Κήπος Στα Μεσόγεια: Καλλιέργεια που Αποδίδει έως και 12.000 ευρώ το Στρέμμα...

Καλλιέργεια που Αποδίδει έως και 12.000 ευρώ το Στρέμμα...





Πρόκειται για την καλλιέργεια παουλόβνιας ή παυλώνια ή paulownia που θεωρείται μία από τις πλέον προσοδοφόρες εναλλακτικές δραστηριότητες στον πρωτογενή τομέα και έχει να κάνει με την παραγωγή ενός πανάκριβου ξύλου το οποίο αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα.



Η ακαθάριστη πρόσοδος από την ξυλεία της παουλόβνιας είναι από 3.200 ευρώ έως και 12.000 ευρώ ανά έτος και στρέμμα, ανάλογα με την ποιότητα του ξύλου, χωρίς να υπολογίσουμε τα έσοδα από την πώληση των καυσόξυλων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η τιμή του ξύλου, προελεύσεως Κίνας είναι 350 δολάρια το κυβικό μέτρο στην κατηγορία (Ε) και 550 δολάρια το κυβικό μέτρο στην κατηγορία (Α1). Το ξύλο ανωτέρας ποιότητας που προέρχεται από την Αυστραλία κοστίζει 2.000 δολάρια το κυβικό μέτρο. Η τιμή του ξύλου του συνήθως είναι παρόμοια με εκείνη του ξύλου της μαύρης καρυδιάς.

Όπως διαβάσαμε η παουλόβνια είναι ένα δένδρο φυλλοβόλο που χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα, ενώ δεν απαιτείται μεγάλη αρχική επένδυση για την εγκατάστασή της.


Η παουλόβνια (ανάλογα με το είδος) μπορεί να αναπτυχθεί με επιτυχία σε ένα ευρύ φάσμα κλιματικών ζωνών με θερμοκρασίες από -25 έως 45 βαθμούς κελσίου.

Μέγιστη απόδοση έχει σε περιοχές με ζεστό εύκρατο και τροπικό κλίμα. Είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο που θέλει υψηλή ηλιακή ακτινοβολία κατά την διάρκεια τις ανάπτυξής του. Σε περιοχές με βαρύ παρατεταμένο χειμώνα το δέντρο μπορεί να αντέξει αλλά μειώνεται η ανάπτυξη του. Το ίδιο συμβαίνει και σε υψόμετρο που υπερβαίνει τα 1200 μέτρα.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξή του είναι ο δυνατός άνεμος από τον οποίο πρέπει να προφυλάξουμε το δέντρο τα πρώτα δύο χρόνια χρησιμοποιώντας πασσάλους και να μην ποτίζουμε τις μέρες με πολύ αέρα. Στην Ελλάδα όπου έχουμε υψηλή ηλιακή ακτινοβολία κατά την διάρκεια της Άνοιξης και του καλοκαιριού η παουλόβνια έχει δυνατότητα για μέγιστη απόδοση.

Ο σχεδιασμός της φύτευσης εξαρτάτε από την χρήση της καλλιέργειας που θα κάνουμε. Για να παράγουμε τεχνικό ξύλο πρέπει να περάσουν 8 με 10 χρόνια και το δέντρο σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ένα σχέδιο φύτευσης 4Χ4μ ή4Χ5μ ή 5Χ5μ.Σε ένα στρέμμα φυτεύουμε δηλαδή 62 ή 50 ή 40 δέντρα. 


Για την παραγωγή βιομάζας η κοπή των δέντρων γίνετε κάθε 2 με 3 χρόνια και οι αποστάσεις φύτευσης είναι 2Χ1μ ή 2Χ2μ ή 2Χ3μ σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε αντίστοιχα 500 ή 250 ή 166 δέντρα ανά στρέμμα.

Οι τρύπες που θα σκάψουμε πρέπει να έχουν βάθος από 0,60 έως 1 μέτρο και 60 εκατοστά περίπου διάμετρο.



Όπως επισημαίνει ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος, η ταχύτητα αναπτύξεως αυτού του φυτού είναι εντυπωσιακή, καθώς από τη στιγμή που θα φυτευτεί, μπορεί μέσα σε έξι μήνες να γίνει ένα δέντρο με ύψος 3-3,5 μέτρα, με διάμετρο κορμού 8-10 εκατοστά και φύλλα με διάμετρο 70-80 εκατοστά.

