Κήπος Στα Μεσόγεια: Μέτρα Ατομικής Προστασίας Κατοίκων και Προσφύγων – Μεταναστών από τα Τσιμπήματα Κουνουπιών.

Μέτρα Ατομικής Προστασίας Κατοίκων και Προσφύγων – Μεταναστών από τα Τσιμπήματα Κουνουπιών.

Η Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής ενημερώνει τους πολίτες για τα ακόλουθα:

Νοσήματα όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, η Ελονοσία, ο Δάγκειος πυρετός  κ.α., οφείλονται σε παθογόνους μικροοργανισμούς που μεταδίδονται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα από μολυσμένα κουνούπια διαφόρων ειδών. Σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Αττικής έχει καταγραφή παρουσία κατάλληλων διαβιβαστών – κουνουπιών (σκνιπών) για την εξάπλωση τέτοιων ασθενειών .


Πέρα, λοιπόν, από τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιούνται κατά περιοχή, είναι απαραίτητη η λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών τόσο των κατοίκων όσο και των προσφύγων – μεταναστών που φιλοξενούνται στην Ανατολική Αττική .

Ατομικά μέτρα προστασίας:

•   Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα, κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμα και φαρδιά.

• Χρήση εντομοαπωθητικών (αντικουνουπικά). Εφαρμόζονται στα ακάλυπτα μέρη του σώματος και στα ρούχα. Ο χρόνος δράσης τους είναι από 1 έως 4-5 ώρες ανάλογα με την περιεκτικότητα σε δραστική ουσία. Κατά την εφαρμογή τους θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης τους. Να μην απλώνονται  σε ερεθισμένο ή με πληγές δέρμα. Αν υπάρξει ερεθισμός διακόπτεται η χρήση του. Στα παιδιά η επάλειψη πρέπει να γίνεται από ενήλικα. Τα εντομοαπωθητικά απλώνονται μετά από το αντηλιακό.

•  Προσοχή από το σούρουπο μέχρι το χάραμα, ώρες κατά τις οποίες τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν.



Επιπλέον και για τη δική μας προστασία:

•  Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) στα ανοίγματα του σπιτιού                (παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού).

• Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα: αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ(φιδάκι). Αυτά δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.

•  Χρήση κουνουπιέρας κατά τον ύπνο, κυρίως των παιδιών, σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών. 

• Χρήση ανεμιστήρα ή κλιματιστικού. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

• Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).




ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Γραφείο  Αντιπεριφερειάρχη



forkeratea.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.