Κήπος Στα Μεσόγεια: Εναλλακτικός Τουρισμός: Διακοπές σε Οργανικές Φάρμες!

6 Φεβρουαρίου 2016

Εναλλακτικός Τουρισμός: Διακοπές σε Οργανικές Φάρμες!

Ετοιμάζουν τις βαλίτσες με τα απολύτως απαραίτητα, παίρνουν τα παιδιά και αρχίζουν να γυρίζουν τον κόσμο. Η νέα μόδα στις διακοπές γίνεται σε οργανικές φάρμες, όπου μικροί και μεγάλοι δουλεύουν εθελοντικά και απολαμβάνουν την επαφή με τη φύση.


Πρόκειται για το Wwoof- Ευκαιρίες σε οργανικές φάρμες σε όλο τον κόσμο- ένα διεθνές δίκτυο που απλώνεται σε περισότερες από 50 χώρες και φέρνει σε επαφή εθελοντές και αγρότες. Οι πρώτοι βοηθούν στις καθημερινές δουλειές και σαν αντάλλαγμα το δίκτυο τους προσφέρει φαγητό, διαμονή και την ευκαιρία να μάθουν από πρώτο χέρι έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής.

Ο Τζέισον και η Τζιλ ΝτιΛορέτι είναι μία από τις οικογένειες που μπήκαν σε αυτό τον πειρασμό. Με τα δύο τους παιδιά πέρασαν σχεδόν τέσσερις μήνες ταξιδεύοντας στον κόσμο, με προορισμό τις οργανικές φάρμες. Γιατί το έκαναν; «Ονειρό μας είναι να δημιουργήσουμε κάποτε τη δική μας φάρμα, οπότε αποκτήσαμε κάποιες βασικές γνώσεις για το μέλλον μας» εξηγούν οι δύο Ιταλο-Αμερικανοί στην εφημερίδα Guardian. Οπως λένε, η εμπειρία υπήρξε απολαυστική για όλη την οικογένεια. «Δεν υπάρχουν πολλές δουλειές που μπορείς να κάνεις μαζί με τα παιδιά και τη σύντροφό σου πλέον» προσθέτει ο Τζέισον ΝτιΛορέτι, που είχε διαρκώς δίπλα του την πεντάχρονη κόρη του και τον δύο ετών γιο του.

Στις φάρμες στις οποίες εργάστηκαν για 114 ημέρες, τα μέλη της οικογένειας τάιζαν και άρμεγαν τα ζώα, έψηναν ψωμί, έφτιαχναν τυρί, καθάριζαν τα χωράφια, μάζευαν φρούτα και γενικά έζησαν σαν κανονικοί αγρότες. «Τα παιδιά είτε μας βοηθούσαν, είτε απλά έπαιζαν δίπλα μας. Σε κάποιες από τις φάρμες υπήρχαν κι άλλες οικογένειες, οπότε έκαναν νέους φίλους και το διασκέδασαν ιδιαίτερα» λέει ο πατέρας τους. Οσο για το κόστος, η τετραμελής οικογένεια ξόδεψε 3.700 δολάρια για 114 ημέρες, ποσό το οποίο συμπεριλαμβάνει εισιτήρια- αεροπορικά και για τις μετακινήσεις τους από τη μία φάρμα στην άλλη- και τα καθημερινά τους έξοδα πέρα από τα βασικά που ήταν εξασφαλισμένα από το Wwoof. Και το συμπέρασμα; «Ηταν οι καλύτερες οικογενειακές διακοπές που έχουμε κάνει ποτέ και επιστρέψαμε πλούσιοι από εμπειρίες και έχοντας κάνει νέους φίλους» απαντά η οικογένεια.

Οι εθελοντές-ταξιδευτές συνήθως ζουν στο ίδιο σπίτι με τον οικοδεσπότη, είτε τους παραχωρείται ένα σπίτι μόνο γι’ αυτούς. Οι υποχρεώσεις των εθελοντών είναι να συμμετέχουν για 4 έως 6 ώρες στις καθημερινές δραστηριότητες της φάρμας και του σπιτιού. Μερικές από τις υποχρεώσεις μπορεί να είναι η σπορά των σπόρων, η παραγωγή φυτοχώματος, η κηπουρική, η καλλιέργεια φυτών, λαχανικών ή λουλουδιών, η κοπή ξύλου, το άρμεγμα, η οινοποιία, η συγκομιδή, η συσκευασία και η παρασκευή γαλακτοκομικών ειδών, ψωμιού και παραδοσιακών γλυκών. Από την άλλη μεριά, οι οικοδεσπότες-αγρότες οφείλουν να παρέχουν στους εθελοντές φαγητό, διαμονή και νέες ευκαιρίες μάθησης που αφορούν τις τεχνικές βιολογικής καλλιέργειας. Οι οικοδεσπότες έχουν στην κατοχή τους κάποιο αγρόκτημα, δασικές εκτάσεις, κήπους, αγροκαλλιέργειες, είτε είναι ιδρυτικά μέλη ενός συνεταιρισμού, μιας κοινότητας ή ενός οικολογικού χωριού. Τόσο οι εθελοντές, όσο και οι οικοδεσπότες βγαίνουν κερδισμένοι με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, οι μεν διότι αποκτούν νέες εμπειρίες και εξειδίκευση και οι δε διότι τους παρέχεται κάποια βοήθεια. 

Για να γίνει κάποιος εθελοντής πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18Ο έτος της ηλικίας του και να είναι σε θέση να πληρώσει τη συνδρομή του στο WWOOF group (υπολογίζεται γύρω στα 56€, ανάλογα με τη χώρα στην οποία επιθυμεί να ταξιδέψει), τα μεταφορικά, την ασφάλεια, τα φάρμακα, τις ημερήσιες εκδρομές, καθώς και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως το διαδίκτυο και την τηλεφωνία. Τα βήματα που θα ακολουθήσει κάποιος για να γίνει εθελοντής είναι να επιλέξει σε ποια χώρα θέλει να πάει, να εγγραφεί στο WWOOF group και να έρθει σε επικοινωνία με τον οικοδεσπότη. Ο χρόνος διαμονής στο σπίτι του οικοδεσπότη καθορίζεται από τη συνεννόηση του εθελοντή με τον οικοδεσπότη, συνήθως υπολογίζεται στις 1-2 βδομάδες, ωστόσο μπορεί να διαρκέσει και μήνες.

Η σκέψη για τη δημιουργία ενός τέτοιο οργανισμού ξεκίνησε το 1971 στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα γίνεται μέλος του οργανισμού μόλις το 2011. Οι οικοδεσπότες αριθμούνται στους 35 και οι εθελοντές στους 333. Οι περιοχές της Ελλάδας, στις οποίες δραστηριοποιείται ο οργανισμός wwoofgreece είναι οι Κυκλάδες, η Εύβοια, η Αρκαδία, η Μαγνησία, τα Ιόνια νησιά, η Λακωνία, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Ήπειρος, τα Ιωάννινα, τα Δωδεκάνησα, το Πήλιο, η Πιερία και η Θεσσαλία.

Τέλος, τα οφέλη από τη συμμετοχή ως εθελοντής στο wwoofgreece είναι η γνωριμία και η προώθηση της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών, η προώθηση της φιλοξενίας και της εθελοντικής εργασίας στις αγροτικές περιοχές, η γνωριμία με εναλλακτικούς τρόπους ζωής που έχουν άμεση σχέση με τη φύση και τη βιοτεχνία, η δημιουργία εναλλακτικών επιλογών για τους κατοίκους των πόλεων. Επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία της άμεσης επαφής με τη φύση, της αναβίωσης των παραδοσιακών τεχνικών εκτροφής, καθώς και της προετοιμασίας των τροφίμων (τυρί, ελιές, τουρσιά, γλυκά), τοπικά φυτά-βότανα, σπόρους και προϊόντα υγιεινής (σαπούνια, κρέμες, αρώματα, προϊόντα καθαρισμού).

Πηγή: ypaithros.gr
Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.