Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχοντας ως στόχο να καλύψει πλήρως τις ανάγκες παραγωγής της από ελληνικό κριθάρι, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεχίζει για έκτη συνεχιζόμενη χρονιά το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού με Έλληνες αγρότες.
Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο συνάντησης εκπροσώπων της εταιρείας με δημοσιογράφους, από το 2008 και κάθε χρόνο η εταιρεία προμηθεύεται ελληνικό κριθάρι από τοπικούς παραγωγούς για την παραγωγή των προϊόντων της Amstel, ΑΛΦΑ και ΒΙΟΣ 5.
Επιπλέον, όπως επισημάνθηκε, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε συνεργασία με ελληνικά ινστιτούτα, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Έλληνες επιστήμονες αναπτύσσει νέες ποικιλίες κριθαριού προς όφελος της εθνικής έρευνας και τεχνογνωσίας.
Την πενταετία 2008- 2012 η εταιρεία προμηθεύτηκε συνολικά γύρω στους 70.000 τόνους υψηλής ποιότητας ελληνικού κριθαριού από τοπικούς παραγωγούς. Η αξία της ποσότητας αυτής ανέρχεται στα 14 εκατ. ευρώ. Για το 2013 η εταιρεία στοχεύει στην προμήθεια 40.000 τόνων ελληνικού κριθαριού.
Στο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού συμμετέχουν το 2013, 2.100 Έλληνες παραγωγοί μέσω 23 συνεταιρισμών και συνεργατών σε όλη την Ελλάδα, αριθμός διπλάσιος από το 2012.
Επίσης, η εταιρεία από το 2012 ξεκίνησε τη δημιουργία πειραματικών αγρών για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών βυνοποιήσιμου κριθαριού και σήμερα λειτουργούν πέντε πειραματικοί αγροί στη Νιγρίτα Σερρών, στη Νίκαια Λάρισας, στη Λειβαδιά, στην Πάτρα, καθώς και στα Σπάτα Αττικής υπό την αιγίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η συγκομιδή 65.000 τόνων ελληνικού κριθαριού μέχρι το 2014 καλύπτοντας έτσι εξ ολοκλήρου τις ανάγκες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ – ΑΜΠ
τι είναι το κριθάρι:
Το κριθάρι είναι δημητριακός καρπός του αγγειόσπερμου, μονοκοτυλήδονου φυτού του είδους Κριθή η κοινή (Hordeum vulgare) της οικογένειας των Ποοειδών (Poaceae) ή Αγρωστωδών (Gramineae). Καλλιεργείται και χρησιμοποιείται από τα πολύ παλιά χρόνια και σε μεγάλη ποικιλία κλιμάτων. Σήμερα χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για την παρασκευή ψωμιού,μπύρας αλλά και ζωοτροφών. Σύμφωνα με στοιχεία του 2006, στην Ελλάδα παράγονται 250.000 τόνοι σε 1.017 χιλ. στρέμματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου