Θρεπτική αξία: Μία νόστιμη και ταυτόχρονα υγιεινή παραλλαγή για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, η βασιλόπιτα αυτή αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών χάρη στο αλεύρι ολικής άλεσης, στα καρύδια αλλά και στις σταφίδες που περιέχει.
Επιπλέον, τα καρύδια προσφέρουν πολυακόρεστα λιπαρά που συμβάλλουν στην καλή υγεία, ενώ οι σταφίδες προσδίδουν όχι μόνο γλυκιά γεύση, αλλά και βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Τα αυγά αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ιδιαίτερα σημαντικών για την ανάπτυξη των παιδιών. Το ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά, αλλά και αντιοξειδωτικά συστατικά, ευεργετικά για την υγεία. Διακοσμείστε με αποξηραμένα φρούτα και μαύρη σοκολάτα για ένα ακόμη πιο νόστιμο, γλυκό και θρεπτικό αποτέλεσμα.
Καλή Χρονιά!
Συνταγή (για 1 στρογγυλό ταψί)
Υλικά
• 600γρ αλεύρι ολικής άλεσης
• 400γρ αλεύρι σίτου λευκό δυνατό
• 2 κούπες έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• ½ ποτήρι σταφίδες
• 3 φακελάκια μπέικιν πάουντερ (των 20γρ το καθένα)
• 5 αυγά
• 1 ποτήρι σπασμένα καρύδια
• 2 κουταλάκια του γλυκού μίγμα από κανέλλα και γαρύφαλλο
• ½ ποτήρι από χυμό πορτοκαλιού
• Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
• ½ κουταλάκι του γλυκού ανάμικτο μαχλέπι/μαστίχα
• Για το στόλισμα: τριμμένη μαύρη σοκολάτα, αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα
Εκτέλεση
Σε βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα υγρά (ελαιόλαδο, χυμός πορτοκαλιού και μέλι) και ανακατεύουμε σε μία ενιαία ζύμη. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί, τοποθετούμε μέσα τη ζύμη και ψήνουμε στους 180C για περίπου μία ώρα. Μόλις κρυώσει αναποδογυρίζουμε τη φόρμα και τοποθετούμε από την κάτω πλευρά το φλουρί. Στολίζουμε με τριμμένη μαύρη σοκολάτα και αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα.
Η συνταγή προέρχεται από το Ινστιτούτο Prolepsis και την ομάδα του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Το Πρόγραμμα υλοποιείται για έκτη συνεχή σχολική χρονιά σε δημόσια σχολεία ευπαθών περιοχών με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τη στήριξη πολλών εταιρειών, φορέων και πολιτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου