Κήπος Στα Μεσόγεια: Με ποιον τρόπο η αναπνοή «μαρτυρά» καρκίνο, διαβήτη και καρδιακά

Με ποιον τρόπο η αναπνοή «μαρτυρά» καρκίνο, διαβήτη και καρδιακά


Για πολλά χρόνια, οι γιατροί έχουν παρατηρήσει ότι οι ιδιαίτερες οσμές στην αναπνοή ενός ατόμου μπορεί να συνδέονται με συγκεκριμένες σοβαρές ασθένειες.
Τώρα, η τεχνολογία έχει φέρει την ιατρική ένα βήμα πιο κοντά στην διάγνωση ασθενειών μέσω ειδικών μηχανημάτων (φασματόμετρα) που θα μπορούν να ανιχνεύουν το ξεχωριστό «αποτύπωμα» μυρωδιάς στην αναπνοή του καθενός. «Για οποιαδήποτε ασθένεια υπάρχει τεστ αίματος, μπορεί να υπάρξει και αντίστοιχο τεστ αναπνοής», υποστηρίζει ο δρ Raed A. Dweik, επικεφαλής του πνευμονικού αγγειακού προγράμματος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο της Κλινικής Lerner στο Cleveland των ΗΠΑ. 


Δείτε μερικά παραδείγματα πολύ σοβαρών ασθενειών που είναι δυνατό να αποκαλυφθούν από την οσμή της αναπνοής σας: 

Καρκίνος των πνευμόνων 

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι ορισμένα ζώα είναι σε θέση να ανιχνεύσουν μέσω της όσφρησης ορισμένους τύπους καρκίνου. Δουλεύοντας επάνω σε αυτή την ιδέα, οι ερευνητές έχουν προσπαθήσει να αναπτύξουν μια τεχνολογία «ηλεκτρονικής μύτης». Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει με τον διαχωρισμό διαφορετικών πτητικών οργανικών ενώσεων (ΠΟΕ) στα δείγματα αναπνοής κάποιου ατόμου. Αν και οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν με σαφήνεια το ποιες ακριβώς ΠΟΕ συνδέονται με διάφορες ασθένειες, μια έρευνα του 2013 δείχνει ότι είναι δυνατό μια ηλεκτρονική μύτη να ανιχνεύσει τον καρκίνο του πνεύμονα μεταξύ άλλων παθήσεων των πνευμόνων. Από μια ομάδα 128 μη καπνιστών και 114 καπνιστών, η τεχνολογία αυτή απέτυχε να ανιχνεύσει σωστά τον καρκίνο του πνεύμονα σε μόλις 10 περιπτώσεις. 

Καρδιακή ανεπάρκεια 

Σε έρευνα του 2012, ομάδα επιστημόνων κατάφερε να προσδιορίσει εκείνους τους συμμετέχοντες που είχαν καρδιακή ανεπάρκεια μέσω του ξεχωριστού «αποτυπώματος» στην οσμή της αναπνοής τους. Αρχικά, σκοπός της έρευνας ήταν να εντοπιστούν τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, αλλά στην πορεία οι επιστήμονες κατάλαβαν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια ήταν ακόμα πιο εύκολο να προσδιοριστεί μέσω της αναπνοής. 

Παχυσαρκία 

Έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες έδειξε ότι η αναπνοή ενός ατόμου μπορεί να υποδείξει το κατά πόσον αυτό το άτομο είναι πιθανό να αναπτύξει παχυσαρκία στο μέλλον. Οι επιστήμονες ανέλυσαν την αναπνοή 792 συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι εκείνοι με υψηλές συγκεντρώσεις μεθανίου και υδρογόνου στην αναπνοή τους είχαν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και υψηλότερα ποσοστά λίπους από εκείνους των οποίων η αναπνοή είχε το κανονικό/αναμενόμενο μείγμα αυτών των αερίων ή είχε υψηλή συγκέντρωση είτε μόνο σε μεθάνιο είτε μόνο σε υδρογόνο. 

Διαβήτης 

Ένα πιθανώς φρουτώδες άρωμα, ή ένα που θυμίζει την οσμή από βερνίκι νυχιών, μπορεί να σημαίνει σοβαρό πρόβλημα σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, το οποίο ονομάζεται κετοξέωση. Αυτό συμβαίνει όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη ζάχαρη ως πηγή καυσίμου, διότι δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη. Το λίπος τότε χρησιμοποιείται για καύσιμο αντί της γλυκόζης. Όταν το λίπος διασπάται, τα υποπροϊόντα που παράγονται ονομάζονται κετόνες και συσσωρεύονται στο σώμα. 

Νεφρική ανεπάρκεια 

Η αναπνοή που έχει μια μυρωδιά σαν της αμμωνίας μπορεί μερικές φορές να συμβεί σε άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Τα νεφρά αφαιρούν τα απόβλητα από το αίμα. Όταν υπολειτουργούν δεν είναι πλέον σε θέση να αφαιρέσουν τις τοξίνες από το αίμα. Τα απόβλητα συσσωρεύονται σε όλο το σώμα, και ένας από τους τρόπους που απελευθερώνονται είναι μέσω του αναπνευστικού συστήματος, με τη μορφή της κακής αναπνοής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.