Τα πλεονεκτήματά του δεν είναι μόνο το πλούσιο άρωμα και η χαρακτηριστική γεύση, αλλά και οι ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία!
Τα αντιοξειδωτικά που συναντούμε στον ελληνικό καφέ είναι οι πολυφαινόλες, το χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ, η θεοφιλίνη και θεοβρωμίνη που παρουσιάζουν ισχυρή αντικαρκινική δράση ιδιαίτερα ενάντια στον καρκίνο του οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα. Επιπρόσθετα, η συστηματική κατανάλωση του ελληνικού καφέ έχει συσχετιστεί με βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, όπως φαίνεται και από την μελέτη ΙΚΑΡΙΑ, που διεξήχθη από την Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική.
Συγκεκριμένα, η παρούσα έρευνα είχε στόχο την εκτίμηση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου των μεσηλίκων και ηλικιωμένων κατοίκων σε προοπτική παρακολούθηση δεκαετίας, όπου φάνηκε ότι η μέτρια καθημερινή κατανάλωση 1-2 φλιτζανιών ελληνικού καφέ την ημέρα σχετίζεται θετικά με την υγεία του ενδοθηλίου, βελτιώνει την αγγειακή διατασιμότητα και συμβάλλει στη μείωση της οξείδωσης της LDL-κακής- χοληστερόλης, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Επιπλέον, ο τρόπος προετοιμασίας του ελληνικού καφέ μας εξασφαλίζει τη μικρότερη περιεκτικότητά του σε καφεΐνη (40mg ανά φλιτζανάκι), συγκριτικά με άλλα είδη καφέ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την παρασκευή του ελληνικού καφέ το μεγαλύτερο μέρος της καφεΐνης κατακρατείται στο ίζημα που δημιουργείται.
"Ελληνικός ή Τούρκικος";
Ο ελληνικός καφές πρωτοεμφανίστηκε στην ελληνική επικράτεια κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και διαδόθηκε ευρέως από τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, καθώς και εκείνους της Βορείου Ελλάδος."
Έτσι, οι λάτρεις του ελληνικού καφέ έχουν την δυνατότητα να τον απολαύσουν αρκετές φορές (4-5) μέσα στην ημέρα, χωρίς να ξεπερνούν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε καφεΐνη (300mg), αλλά και χωρίς να στερούνται τις ευεργετικές ιδιότητες της καφεΐνης (πνευματική εγρήγορση, μνήμη, συγκέντρωση).
Ταυτόχρονα, οι ευεργετικές ιδιότητες του ελληνικού καφέ επεκτείνονται και στο αδυνάτισμα, χάρη στη συνεργιστική δράση των αντιοξειδωτικών με την καφεΐνη, όπου αυξάνουν την θερμογένεση, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του μεταβολισμού και την κατανάλωση ενέργειας, όπως αναφέρει το capitalhealth.
Τέλος, η θερμιδική αξία του ελληνικού καφέ και η περιεκτικότητά του σε λιπαρά είναι μηδενική! Αυτό το οποίο πρέπει να προσέχουμε είναι η προσθήκη ζάχαρης (1 κ.γλ.= 20 kcal περίπου) και το γάλα (1 μερίδα: 30 kcal περίπου).
Πηγή: kontranews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου