Κήπος Στα Μεσόγεια: 16 Επωνυμίες Ελαιολάδου που ο ΕΦΕΤ εντόπισε νοθευμένες

10 Ιουλίου 2015

16 Επωνυμίες Ελαιολάδου που ο ΕΦΕΤ εντόπισε νοθευμένες

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εταιρείες ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ΙΩΝΙΑΣ Α.Ε.Ε.Β.Ε., με έδρα στο 9ο χλμ της Περιφερειακής Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Κιλκίς και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Π.Α.Π.Ε. Μ.Ε.Π.Ε. με έδρα στο 9ο χλμ. της Περιφερειακής Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Κιλκίς, στις οποίες ο ΕΦΕΤ έκανε ελέγχους σε συνεργασία με τη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Στις εγκαταστάσεις των εταιρειών αυτών, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δεξαμενών για αποθήκευση ελαίων ενώ βρέθηκε και εξοπλισμός για χειροκίνητη συσκευασία ελαίων, δελτία αποστολής και τιμολογίων αγοράς σογιέλαιου, συσκευασίες με χρωστικές ουσίες και λιθογραφημένα δοχεία ελαιολάδου (γεμάτα και άδεια) 5 λίτρων.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, τα δοχεία αυτά έφεραν ενδείξεις «ελαιόλαδο» ή «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», με σήματα που κατά το παρελθόν, είχαν διαπιστωθεί αρκετά από αυτά, ότι αφορούν νοθευμένα έως και επιβλαβή για την υγεία προϊόντα. Πρόκειται για τις εμπορικές επωνυμίες «ΑΓΝΑΝΤΙ», «ΠΑΡΝΩΝΑΣ», «ΛΗΤΩ», «ΔΑΦΝΗ», «ΘΑΣΟΣ», «ΓΕΥΣΗ», «OIL», «ΑΜΒΡΟΣΙΑ», «ΑΣΤΡΟΝ», «ΔΗΜΗΤΡΑ», «ΔΙΩΝΗ», «ΕΛΑΙΟΜΥΛΟΣ», «ΛΑΔΟΧΩΡΙ», «ΛΙΟΚΛΑΔΟ», «CRETA» και «MAZOCHTO».

Όλα τα λιθογραφημένα δοχεία ανέγραφαν ως παρασκευαστές ανύπαρκτες εταιρείες ή έφεραν ανύπαρκτους κωδικούς τυποποιητικών μονάδων ελαιολάδου (κωδικό EL), ή κωδικούς άλλων εταιρειών.

Ο ΕΦΕΤ έκανε δειγματοληψία σε τέσσερα συσκευασμένα προϊόντα με την επισήμανση "εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο", του ελαίου που υπήρχε σε δεξαμενή καθώς και των χρωστικών ουσιών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έγιναν από το Γενικό Χημείο του Κράτους, πρόκειται για μη κανονικά-νοθευμένα δείγματα, τεχνητά κεχρωσμένα και με σπορέλαιο σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Η επισήμανσή τους ως "εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο" οδηγεί σε πλάνη τον καταναλωτή.
Σε συνέχεια της εργαστηριακής ανάλυσης, τα προϊόντα κατασχέθηκαν.

Σημειώνεται ότι στον εν λόγω έλεγχο συνέδραμαν η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης και το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα Ιωνίας.

Οι συμβουλές του ΕΦΕΤ στους καταναλωτές


Ο ΕΦΕΤ, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, στην καθημερινή προσπάθειά του για την εξάλειψη και καταπολέμηση των φαινομένων απάτης τα οποία δυσφημούν το ελληνικό ελαιόλαδο, επισημαίνει για άλλη μια φορά, ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν όπου, εκτός της ονομασίας πώλησης του προϊόντος και των πληροφοριών για την κατηγορία του ελαιολάδου, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται και ο αλφαριθμητικός αριθμός έγκρισης της μορφής EL-40-_ _ _ o οποίος είναι χαρακτηριστικός της μονάδας τυποποίησης

Οι καταναλωτές καλούνται να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους και ανώνυμους πωλητές - και στην περίπτωση υποψίας λόγω ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου, να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ στον τηλεφωνικό αριθμό 11717.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους οι επαγγελματίες του χονδρικού ή λιανικού εμπορίου ελαιολάδου, να επιλέγουν με προσοχή τους προμηθευτές τους, ελέγχοντας τα πραγματικά τους στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων παραστατικών) και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας. Υπενθυμίζει δε, ότι σε περίπτωση μη συμμορφώσεων, φέρουν οι ίδιοι ευθύνη σύμφωνα με το νόμο, για την οποία μπορεί να τους επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις.

Τέλος, ο ΕΦΕΤ βεβαιώνει τον Έλληνα καταναλωτή, αλλά και τους Έλληνες παραγωγούς και τυποποιητές, ότι συνεχίζει απρόσκοπτα τους ελέγχους για την καταπολέμηση της νοθείας του ελληνικού ελαιολάδου, και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να παρέχουν κάθε δυνατή πληροφορία που θα διευκολύνει τις υπηρεσίες του στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.