Κήπος Στα Μεσόγεια: Να καλλιεργήσω Βασιλικό ως εναλλακτική βιολογική καλλιέργεια;

Να καλλιεργήσω Βασιλικό ως εναλλακτική βιολογική καλλιέργεια;



Ο βασιλικός (Ώκιμον το βασιλικόν, λατ. Ocimum basilicum) είναι αρωματικό ετήσιο, ποώδες φυτό της οικογένειας των Χειλανθών και της τάξης των σωληνανθών.








Πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης παρουσιάζουν οι εναλλακτικές καλλιέργειες βασιλικού που ανήκει στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Το έντονο περιβάλλον ανταγωνισμού οι χαμηλές τιμές παραγωγού και τα υπερβολικά έξοδα οδηγούν κυρίως νέους καλλιεργητές στην αναζήτηση νέων καλλιεργειών (πρωτοποριακών για τα Ελληνικά δεδομένα) ως συμπληρωματικό εισόδημα από αυτό πού ήδη έχουν από τα Καπνά, καλαμπόκι, βαμβάκι , πατάτες, κλπ.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε όλες αυτές τις νέες φιλόδοξες καλλιέργειες ως Νέες ή ακόμα και εναλλακτικές καλλιέργειες.

Πάλι λόγου του νεοτερισμού τους, για τα δικά μας δεδομένα, καλό είναι οι σχετικοί υποψήφιοι καλλιεργητές να συγκροτήσουν ομάδα παραγωγών, όπου όλοι μαζί με ένα στόχο και ένα σκοπό να βρουν κυρίως την τεχνογνωσία και τους τρόπους που θα τους κάνουν επιτυχημένους καλλιεργητές εναλλακτικών φυτών αλλά και να κάνουν της απαραίτητη αρχική έρευνα που θα διαθέσουν αυτό το «ιδιαίτερο» προϊόν που θα δραστηριοποιηθούν (Έρευνα διεθνών τιμών, τάσεις αγοράς, δίκτυο πωλήσεων, μεταποίηση, συσκευασία, πιστοποιήσεις είναι μερικά από όλα αυτά).

Οι περισσότερες από αυτές είναι συμβατικές και «κλασικές» στις χώρες που παράγονται και ευδοκιμούν εδώ και χρόνια π.χ. η Αλόη στο Μεξικό, η Στέβια στην Παραγουάη.

Το εντυπωσιακό μάλιστα στοιχείο που κάνει ελκυστικές τις καλλιέργειες αυτές είναι ότι οι αποδόσεις σε έσοδα φθάνουν να διπλασιάζονται όταν γίνονται με βιολογικά κριτήρια.

Η ζήτηση για τα προϊόντα δεν εστιάζεται μόνο εντός αλλά και εκτός ελληνικών συνόρων, ενώ με την δυνατότητα μεταποίησης των προϊόντων μπορούν να αποκτήσουν μεγάλη εμπορική αξία, σε μεγάλες επενδύσεις βοηθά και η επιδότηση του Νέου αναπτυξιακού νόμου.

Υπερδιπλάσιες οικονομικές αποδόσεις φέρνει η βιολογική καλλιέργεια βασιλικού έναντι της συμβατικής, με τα έσοδα σε ετήσια βάση να υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ. Το ετήσιο κόστος για τον βασιλικό υπολογίζεται σε 300 ευρώ ανά στρέμμα δίνοντας καθαρό εισόδημα 800-1.100 ευρώ στην περίπτωση της συμβατικής καλλιέργειας.

Με το κόστος της συμβατικής καλλιέργειας γλυκάνισου να μην υπερβαίνει τα 150 ευρώ ανά στρέμμα, η οικονομική απόδοση φθάνει τα 500 ευρώ το στρέμμα ανά έτος. Πάντως, το δίπτυχο της επιτυχίας, σύμφωνα με τους γνώστες του τομέα που ειδικεύονται στις καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, είναι αφενός η συνεργασία μέσω ομάδων παραγωγών και η ποιότητα με βιολογικές μεθόδους.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του βασιλικού
Μην τον θεωρείς μόνο κάτι απαραίτητο για πέστο πλέον, αφού ο βασιλικός είναι ένα φυτό με πολλά οφέλη για την υγεία. Προέρχεται από την ίδια οικογένεια με τη μέντα και μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και 130 εκατοστά.

Μερικοί τύποι βασιλικού είναι:
- Γλυκός βασιλικός, που χρησιμοποιείται στην ιταλική κουζίνα
- Βασιλικός Ταϊλάνδης
- Ιερός βασιλικός
- Βασιλικός λεμονάτος
- Βασιλικός με άρωμα γλυκάνισου

Κάθε ένας από τους τύπους, έχει τη δική του συγκεκριμένη γεύση και ιδιαίτερες χρήσεις. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πάνω από 60 είδη φυτών και το καθένα διαθέτει το δικό του μοναδικό άρωμα και γεύση. Υπάρχουν επίσης, πολλά είδη βασιλικού στη Μέση Ανατολή, τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για το άρωμα και καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά φυτά.

Τα οφέλη του βασιλικού για την υγεία
Ο βασιλικός, εκτός από μοναδικό άρωμα, μας χαρίζει και μικρή ποσότητα βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και την οστεοποίηση, καθώς και ίχνη από σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο, βάζοντας το δικό του «λιθαράκι» στο οικοδόμημα μιας καλής διατροφής.

Το κύριο, όμως, όφελός του, πιθανόν έχει σχέση με την περιεκτικότητά του σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως το β-καροτένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας στους ηλικιωμένους, φλαβονοειδή, όπως η οριεντίνη και βικενίνη, που έχει βρεθεί ότι προστατεύουν τα κύτταρα από την ακτινοβολία και τις οξειδωτικές βλάβες και ορισμένα έλαια, όπως η ευγενόλη, η κιτρονελόλη και το λεμονένιο, για τα οποία υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που υποστηρίζουν την αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή τους δράση.

Ο βασιλικός (Ώκιμον το βασιλικόν, λατ. Ocimum basilicum) είναι αρωματικό ετήσιο, ποώδες φυτό της οικογένειας των Χειλανθών και της τάξης των σωληνανθών. Η καταγωγή του είναι από την Ινδία και το Ιράν και σήμερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Η ονομασία "βασιλικός" του αποδόθηκε καθώς, σύμφωνα με θρύλο, φύτρωσε στο σημείο όπου ο Μέγας Κωνσταντίνος και η μητέρα του Αγία Ελένη ανακάλυψαν τον Τίμιο Σταυρό.

Τα φύλλα του είναι ωοειδή, μυτερά, ακέραια ή οδοντωτά, πράσινα (έντονα ή σκούρα σε ορισμένες ποικιλίες). Τα άνθη του είναι μικρά και λευκά ή λευκορόδινα.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες ποικιλίες που διακρίνονται για το μέγεθος των φύλλων (μικρόφυλλες και πλατύφυλλες). Ο βασιλικός καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό σε γλάστρες και κήπους και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται αποξηραμένα ως καρύκευμα και αφέψημα. Περιέχουν αιθέριο έλαιο που κύριο συστατικό του είναι η λιναλοόλη και η μεθυλοχαβικόλη και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία.

Με την ονομασία βασιλικός είναι γνωστά και άλλα είδη που βρίσκονται σε τροπικές περιοχές. Είναι θάμνοι μικρού ύψους και καλλιεργούνται και ως καλλωπιστικοί. Ένα από τα είδη αυτά έχει την ονομασία φυτό του πυρετού και στις περιοχές της Δυτικής Αφρικής χρησιμοποιείται ως αντιπυρετικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.