Ποια εδάφη θεωρούνται κατάλληλα για την καλλιέργεια της παουλόβνιας


Τα φυτά της παουλόβνιας πρέπει να καλλιεργούνται σε εδάφη που είναι βαθιά, ώστε να αναπτύξουν το πλούσιο ριζικό τους σύστημα και να έχουν καλή στράγγιση και να μη κατακλύζονται από τα νερά. Ο υπόγειος ορίζοντας του νερού του εδάφους πρέπει να ευρίσκεται τουλάχιστον 60-70 cm κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Τα εδάφη που έχουν μία ελαφρά κλίση είναι κατάλληλα. Η παουλόβνια καλλιεργείται για το ξύλο της, το οποίο στο διεθνές εμπόριο έχει την ονομασία «ΚΙΡΙ». 



Οι ιδιότητες του ξύλου της παουλόβνιας που το κάνουν εξαιρετικό


• η ελαφρότητα του ξύλου αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι χίλιες σανίδες της ζυγίζουν 630 κιλά, ενώ της βελανιδιάς 1.600 και για αυτό είναι εξαιρετικό για την οικοδομική στην κατασκευή στεγών, δοκαριών κ.λπ.

• η ανθεκτικότητά του είναι τέτοια, ώστε ανέχεται το κάρφωμα και δεν σχίζεται κατά την επεξεργασία, ενώ μπορεί να βαφεί χωρίς προβλήματα

• η ελαφρότητά του λόγω του χαμηλού ειδικού βάρους που έχει

• η σταθερότητα της κατεργασίας του

• η εύκολη αποξήρανσή του

• η χαμηλή του θερμική αγωγιμότητα το καθιστούν κατάλληλο για μονώσεις σε ψυγεία, κυψέλες κ.λπ. Στην Ιαπωνία και την Κίνα χρησιμοποιείται για κατασκευή μουσικών οργάνων

• δεν σαπίζει εύκολα

• χρησιμοποιείται στην παραγωγή εκλεκτής ποιότητας κόντρα πλακέ

• χρησιμοποιείται στην παραγωγή ξυλοκάρβουνου.

Η παουλόβνια μπορεί να καλλιεργηθεί στην Ελλάδα και να αποτελέσει μία πηγή σημαντικού εισοδήματος λαμβάνοντας υπόψη ότι: Ένα δέντρο σε ηλικία 8-10 ετών μπορεί να δώσει 1,0 κυβικό μέτρο ξυλείας και 100 κιλών καυσόξυλων από τους πλάγιους βλαστούς.


Αν λάβουμε υπόψη μας ότι σε ένα στρέμμα φυτεύονται 80 δέντρα, τότε από ένα στρέμμα
λαμβάνουμε περίπου 80 κυβικά μέτρα ξυλείας σε 8-10 χρόνια. Η τιμή του ξύλου στο εξωτερικό είναι πολύ υψηλή. Οι τιμές ανάλογα με την ποιότητα του ξύλου κυμαίνονται από 400 έως 1.500 ευρώ το κυβικό.

Το κάθε δέντρο παράγει 1 κυβικό μέτρο ξυλείας σε μόλις 8 με 10 χρόνια. Σε έκταση ενός στρέμματος φυτεύουμε 65 δέντρα όπου αν τα υπολογίσουμε με την κατώτατη τιμή 65 Χ 400 = 26000 ευρώ κάθε 8 με 10 χρόνια τουλάχιστον. Πιστεύουμε πως είναι πολύ καλή επένδυση που δεν απαιτεί μεγάλο κεφάλαιο.

Δηλαδή η ακαθάριστη πρόσοδος από την ξυλεία της παουλόβνιας είναι από 3.200 ευρώ έως και 12.000 ευρώ ανά έτος και στρέμμα, ανάλογα με την ποιότητα του ξύλου, χωρίς να υπολογίσουμε και την ακαθάριστη πρόσοδο από την πώληση των καυσόξυλων και τη δεύτερη καλλιέργεια από τα κηπευτικά ή τα αρωματικά φυτά που θα καλλιεργήσουμε, στα ενδιάμεσα των γραμμών φυτεύσεως της παουλόβνιας.


σπόροι,λίπασμα,γεωργικα είδη


Πηγές 1 2


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.