Κήπος Στα Μεσόγεια: Επικίνδυνη ουσία σε συσκευασμένο ψωμί και επεξεργασμένα αρτοποιήματα

Επικίνδυνη ουσία σε συσκευασμένο ψωμί και επεξεργασμένα αρτοποιήματα


Η ουσία έχει αναγνωριστεί ως «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο» από το Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) και μια πρόσφατη έκθεση του περιβαλλοντικού οργανισμού Environmental Working Group υπέδειξε ότι βρίσκεται στη συντριπτική πλειοψηφία των επεξεργασμένων αρτοποιημάτων.

Ο οργανισμός έδωσε μια ενδεικτική λίστα με προϊόντα που περιέχουν το επικίνδυνο συστατικό.

Το βρωμικό κάλιo (potassium bromate) προστίθεται στο αλεύρι ώστε να ενισχυθεί το ζυμάρι και να φουσκώνει περισσότερο αλλά και για να έχει το ψωμί το χαρακτηριστικό λευκό χρώμα του. Πέραν του χαρακτηρισμού του IARC, και το Αμερικανικό Κέντρο Βιοτεχνολογικής Πληροφόρησης έχει χαρακτηρίσει το βρωμικό κάλιo ως «πιθανώς καρκινογόνο».

Εργαστηριακές δοκιμές σε πειραματόζωα υπέδειξαν ότι η ουσία συνδέεται με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων καρκίνου στα νεφρά, το θυρεοειδή κ.α. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 στην επιθεώρηση Chemico-Biological Interactions έδειξε επίσης ότι το βρωμικό κάλιo μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA και οξειδωτικό στρες στον άνθρωπο.

Το βρωμικό κάλιo έχει απαγορευθεί ως πρόσθετο τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και τη Βραζιλία. Ωστόσο, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν το έχει απαγορεύσει, έχει θέσει απλώς περιορισμό στην επιτρεπόμενη ποσότητα που μπορούν να περιέχουν τα τρόφιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.