Η χλωρή λίπανση είναι μια άλλη πηγή οργανικής λίπανσης των εδαφών μας ανάλογων αποτελεσμάτων με την κοπριά. Οι φυτικοί ιστοί (φύλλα, βλαστοί, ρίζες κ.τ.λ.) αν ενσωματωθούν στο έδαφος από την μια εμπλουτίζουν το έδαφος με θρεπτικά στοιχεία και από την άλλη αυξάνουν την περιεκτικότητα του εδάφους σε οργανική ουσία. Η μέθοδος αυτή λίπανσης των εδαφών χρησιμοποιεί κυρίως αζωτοσυλλεκτικά φυτά (ψυχανθή) τα οποία παραχωρούνται στο έδαφος σε χλωρή κατάσταση και σε στάδιο ανθοφορίας. Η χλωρή ύλη περιέχει θρεπτικά συστατικά που αποσπώνται σιγά – σιγά και αφομοιώνονται από τα φυτά που καλλιεργούμε. Οι παραπανίσιες θρεπτικές ουσίες συγκρατούνται από τους μικροοργανισμούς χωρίς να υπάρχει κίνδυνος απόπλυσης. Η χλωρομάζα αυτή είναι πλούσια σε νερό, άμυλο, λεύκωμα και άζωτο. Είναι βασικός παράγοντας για τη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους και μπορεί να επηρεάσει θετικά την επόμενη καλλιέργεια.
Με τη χλωρή λίπανση καθίσταται δυνατή η επίδραση μιας σωστής αμειψι σποράς για την καταπολέμηση των αγριοβότανων, των διάφορων ασθενειών και της χαλάρωσης του υπεδάφους με τις βαθειές ρίζες των ψυχανθών φυτών.
Πλεονεκτήματα:
-περισσότερο άζωτο
-περισσότερος χούμος
-αποφυγή απόπλυσης απο βροχές
-αξιοποίηση του βρόχινου νερού
-λιγότερες διαβρώσεις
-ενισχυμένη βιολογία του εδάφους (σκουλήκια, μικροοργανισμοί)
-χαλάρωση υπεδάφους (δια των ριζών)
-καταπολέμηση αγριόχορτων
Φυτά κατάλληλα για χλωρή λίπανση:
-Μαυροσίταρο (Fagopyron saittatum)
-Μπιζέλι (Pisum sativum)
-Κίτρινο τριφύλι (Medicago lupulina)
-Σινάπι (Sinapis alba)
-Ραφανίδι (Raphanus sativus)
-Βίκος (Vicia sativa)
-Ηλιόσπορος (Helianthus annus)
-Αγριοκράμβη (Brassica napus)
-Χειμ. βίκος (Vicia villosa)
-Ρεβύθια (Lathyrus cicera)
-Φατσέλια (Phacelia)
-Λουπινάρια (Lupinus luteus)
Η Βιολογική Καλλιέργεια είναι μια μέθοδος καλλιέργειας η οποία ελαχιστοποιεί ή αποφεύγει πλήρως τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών, ορμονών καθώς και πρόσθετων ουσιών στις ζωοτροφές.
Πηγή:www.biofresh.com.cy
Το διαβάσαμε στο : http://piperies-agiou-georgiou.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου