Κήπος Στα Μεσόγεια: Φτιάξτε Μόνοι Σας Σπιτικό Βιολογικό Μηλόξυδο

Φτιάξτε Μόνοι Σας Σπιτικό Βιολογικό Μηλόξυδο

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι ένα από τα καλύτερα είδη ξυδιού είναι το μηλόξυδο.
Το ζητούμενο βέβαια είναι να το βρείτε ανεπεξέργαστο, αφιλτράριστο και βιολογικό, το οποίο είναι δύσκολο επειδή οι παρασκευαστές χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές προκειμένου να αυξήσουν την ποσότητα εις βάρος της ποιότητας.
Ευτυχώς, υπάρχει ένας τρόπος για να φτιάξετε το δικό σας μηλόξυδο στο σπίτι και η διαδικασία είναι πολύ φθηνή. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο χρόνο προκειμένου να γίνει ζύμωση στα μήλα.
Υπάρχουν 2 μέθοδοι για να φτιάξετε σπιτικό βιολογικό μηλόξυδο και οι οποίες περιγράφονται παρακάτω. Στη μία χρησιμοποιούνται περισσεύματα μήλου, ενώ στην άλλη ολόκληρα μήλα. Επιλέξτε όποια θέλετε και απολαύστε ένα υγιεινό μηλόξυδο.

Μηλόξυδο παρασκευασμένο από περισσεύματα μήλου

Για να φτιάξετε μηλόξυδο με αυτό τον τρόπο θα χρειαστεί να φυλάξετε τις φλούδες και τα κουκούτσια. Αυτή η μέθοδος είναι η πιο κατάλληλη για τους ανθρώπους που δεν τους αρέσει να τρώνε μήλα κάθε μέρα, κι έτσι αντί να πετούν τα περισσεύματα, μπορούν να τα αποθηκεύσουν για να φτιάξουν λίγο ξύδι. Χρειάζεται ακόμη λιγότερος χρόνος από τη δεύτερη μέθοδο.

Υλικά

- Ένα μεγάλο μπολ ή βάζο με φαρδύ στόμιο
- Περισσεύματα μήλου (κατά προτίμηση βιολογικά)
- Ένα τουλπάνι (για να προστατέψετε το ξύδι σας από τους ρύπους και τις μύγες)

Διαδικασία

Απλώς αφήστε τα περισσεύματα μήλου εκτεθειμένα στον αέρα μέχρι να μαυρίσουν. Μετά βάλτε τα στο μπολ ή το βάζο και γεμίστε το με νερό μέχρι πάνω. Μπορείτε να βάλετε όσα κομμάτια θέλετε. Μπορείτε να συνεχίσετε να βάζετε κομμάτια ακόμα και ημέρες αργότερα.
Καλύψτε το μπολ ή το βάζο με το τουλπάνι και αφήστε το σε ένα σκοτεινό και ζεστό μέρος (πχ ένα ντουλάπι). Μετά από λίγες μέρες το περιεχόμενο θα αρχίσει να πυκνώνει και παράξενοι σχηματισμοί θα αρχίσουν να εμφανίζονται στην επιφάνειά του. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσετε να προσθέτετε μήλο.
Αφήστε το μείγμα να ζυμωθεί για ολόκληρο το μήνα και στη συνέχεια μπορείτε να το δοκιμάσετε για να διαπιστώσετε αν είναι αρκετά δυνατό. Όταν γίνει αρκετά δυνατό, στραγγίξτε το περιεχόμενο και εμφιαλώστε το.
Μην παραξενευτείτε αν το ξύδι σας είναι λίγο θολό, είναι απλώς τα κατακάθι από τα περισσεύματα του μήλου. Αν δεν σας αρέσει το κατακάθι, στραγγίξτε το ξύδι άλλη μια φορά με ένα χάρτινο φίλτρο.

Μηλόξυδο από ολόκληρα μήλα

Με τη μέθοδο αυτή θα χρειαστείτε περίπου 7 μήνες μέχρι να ζυμωθούν τα μήλα.

Υλικά

- 10 μήλα (βιολογικής καλλιέργειας)
- Ένα μπολ
- Ένα τουλπάνι
Αυτή η μέθοδος είναι πρακτικά η ίδια, μόνο που θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά και περισσότερος χρόνος. Κόψτε τα μήλα σε 4 κομμάτια. Δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσετε. Αφήστε τα να μαυρίσουν όπως και στην πρώτη μέθοδο και στη συνέχεια βάλτε τα σε ένα μπολ γεμάτο με νερό. Καλύψτε το μπολ και φυλάξτε το για 6 μήνες σε ένα σκοτεινό και ζεστό χώρο.
Μετά από 6 μήνες, θα παρατηρήσετε τα ίδια πράγματα όπως περιγράφεται και στην πρώτη μέθοδο. Σουρώστε το υγρό και αφήστε το σε ένα άλλο μπολ καλυμμένο με τουλπάνι για άλλες 4-6 εβδομάδες. Αυτό ήταν όλο, τώρα ξέρετε πώς να φτιάξετε μηλόξυδο μόνοι σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.