Κήπος Στα Μεσόγεια: Σησάμι, ταχίνι και χαλβάς: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε!

Σησάμι, ταχίνι και χαλβάς: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε!

Οι αρχαίο Ασσύριοι πίστευαν ότι οι Θεοί τους, προτού δημιουργήσουν τον κόσμο, ήπιαν κρασί από σησάμι.
Οι αρχαίοι Έλληνες στρατιώτες, είχαν πάντοτε μαζί τους σπόρους σησαμιού για να διαθέτουν ένα τρόφιμο που θα τους έδιδε ψηλή ενέργεια για να αντεπεξέλθουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Οι Ρωμαίοι κατανάλωναν ένα είδος χούμων από σησάμι και κύμινο.

Το σησάμι είναι από τα πρώτα φυτά που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για τις ανάγκες του. Σήμερα η χρήση του είναι ευρέως διαδεδομένη τόσο για το φυτικό του έλαιο όσο και για πολλά εκλεκτά εδέσματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.
Το λάδι από σησάμι είναι ιδιαίτερα σταθερό και ακόμη σε ζεστά κλίματα δεν αποκτά εύκολα ταγκάδα. Η σταθερότητα του λαδιού σησαμιού το καθιστά χρήσιμο όχι μόνο για τη μαγειρική και ζαχαροπλαστική αλλά και για άλλες εφαρμογές που δεν έχουν σχέση με τη διατροφή (φάρμακα, αλοιφές, αισθητική, λιπαντικό).
Το ταχίνι και ο χαλβάς είναι παράγωγα του σησαμιού. Το ταχίνι είναι βασικά πολτός αλεσμένου σησαμιού.
Το σησάμι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι είναι πλούσιο σε θερμίδες, περιέχει ψηλές ποσότητες ισχυρών αντιοξειδωτικών παραγόντων όπως η βιταμίνη Ε και άλλοι. Είναι επίσης πλούσιο σε μέταλλα απαραίτητα για πολλές βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου μεταβολισμού.

Το σησάμι περιέχει:

  1. 20% πρωτεΐνες, εύπεπτες και  πλούσιες σε αμινοξέα καλύτερης ποιότητας από άλλες φυτικές τροφές. Είναι όμως χαμηλής βιολογικής αξίας όταν συγκρίνονται με αυτές του κρέατος. Όταν στη διατροφή συνδυάζονται με άλλες φυτικές πρωτεΐνες όπως αυτές των οσπρίων, τότε η βιολογική τους αξία αυξάνεται σημαντικά. 

    Για παράδειγμα οι χούμοι είναι συνδυασμός σησαμιού και οσπρίων (ρεβίθι). Οι πρωτεΐνες που παρέχονται από τους χούμους έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία
     
  2. 50% λιπαρές ουσίες, ακόρεστα φυτικά έλαια (σουσαμόλαδο). Το σησάμι δεν περιέχει χοληστερόλη
     
  3. Οι υδατάνθρακες αποτελούν περίπου το 15%-20% του σησαμιού
     
  4. Η περιεκτικότητα του σησαμιού σε θερμίδες είναι ψηλή. Αρκεί να αναφέρουμε ότι 100 γραμμάρια ταχίνι ή χαλβά δίνουν 500 θερμίδες.
     
  5. Το σησάμι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε. Περιέχει 250% περισσότερη βιταμίνη Ε από ότι το ελαιόλαδο. Η βιταμίνη Ε χάρις στην αντιοξειδωτική της ιδιότητα, επιδρά εναντίον του καρκίνου και βοηθά κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων
     
  6. Ο φλοιός του σησαμιού είναι πλούσιος σε βιταμίνες Β και ιδιαίτερα βιταμίνες Β1, Β2 και νιασίνη. Οι βιταμίνες της οικογένειας Β, βοηθούν την καρδία, τα αγγεία, τον εγκέφαλο. Βελτιώνουν τις πνευματικές λειτουργίες και τη μνήμη
     
  7. Το σησάμι είναι πηγή σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, σεληνίου, μαγνήσιου και ψευδάργυρου. Μια μερίδα χαλβά (80 γραμμάρια) περιέχει 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε σίδηρο και φωσφόρο. Το σελήνιο έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση
     
  8. Το σησάμι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικούς παράγοντες που είναι: Βιταμίνη Ε, σελήνιο, στερόλες, λιγνάνες. Οι αντιοξειδωτικοί παράγοντες προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού και ιδιαίτερα το DNA από τη φθορά που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου οι οποίες δημιουργούνται από το φυσιολογικό μεταβολισμό.
Συνοπτικά βλέπουμε ότι δεν είναι τυχαία που οι άνθρωποι από αρχαιοτάτων χρόνων χρησιμοποιούν το σησάμι και τα παράγωγά του.
Πρόκειται για ένα τρόφιμο μεγάλης αξίας που σήμερα η επιστήμη συνεχίζει ακόμη να ανακαλύπτει τις ευεργετικές του δράσεις για τον άνθρωπο όταν καταναλώνεται στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισοζυγισμένης διατροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.