Κήπος Στα Μεσόγεια: Μίνι λιμνούλες. Ένας κήπος αλλιώτικος από τους άλλους!

Μίνι λιμνούλες. Ένας κήπος αλλιώτικος από τους άλλους!







Φτιάξτε μία υπέροχη μικρή λιμνούλα, για το μπαλκόνι ή τον κήπο σας, μαγνήτη για την κάθε ματιά! 




Εύκολα, με απλά υλικά και με φυτά που θα αγοράσετε από ειδικά καταστήματα ή θα τα φέρετε στο σπίτι από τον περίπατό σας στην ακτή μίας μεγάλης λίμνης ή την όχθη ενός ποταμού. 
Η άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή για το φύτεμα καινούργιων φυτών.
Το παλιό κρασοβάρελο, ένας μεγάλος κουβάς, μια πέτρινη παλιά γούρνα,
ένα μεγάλο κεραμικό δοχείο, μία τσιμεντένια λεκάνη ή μία ειδική για λίμνη πλαστική λεκάνη είναι ιδανικά για την κατασκευή της λίμνης. Μεταλλικά σκεύη δεν είναι και τόσο κατάλληλα για λίμνες. 
Δοχεία που δεν διαβρώνονται από το νερό δεν χρειάζονται επένδυση με πλαστικό.
Το ξύλινο βαρέλι όμως πρέπει να επενδυθεί με ειδική για λίμνες μεμβράνη που θα αγοράσετε από ένα κατάστημα που πουλάει εργαλεία και υλικά οικοδομών όπως το Praktiker. 
Κατασκευή βαρελιού: 
Κόβετε το παλιό βαρέλι στη μέση και το επενδύετε με την ειδική μεμβράνη, την οποία στερεώνετε με συρραπτικό πάνω στο ξύλο.
Φυτεύετε τα φυτά σε ειδικές γλάστρες ή κάνετε ανοίγματα σε κανονικές πλαστικές γλάστρες με ένα κοφτερό μαχαίρι, για να μπορούν να απλωθούν οι ρίζες καθώς μεγαλώνει το φυτό. Φυτά για βαθιά νερά, όπως τα νούφαρα, τα βάζετε στον πάτο.
Αυτά που είναι της όχθης (για ρηχά νερά), τα κρεμάτε με τα μεταλλικά καλαθάκια (όπως στα μπαλκόνια) στα τοιχώματα του βαρελιού ή βάζετε από κάτω πέτρες για να είναι ψηλά.
Υπάρχουν επίσης και τα φυτά επιφάνειας, που απλά επιπλέουν στο νερό.
Πριν γεμίσετε το βαρέλι με νερό, βάλτε το στην θέση που θα θέλατε να είναι. Μετά το γέμισμα είναι πολύ βαρύ και δύσκολα θα το μεταφέρετε γεμάτο.

Η σωστή θέση, είναι σε σημείο ημισκιερό. Τη λίμνη δεν πρέπει να τη βλέπει ο ήλιος πάνω από 6 ώρες την ημέρα και ο μεσημεριανός καλύτερα καθόλου, γιατί εξατμίζεται το νερό και αν έχετε μέσα ψαράκια, κινδυνεύουν από ασφυξία. Σίγουρα όμως πρέπει να αποφύγετε τις υγρές, κρύες, νότιες πλευρές.

Αν βάλετε ψαράκια στη λίμνη σας, το καλοκαίρι είναι απαραίτητη η οξυγόνωση του νερού, με μικρές αντλίες αέρος ή μικρά συντριβανάκια, που ταράζουν το νερό και έτσι μπαίνει αέρας μέσα του.
Αντλία για συντριβάνι.

Αντλία αέρος.
Αφού γεμίσετε τη λίμνη, περιμένετε να καθίσει στον πάτο το χώμα που θόλωσε το νερό και μετά από μία περίπου εβδομάδα, μπορείτε να βάλετε και μερικά χρυσόψαρα, ανάλογα με το μέγεθος του δοχείου.
Υπάρχουν επίσης, σαλιγκάρια του γλυκού νερού, που επιζούν χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις και είναι πολύ παραγωγικά, από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.
Γεννάνε τα αβγά τους κάτω από τα φύλλα των φυτών και προσφέρουν φυσική τροφή στα ψάρια, όλο το καλοκαίρι.
Έτσι, δημιουργείτε ένας μικρός βιότοπος, ικανός να επιζήσει, με πολύ λίγη φροντίδα από εσάς.

Συμβουλή: Βάλτε μερικά κεράκια που επιπλέουν στη λίμνη. Θα γίνει μαγική το βράδυ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.