Κήπος Στα Μεσόγεια: Πώς θα Διαχωρίζετε τα Ελαιόλαδα και πώς θα ξέρετε αν ένα Ελαιόλαδο είναι Φρέσκο

14 Ιουλίου 2016

Πώς θα Διαχωρίζετε τα Ελαιόλαδα και πώς θα ξέρετε αν ένα Ελαιόλαδο είναι Φρέσκο


Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει υπέροχη γεύση και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Παράγεται από άγουρες ελιές, οι οποίες του προσδίδουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει ποιοτικά από άλλα είδη ελαιόλαδου.


Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που αγοράσατε ανταποκρίνεται πράγματι στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του «τίτλου» του;

Αρχικά, παρατηρήστε το χρώμα του. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει πρασινωπό χρώμα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χλωροφύλλη. Αντίθετα, οι ποικιλίες ελαιόλαδου που παράγονται από ώριμες ελιές έχουν χρυσαφένιο χρώμα.
Όσον αφορά το άρωμά του, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θυμίζει το φρεσκοκομμένο χορτάρι, ενώ άλλα είδη ελαιόλαδου έχουν συνήθως πιο ήπιο άρωμα, που συχνά θυμίζει το πράσινο μήλο ή το αμύγδαλο.


Τελευταίο και σημαντικότερο, η γεύση. Ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καλής ποιότητας έχει έντονη, φρουτώδη γεύση. Δοκιμάστε το ελαιόλαδο σκέτο για να αισθανθείτε τη γεύση του σε όλο της το «μεγαλείο». Θα πρέπει να σας κάψει ελαφρώς στο λαιμό όπως το πιπέρι. Το ελαφρύ κάψιμο οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του ελαιόλαδου σε μια ευεργετική πολυφαινόλη, την ελαιοκανθάλη.

Εάν το ελαιόλαδο είναι «θαμπό» και έχει πικρή ή μεταλλική γεύση, τότε δεν είναι έξτρα παρθένο ή απλώς έχει παλιώσει. Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα του ελαιόλαδου ώστε να δείτε εάν αναφέρεται η ημερομηνία παραγωγής και καταναλώστε το προϊόν σε διάστημα ενός έτους. Εάν δεν αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής, προσπαθήστε τουλάχιστον να τηρήσετε την ένδειξη «ανάλωση έως» (συνήθως 1,5 με 2 χρόνια μετά την ημερομηνία παραγωγής). Να αποθηκεύετε πάντα το ελαιόλαδο σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.thesecretrealtruth.blogspot.com
Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.