Σε απόγνωση θα βρεθούν το 2016 οι 720.000 επαγγελματίες αγρότες, αφού η μυστική συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών περιλαμβάνει περαιτέρω μείωση των επιδοτήσεων που λαμβάνουν.
Αρκετοί μάλιστα εξ αυτών θα δουν να περικόπτεται έως και 70% η ενιαία ενίσχυση που εισπράττουν, περιορίζοντας δραματικά το ετήσιο εισόδημά τους.
Το τελευταίο δέχεται πολλαπλές «επιθέσεις», με την αύξηση της φορολογίας σε συνδυασμό με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, λόγω της επιβολής των capital controls, που έκαναν απαγορευτική την εισαγωγή πρώτων υλών, και της κατάργησης του αφορολογήτου προνομίου που είχαν στο πετρέλαιο.
Ο αγροτικός πληθυσμός μιλά για απόπειρα εξόντωσής του και διάλυση του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες (μαζί με τον τουρισμό και την ναυτιλία) της εθνικής μας οικονομίας.
Ιδιαίτερα φοβούνται μην περάσουν τα χωράφια και οι δενδροκαλλιέργειές τους στα νύχια των ξένων funds, που θα δημιουργήσουν εταιρείες ειδικού σκοπού με τις εγχώριες συστημικές τράπεζες, όπως η Πειραιώς, η οποία μέσω της απόκτησης της Α.Τ.Ε., διαθέτει πλέον εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα ελληνικής γης.
Εκείνοι που ανησυχούν πιο πολύ είναι όσοι γεωργοκτηνοτρόφοι έχουν συνάψει δάνεια με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και δεν έχουν ανταποκριθεί για διαφόρους λόγους στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα αυτά να κηρυχθούν ληξιπρόθεσμα και να μπουν στην κατηγορία των «κόκκινων».
Τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχήματα στα οποία τον κύριο λόγο θα έχουν τα λεγόμενα distress funds, οι περίφημοι «γύπες των αγορών», που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεσμευόταν να κρατήσει έξω από την χώρα, έχουν ήδη προχωρήσει σε εκτίμηση της αξίας των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Ελλάδας.
Ειδικά, τους ενδιαφέρουν περιοχές όπως η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία και οι νομοί Ηλείας και Αχαΐας, όπου τα εδάφη είναι προσοδοφόρα και ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών – αγροτών έχει υποθηκεύσει την περιουσία του στις τράπεζες.
Τι προτείνουν στους αγρότες
Προκειμένου να αρπάξουν πιο εύκολα τα χωράφια και τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, οι εταιρείες θα προτείνουν στους αγροτοκτηνοτρόφους:
– Την αποπληρωμή του δανείου με έκπτωση. Δηλαδή αν χρωστάει κάποιος π.χ. 80.000 ευρώ, να καταβάλει 60.000 ευρώ και να κλείνει το δάνειο.
Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και οι νομοί Ηλείας και Αχαΐας στο στόχαστρο των ξένων.
Επειδή, όμως, οι περισσότεροι που ανήκουν στον κλάδο, αδυνατούν να εξοφλήσουν την μηνιαία δόση, πόσω μάλλον να βρουν 50 και 60.000 ευρώ, θα τους ζητείται να υπογράψουν εξουσιοδότηση, προκειμένου να αναζητήσουν αγοραστή για λογαριασμό τους.
Στην περίπτωση αυτή, οι κοινοπραξίες θα πωλούν την γη στον εαυτό τους κι αναλόγως της αξίας της θα χρησιμοποιούν τα χρήματα αυτά για την αποπληρωμή του δανείου.
– Την μεταβίβαση της κυριότητας όλης της περιουσίας τους στην εταιρεία, με την ταυτόχρονη διαγραφή ή μείωση του ύψους του δανείου, με την συμφωνία ότι θα συνεχίσουν να καλλιεργούν την γη τους ή να εκτρέφουν τα ζώα τους, καταβάλλοντας ένα μηνιαίο ενοίκιο που θα ορισθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν αρχίσει να συστήνονται εταιρείες – οχήματα ειδικού σκοπού (SPVs) με σκοπό να έρθουν σε διαπραγματεύσεις με τους υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες γεωργοκτηνοτροφικών εκτάσεων.
Καθοριστικό κριτήριο θα είναι αν οι «εμπειρογνώμονες» κρίνουν ότι υπάρχει η δυνατότητα αποκόμισης κερδών απ’ αυτή την διαδικασία.
Ήδη, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλά «αρπακτικά» του διεθνούς κεφαλαίου, όπως η Black Rock, η KKP, η Perry Capital, η Actua, η Oaktree, και που ήδη μέσω θυγατρικών τους διαχειρίζονται προβληματικά δάνεια (Services Companies), σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, όπως στην Μαλαισία, την Ιρλανδία, την Ινδονησία κ.α.
Πώς θα γονατίσουν τους αγρότες
Είναι σαφές από την μέχρι τώρα διαχείριση του θέματος από την κυβέρνηση Τσίπρα, πως αντί να λάβει μέτρα για να αποσοβήσει την δράση των «κορακιών», επιχειρεί το αντίθετο.
Με τους πρόσθετους φόρους που επιβάλλει, σαμποτάροντας παράλληλα κάθε εξαγωγική δραστηριότητα όπως και την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων, προσπαθεί να καταστήσει απαγορευτική κάθε ενασχόληση για τους γεωργοκτηνοτρόφους.
Και βέβαια συνεχίζει να κόβει τις επιδοτήσεις, όπως για παράδειγμα σε αυτούς που κατέχουν δενδρώδεις εκτάσεις και περίμεναν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, να εισπράξουν 52 ευρώ το στρέμμα, όμως τελικά στην τσέπη τους θα μπουν μόλις 28 ευρώ.
Αλλά και οι κτηνοτρόφοι «έπεσαν από τα σύννεφα» όταν πήραν 14 ευρώ το στρέμμα, έναντι 25 ευρώ που ανέμεναν.
Προκειμένου να γονατίσει πλήρως ο κλάδος, η ΔΕΗ αρνείται να αποδεχθεί τον διακανονισμό αποπληρωμής των λογαριασμών αγροτικού ρεύματος με δόσεις, όπως ήδη έχει κάνει με τους περισσότερους οφειλέτες καταναλωτές της.
Σύμφωνα με υπολογισμούς των αγροτών, μέσα στο 2016 θα κληθούν να αποδώσουν άνω του ενός δισ. ευρώ, ενώ προβλέπουν κι άλλες περικοπές στις πληρωμές προς αυτούς από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.
Παράλληλα, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αρνείται τον διάλογο κι επιμένει σε μέτρα που τους εξοντώνουν και «βάζουν ταφόπλακα στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα».
Όλα αυτά οδηγούν τους αγρότες στην απόφαση να κατέλθουν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα. Αποκορύφωμα των κινητοποιήσεών τους θα είναι ο αποκλεισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ δεν αποκλείουν και την κατάληψη του κτιρίου και την παραμονή τους σ’ αυτό, αν δεν δοθεί ουσιαστική λύση στα προβλήματά τους.
Πηγή: Ότι Να ΄Ναι Ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου