Κήπος Στα Μεσόγεια: Περονόσπορος και Τuta absoluta Πλήττουν τις Ντομάτες Θερμοκηπίου

26 Ιουνίου 2016

Περονόσπορος και Τuta absoluta Πλήττουν τις Ντομάτες Θερμοκηπίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ασθένεια του περονόσπορου, που προσβάλλει τις ντομάτες θερμοκηπίου στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες, σε χαμηλές και υγρές περιοχές των νομών
Μαγνησίας, Καρδίτσας, Σερβώτα Τρικάλων και Λάρισας. Οι γεωπόνοι του νομού συστήνουν στους παραγωγούς άμεσους ψεκασμούς κάλυψης (καλό λούσιμο των φυτών, όταν διαπιστωθούν συμπτώματα) και επανάληψη της επέμβασης μετά από οκτώ ημέρες.


Την εμφάνισή τους έχουν κάνει σε περιοχές της Θεσσαλίας και οι ασθένειες του κλαδοσπόριου και του βοτρύτη. Το κλαδοσπόριο προσβάλλει τα φύλλα της ντοματιάς, ενώ ο βοτρύτης όλα τα μέρη του φυτού. Και στις δύο περιπτώσεις οι ειδικοί του Περιφερειακού Κέντρου Βόλου συστήνουν άμεσες επεμβάσεις, ενώ στην περίπτωση προσβολής από βοτρύτη οι παραγωγοί θα πρέπει να μειώσουν την υγρασία στον χώρο του θερμοκηπίου, να επικρατεί καλός αερισμός, τα φυτά να είναι αραιά φυτεμένα και το πότισμα να γίνεται τις πρωινές ώρες.
Ο επίμονος και δύσκολος στην καταπολέμησή του εχθρός της ντομάτας θερμοκηπίου, Tuta absoluta, συνεχίζει την πτήση του σε περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς έχουν παρατηρηθεί προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς στις πρώιμες, στις μεσοπρώιμες και αναμένονται και στις όψιμες καλλιέργειες.
Επίσης, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθήκων που επικρατούν στην περιοχή της Θεσσαλίας, προσβολές σε θερμοκηπιακή καλλιέργεια ντομάτας έχει διαπιστωθεί και από τα έντομα των τετράνυχου, θρίπα, αλευρώδη και του ακάρεου άκουλους.

ypaithros.gr
Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.