Κήπος Στα Μεσόγεια: Το Ελληνικό Pony βάζει μπρος την παραγωγή 6.000 οχημάτων

Το Ελληνικό Pony βάζει μπρος την παραγωγή 6.000 οχημάτων

Ξεκινά οσονούπω η κατασκευή του στο εργοστάσιο της Namco.

«Φωτιά» αναμένεται να πάρει το εργοστάσιο της Namco στη Θεσσαλονίκη αφού όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση της εταιρείας θα ξεκινήσει και επισήμως η κατασκευή του θρυλικού Pony.
Στο business plan που έχει καταρτιστεί ο αρχικός στόχος είναι η παραγωγή 6.000 οχημάτων ετησίως, περίπου 24 κομμάτια σε ημερήσια βάση, εφοδιασμένα με κινητήρα βενζίνης 1.4 λίτρων και diesel 1.6 λίτρων, με την αρχική τιμή τους να αγγίζει τις 7.000 ευρώ.

Η επιστροφή του ελληνικού οχήματος στην άσφαλτο σηματοδοτεί την επανέναρξη της λειτουργίας του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας στη χώρα μας αλλά και της κυκλοφορίας ενός αυτοκινήτου vintage που γνώρισε μεγάλη δόξα στο παρελθόν.
O ðñüåäñïò ôçò NAMCO ÐÝôñïò Êïíôïãïýñçò ìéëÜåé óôï ÁÐÅ-ÌÐÅ ãéá ôçí öéëïäïîßá ôçò åôáéñßáò íá âãåé îáíÜ óôïõò äñüìïõò ôï èñõëéêü Pony , ôï Pony 4çò ãåíéÜò ðïõ , èá äéáèÝôåé åëáöñþò áíáíåùìÝíï ó÷åäéáóìü, áëëÜ èá äéáôçñÞóåé ôéò áäñÝò ãñáììÝò, ôçí... áôóÜëéíç áíôï÷Þ êáé ôç ÷áìçëÞ ôéìÞ, ôá ôñßá óôïé÷åßá ðïõ ôï åß÷áí áíåâÜóåé øçëÜ óôéò ðñïôéìÞóåéò ôïõ áãïñáóôéêïý êïéíïý, ÐáñáóêåõÞ 25 Íïåìâñßïõ 2011 ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÍÉÊÏÓ ÁÑÂÁÍÉÔÉÄÇÓ
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Πέτρος Κοντογούρης, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και υλοποίησε τη κατασκευή του Pony ,την πρώτη χρονιά η παραγωγή θα αγγίξει τις 6.000 μονάδες, τη δεύτερη θα φτάσει τις 10.000, ενώ για την τρίτη χρονιά ο πήχης ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στα 15.000 αυτοκίνητα. Αφορμή, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, για την έναρξη της παραγωγής στάθηκαν οι δηλώσεις Γερμανού αξιωματούχου που υποστήριζε ότι «δεν μπορεί να φτιάχνει αυτοκίνητα κάθε χώρα».
Όσο για την ιστορική διαδρομή του Pony, που αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο made in Greece αυτοκίνητο, η πρώτη επαφή της οικογένειας Κοντογούρη με τον κλάδο έγινε το 1961, όταν ίδρυσαν στη Θεσσαλονίκη την εταιρία FARCO με αντικείμενο την παραγωγή ενός οχήματος πολλαπλών χρήσεων με κινητήρες BMW, χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία. Μια δεκαετία αργότερα, αφού έχουν αποκτήσει την απαιτούμενη τεχνογνωσία, προβαίνουν στην δημιουργία της NAMCO (National Motor Company of Greece), ξεκινούν συνεργασία με τη Citroën και παρουσιάζουν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ένα «τετραγωνισμένο» αυτοκίνητο, ονόματι Pony, που χρησιμοποιούσε ως βάση τα μηχανικά μέρη του 2CV. Το Pony έμελλε να γίνει best seller πουλώντας πάνω από 30.000 κομμάτια σε 14 χώρες. Η ανταγωνιστικότητά του οφειλόταν κυρίως στο χαμηλό κόστος λειτουργίας και συντήρησης, το οποίο ήταν υποπολλαπλάσιο αυτού ενός «κανονικού» τζιπ, αλλά και στην εξίσου ελκυστική τιμή πώλησης.
ÓÔÇÍ ÃÑÁÌÌÇ ÐÁÑÁÃÙÃÇÓ ÎÁÍÁ ÔÏ PONY ÁÐÏ ÔÇÍ NAMCO
Εκείνη την εποχή το εργοστάσιο κατασκεύαζε 8-10 αυτοκίνητα ημερησίως, με το 67% των εξαρτημάτων να είναι ελληνικής προέλευσης. Δυστυχώς όμως η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οδήγησε το 1983 σε παύση των δραστηριοτήτων της Namco, κυρίως λόγω των αλλαγών στο δασμολογικό καθεστώς και της κατάργησης του προστατευτισμού.
Το 2015 θεωρείται χρονιά ορόσημο για την εταιρεία Namco καθώς συνδέεται με την επανακυκλοφορία του θρυλικού Pony. Η νέα βελτιωμένη έκδοσή του θα θυμίζει έντονα το παλιό Pony, που χαρακτηριζόταν από την κλασική όψη και τις ευθείες γραμμές, αλλά πλέον θα αποτελεί ένα σύγχρονο αυτοκίνητο με μηχανικά μέρη τελευταίας τεχνολογίας, σχεδιασμένο με βάση την αρχή της εταιρείας για κλασικό styling. Οι λάτρεις του Pony θα έχουν την ευκαιρία να το δουν στην αγορά σε διάφορες εκδόσεις, από μικρά βανάκια και κάμπριο μέχρι ελαφριά ασθενοφόρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.