Κήπος Στα Μεσόγεια: Οδηγός: Έντεκα Αρωματικά Φυτά και τα Μυστικά τους - Πότε και Πώς να τα Φυτέψετε

10 Ιανουαρίου 2016

Οδηγός: Έντεκα Αρωματικά Φυτά και τα Μυστικά τους - Πότε και Πώς να τα Φυτέψετε


Οδηγός φύτεψης για τα έντεκα πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά - βότανα. Πώς να τα φυτέψετε, πότε και τι πρέπει να ξέρετε γι' αυτά.


Ο άνηθος χρειάζεται βαθιά γλάστρα. Ο μαϊντανός θέλει συχνό πότισμα. Το κάρδαμο σε 40 μέρες από τη σπορά θα το απολαύσετε στη σαλάτα σας. Ολα αυτά συμβαίνουν στο μικρό μπαλκόνι σας, στον «κήπο» όπου μπορείτε να φτιάξετε για να έχετε φρέσκα αρωματικά και βότανα για το φαγητό σας.

Τι πιο ευχάριστο και γευστικό από την παρουσία των φρέσκων μυρωδικών σε ένα φαγητό; Ξέρω, θα συμφωνήσετε μαζί μου, αλλά θα μου πείτε ότι δεν διαθέτετε κήπο για τέτοιες πολυτέλειες, αλλά ούτε και χρόνο για την καθημερινή προμήθειά τους από τα σούπερ μάρκετ. Δεν υπάρχει πρόβλημα, ακόμα και αν ζείτε σε διαμέρισμα. H μόνη προϋπόθεση είναι ένα μικρό μπαλκόνι που να το βλέπει κάποιες ώρες την ημέρα ο ήλιος και καλύτερα ακόμα αν είναι στην πίσω μεριά, μακριά από δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας.

Τι θα Χρειαστούμε


σπόροι,λίπασμα,γεωργικα είδη Θα χρειαστούμε κάποιες ζαρντινιέρες με βάθος 25 – 30 cm, κατά προτίμηση πλαστικές -για να μην έχουν μεγάλο βάρος- και τα απαραίτητα πιατάκια για να συλλέγουμε το νερό από το πότισμα. Επίσης και κάποιες γλάστρες διαμέτρου 25 – 30 cm είναι απαραίτητες για κάποια βαθύρριζα φυτά.

Ξεκινώντας, βάζουμε στον πάτο από τις ζαρντινιέρες και τις γλάστρες μας πετραδάκια για την καλύτερη απορροή του νερού. 

Το χώμα θα πρέπει να είναι μίγμα από κομπόστ, επιφανειακό χώμα από κάποιο χωράφι -κατά προτίμηση ακαλλιέργητο- και ένα 10% άμμο για καλύτερη απορροή του νερού του ποτίσματος. Εναλλακτική λύση είναι να αγοράσουμε έτοιμο χώμα για γλάστρες από κάποιο φυτώριο. 

Τακτικά μπορούμε να προσθέτουμε στις γλάστρες μας κομπόστ και οργανικά.

Τα 11 Αρωματικά Φυτά και Η Καλλιέργειά τους


1. Βασιλικός(ocymum bassilicum)

Υπάρχουν περισσότερες από 160 ποικιλίες. 
Προέρχεται από την Ινδία όπου θεωρείται και ιερό φυτό.
Μονοετές φυτό, ύψους 20 – 80 cm, με άνθη άσπρα ή ασπροκόκκινα.
Ανθίζει Ιούνιο με Οκτώβριο.

Πότε και Πώς θα τον Φυτέψετε

Μπορούμε να σπείρουμε από 5 – 10 σποράκια απ’ ευθείας στη γλάστρα μας νωρίς την άνοιξη. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμο φυτό και να το μεταφυτεύσουμε από τον Απρίλιο έως τον Μάιο. Είναι προτιμότερο να βάλουμε 2 – 3 διαφορετικές ποικιλίες ώστε να έχουμε φρέσκο προϊόν σχεδόν όλο το χρόνο.

Τι να Προσέξετε

Απαιτεί φως αλλά όχι απ’ ευθείας ήλιο, ο οποίος μαραίνει τα φύλλα του. Αγαπά το δροσερό έδαφος, γι’ αυτό πρέπει να ποτίζεται, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, σε καθημερινή βάση. Για να παρατείνουμε τη διάρκεια της ζωής του, καλό θα είναι να ψαλιδίζουμε τα άνθη του. Επίσης, όταν συλλέγουμε φύλλα για κατανάλωση, είναι καλύτερα να κόβουμε τις κορυφές έτσι ώστε να αναπτύσσονται και οι πλάγιοι βλαστοί.

2. Μέντα

Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη: η mέντα η πιπερώδης (mentha piperita), ο δυόσμος (mentha viridis) και το φλισκούνι (mentha pulegium).
Πολυετή φυτά, ύψους 30 – 80 cm, με άνθη άσπρα, ρόδινα ή κυανά. 
Ανθίζουν από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. 
Πολλαπλασιάζονται με ριζώματα, ως εκ τούτου θα πρέπει να προμηθευτούμε τα φυτά από το εμπόριο. Οι σπόροι τους είναι ως επί το πλείστον στείροι.

Πότε και Πώς θα τον Φυτέψετε

Παρ’ ότι είναι πολυετή φυτά, για να είναι εύρωστα και παραγωγικά είναι επιθυμητό την άνοιξη να τα πολλαπλασιάζουμε φυτεύοντας νέα ριζώματα. Διαφορετικά, στο τέλος του φθινοπώρου θα πρέπει να κάνουμε βαθύ κλάδεμα για να μπορέσουν να ανανεωθούν.
 Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να διατηρούμε τα ίδια φυτά περισσότερο από 2 – 3 χρόνια.

Τι να Προσέξετε

Δεν αντέχουν το κρύο, γι’ αυτό πολλές φορές το χειμώνα ξεραίνονται. Eχουν ανάγκη από ήλιο, αλλά και από συχνά ποτίσματα, ειδάλλως μαραίνονται αρκετά εύκολα.

3. Μαϊντανός (petroselinum sativum)

Διετές φυτό, ύψους 40 – 80 cm, με άνθη πρασινοκίτρινα. 
Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

Πότε και Πώς θα τον Φυτέψετε

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο. Για μια γλάστρα θα χρειαστείτε μια πρέζα (περίπου μισό γραμμάριο) σποράκια.

Τι να Προσέξετε

Τον μαζεύετε κόβοντας με ψαλίδι τους βλαστούς που χρειάζεστε σε ύψος 2 cm από το έδαφος. Eχει ανάγκη από συχνά ποτίσματα.

4. Σέλινο (apium graveolens)

Διετές φυτό, ύψους 30 – 80 cm, με άνθη λευκά.
Ανθίζει από τον Ιούνιο έως το Αύγουστο.

Πότε και Πώς θα τον Φυτέψετε

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο από τον Απρίλιο έως τον Μάιο. Για μια γλάστρα θα χρειαστείτε 30 – 40 σποράκια.

Τι να Προσέξετε

Χρειάζεται συχνά ποτίσματα. Δεν αντέχει την ξηρασία, είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά καταστρέφεται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των -30 C. Τον μαζεύετε κόβοντας με μαχαίρι τους εξωτερικούς βλαστούς ώστε να αναπτυχθούν οι εσωτερικοί.

5. Άνηθος (anethum graveolens)

Ετήσιο φυτό, ύψους 30 – 80 cm, με άνθη κίτρινα.

Πότε και Πώς θα τον Φυτέψετε

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο από τον Απρίλιο έως τον Μάιο. Για μια γλάστρα θα χρειαστείτε μια πρέζα (περίπου μισό γραμμάριο) σποράκια.

Τι να Προσέξετε

Χρειάζεται τις ίδιες περιποιήσεις με τον μαϊντανό. Η ρίζα του είναι πασσαλώδης και μακριά, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να το φυτέψουμε σε βαθιά γλάστρα.

6. Μάραθος (foeniculum vulgare var.dulce)

Ετήσιο φυτό, ύψους 30 – 1,2 m, με άνθη κίτρινα. 
Καλλιεργείται για το φύλλωμά του, για την παραγωγή σπόρου -ωριμάζει από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο- και για το υπόγειο τμήμα του, το γνωστό μας finocchio.

Πότε και Πώς θα τον Φυτέψετε

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο. Περίπου 4 – 5 σποράκια είναι αρκετά για μια γλάστρα.

Τι να Προσέξετε

Χρειάζεται ζέστη για την ανάπτυξή του, αλλά είναι ανθεκτικό και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι χειμερινές, όμως, θερμοκρασίες μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξή του, οι δε παγετοί μπορεί να προκαλέσουν την καταστροφή του. Χρειάζεται συχνά ποτίσματα αλλά δεν αντέχει τα εδάφη που συγκρατούν υγρασία. Eχει ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα και ως εκ τούτου καλύτερα θα είναι να το φυτέψουμε σε βαθιά γλάστρα.

7. Δάφνη (laurus nobilis)

Πολυετές φυτό, ύψους από 3 – 5 m, με άνθη άσπρα ή κιτρινοπράσινα. 
Ανθίζει από τον Απρίλιο έως τον Μάιο
Τα δαφνόφυλλα είναι έτοιμα για συγκομιδή τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο.

Πότε και Πώς θα τον Φυτέψετε

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Είναι καλύτερο, όμως, να αγοράσετε φυτό από φυτώριο και να το μεταφυτέψετε σε μεγάλη γλάστρα. Οι καλύτεροι μήνες για τη μεταφύτευση είναι Ιανουάριος και Φεβρουάριος.

Τι να Προσέξετε

Δεν έχει πρόβλημα με τις χαμηλές θερμοκρασίες. Χρειάζεται αραιά ποτίσματα.

8. Δενδρολίβανο (rosmarinus officinalis)

Πολυετές φυτό, ύψους 0,5 – 1,2m, με άνθη άσπρα ή ασπρογαλάζια.
Ανθίζει σχεδόν όλο τον χρόνο. 
Η συλλογή των φύλλων γίνεται από την άνοιξη έως το φθινόπωρο.

Πότε και Πώς θα τον Φυτέψετε

Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και με παραφυάδες από Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο. Είναι καλύτερο όμως να αγοράσετε ανεπτυγμένο φυτό από φυτώριο ώστε να έχετε δυνατότητα συγκομιδής από την πρώτη χρονιά.

Τι να Προσέξετε

Eχει ανάγκη από ήλιο. Χρειάζεται αραιά ποτίσματα. Σε περιοχές με αρκετό κρύο καλό είναι να καλύπτετε το φυτό με κάποιο πλαστικό τις μέρες που η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή. Επίσης, την πρώτη χρονιά, κάνοντας τον Σεπτέμβρη ένα καλό κλάδεμα, βοηθάμε το φυτό να περάσει το χειμώνα χωρίς προβλήματα αλλά και παράλληλα ενισχύουμε την αναβλάστησή του την άνοιξη.

9. Σάλβια ή φασκόμηλο (salvia officinalis)

Πολυετές φυτό, ύψους 30 – 60 cm, με άνθη ιώδη. 
Μετά τα 2 – 3 χρόνια θα πρέπει καλύτερα να αντικατασταθεί με νέο. 
Ανθίζει από τον Μάιο έως τον Ιούλιο.

Πότε και Πώς θα τον Φυτέψετε

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους (περίπου 5 για μια γλάστρα) αλλά και με παραφυάδες. Η σπορά γίνεται το φθινόπωρο ή την άνοιξη.

Τι να Προσέξετε

Για μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια είναι καλύτερα να καλλιεργείται σε ημισκιά. Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο φασκόμηλο, μπορείτε να το μαζέψετε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εάν, όμως, θέλετε να αποξηράνετε κάποια ποσότητα, η καλύτερη εποχή συγκομιδής είναι η αρχή της άνθησης.

10. Κάρδαμο (lepidium sativum)

Μονοετές φυτό, ύψους 20 – 60 cm, με άνθη λευκά ή ελαφρώς ρόδινα.

Πότε και Πώς θα τον Φυτέψετε

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους. Για μια γλάστρα θα χρειαστείτε μια πρέζα (περίπου μισό γραμμάριο) σποράκια. Η σπορά γίνεται από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. 40 – 50 ημέρες μετά την σπορά θα αρχίσετε να απολαμβάνετε το δικό σας κάρδαμο στη σαλάτα.

Τι να Προσέξετε

Κόβοντας τα ανεπτυγμένα φύλλα, αναβλαστάνει δίνοντας νέα. Το καλοκαίρι πρέπει να σκιάζεται και το χειμώνα να τοποθετούμε τη γλάστρα σε μέρος που να προστατεύεται από το κρύο. Συλλέγοντας τους σπόρους του στο τέλος του καλοκαιριού μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε στην μαγειρική, αλλά και να επαναλάβουμε την καλλιέργειά μας την προσεχή άνοιξη.

11. Ρόκα (eruca sativa)

Μονοετές φυτό, ύψους 20 – 60 cm, με άνθη λευκά ή κίτρινα.

Πότε και Πώς θα τον Φυτέψετε

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους. Για μια γλάστρα θα χρειαστείτε μια πρέζα (περίπου μισό γραμμάριο) σποράκια. Η σπορά γίνεται από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο.
Χρησιμοποιούμε τα φύλλα και τις τρυφερές κορυφές των βλαστών.

Τι να Προσέξετε

Κόβοντας τα ανεπτυγμένα φύλλα, αναβλαστάνει δίνοντας νέα. Παρ’ ότι αντέχει και τον απ’ ευθείας ήλιο, είναι καλύτερα να σκιάζεται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Θέλει προστασία από τους δυνατούς ανέμους. Με λίγη προσοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα μπορεί να διατηρήσει τη βλάστησή της.
Tου Ηλία Κανταρούσπόροι,λίπασμα,γεωργικα είδη


kathimerini.gr
Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.