Κήπος Στα Μεσόγεια: Βιοδυναμικό ημερολόγιο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2015

24 Οκτωβρίου 2015

Βιοδυναμικό ημερολόγιο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2015

Βιοδυναμικό-πλανητικό καλλιεργητικό ημερολόγιο Νοεμβρίου 2015


Βιοδυναμικό ημερολόγιο Νοεμβρίου 2015

Βιοδυναμικό ημερολόγιο Νοεμβρίου 2015
Βιοδυναμικό ημερολόγιο Νοεμβρίου 2015
Βιοδυναμικό ημερολόγιο Νοεμβρίου 2015

Βιοδυναμικό-πλανητικό καλλιεργητικό ημερολόγιο Δεκεμβρίου 2015


Βιοδυναμικό ημερολόγιο Δεκεμβρίου 2015
Βιοδυναμικό ημερολόγιο Δεκεμβρίου 2015
Βιοδυναμικό ημερολόγιο Δεκεμβρίου 2015
Βιοδυναμικό ημερολόγιο Δεκεμβρίου 2015
Παρατηρήσεις:
1. Οι ώρες είναι Ελλάδος.
2. Στην περίοδο φύτευσης η Σελήνη κινείται προς τα κάτω (προς το Νότιο ημισφαίριο), οι χυμοί είναι κάτω, άρα το φυτό έχει δύναμη στη ρίζα του, το νεαρό φυτό ριζώνει καλύτερα. Κατάλληλη εποχή για μεταφύτευση φυτών από το σπορείο στο κήπο, μεταφύτευση δέντρων, κλάδεμα, ξύλευση.
3. Στην περίοδο συγκομιδής η Σελήνη κινείται προς τα πάνω (προς το βόρειο ημισφαίριο), οι χυμοί είναι επάνω, άρα θα έχουμε καλύτερες, νοστιμότερες και ανθεκτικότερες συγκομιδές. Τότε είναι κατάλληλο να κόβουμε κεντράδια και να μπολιάζουμε δέντρα.
4. Η σπορά (τοποθέτηση του σπόρου στο έδαφος) μπορεί να γίνει είτε την περίοδο φύτευσης είτε της συγκομιδής. Ο σπόρος, ανάλογα με τις συνθήκες, θα βλαστήσει στο κατάλληλο χρόνο.
5.- Νοέμβριος : Η περίοδος φύτευσης (και σποράς) από τις 1 Νοεμβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου (2:00μμ) και από τις 27 Νοεμβρίου (11μμ).
Δεκέμβριος : Η περίοδος φύτευσης (και σποράς) από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου (έως τις 09:00πμ) και από τις 25 Δεκεμβρίου (11:00πμ) έως τις 8 Ιανουαρίου.
Πίνακας χρωμάτων φυτών
- Ανθέων με κίτρινο χρώμα: λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, χαμομήλι, καλεντούλα, λουλούδια.
- Καρπού με πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα: σιτάρι, κριθάρι, ηλιόσπορος, καλαμπόκια (άνυδρο, κίτρινο, λευκό, ποπ-κορν), φασόλια, κουκιά, αρακάς, αγγούρι, καρπούζι, κολοκύθια (νερού, μακρύ, στρογγυλό, λούφα), ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, μπάμιες, πεπόνι, φράουλα.
- Ρίζας με ανοιχτό καφέ: πατάτα, παντζάρι, καρότο, κρεμμύδι, πράσο, σκόρδο.
- Φυλλώματος με πράσινο χρώμα: μηδική , άνηθος, αντίδια, λάπατο, μαϊντανός, μάραθος, μαρούλι, ραδίκι ήμερο, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, στέβια, τσάι, μελισσόχορτο, ρίγανη, μαντζουράνα, αμπαρόριζα, τριφύλλι έρπον.
- Με το σκούρο ραφ είναι οι δυσμενείς ημέρες όπου δεν κάνουμε καμιά σπορά ή μεταφύτευση.

Σημ.
: οι ώρες, όπου αναφέρονται, από 25/10, είναι τοπική, χειμερινή EET (=UTC+2), καί κατά προσέγγισι 15’, ενώ η αναφορά τής Σελήνης στούς αστερισμούς διαφέρει ελαφρώς τής ισόποσης αστρονομικής κατανομής τών 30 μ. (Μ. Thun).

Πηγές Πρωτογενών Δεδομένων καί Αναφορές:
: Pierre Masson, 2015 Biodynamic Lunar and Planetary Calendar:http://erikfrydenlund.dk/wp-content/uploads/2010/12/S%C3%A5kalender-2015-Pierre-Mason-engl-2-.pdf
Lunar Calendar Sedereal, (θερινή / χειμερινή ώρα!), EphemerisΜοίρα, http://www.khaldea.com/calendar/cΜΜΜ2015eet.shtml (τροπικό, ΕΕST, MMM:π.χ.= ‘jun’)
http://www.biodynamics.in/calendar.htm κ.ά.
: «Οι Επιρροές της Σελήνης στη ζωή μας», Γ. Πάουνγκερ – Τ. Πόπε,1998+, εκδ. ‘ΝΟΤΟΣ’
: «The Biodynamic Sowing and Planting Calendar yyyy», Maria Thun and Matthias Thun , διαφόρων ετών καί εκδόσεων
: Ο Michael Gross, “In Tune with Moon xxxx” διαφόρων ετών καί εκδόσεων (έως καί 2014)
: Μ. Δεσύλας, «Καταλαβαίνω τό Καλλιεργητικό Ημερολόγιο», εκδ. ‘εν δυνάμει’, 2015.
: κάθε παρατήρησις, αλλαγή, προσθήκη κατά τήν κρίσιν οιου δήποτε πού κατέχει τι, ... δεκτή

Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.