυμείτε.
-Μπορείτε επίσης να διατηρήσετε τα αρωματικά βότανα στο ελαιόλαδο. Αποφασίστε αν θέλετε να κρατήσετε τα κλωνάρια ή μόνο τα φύλλα. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το λάδι ως ένα φυτικά αρωματισμένο έλαιο, τα κλωνάρια είναι μια χαρά. Τοποθετήστε τα βότανα σε ένα μπουκάλι. Τα βότανα που παραμένουν στο στέλεχος τους (κλωνάρι) μέσα στο μπουκάλι με το λάδι μπορούν να είναι και μια πολύ καλή διακοσμητική επιλογή στην κουζίνα σας. Εάν θέλετε να αφαιρέσετε τα φύλλα από τα κλωνάρια για το μαγείρεμα, ένα πιο χαμηλό και πλατύ δοχείο είναι προτιμότερο για να σας δώσει τη δυνατότητα να αφαιρέσετε την δόση που επιθυμείτε με ένα κουτάλι μαζί με το παγωμένο λάδι.
-Διατηρείστε το σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Χρησιμοποιήστε το εντός 6 μηνών από την παρασκευή.
Πηγή : onmed.gr

Το διαβάσαμε από το: http://thesecretrealtruth.blogspot.com
Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.