Κήπος Στα Μεσόγεια: Σκόρδο: Καλλιέργεια Σκόρδου στον Κήπο ή στο Μπαλκόνι

Σκόρδο: Καλλιέργεια Σκόρδου στον Κήπο ή στο Μπαλκόνι


Το σκόρδο είναι ετήσιο, βολβώδες φυτό, συγγενές µε το κρεµµύδι και το πράσο

Μοιάζει µε το κοινό κρεµµύδι στο µέγεθος και τις συνήθειες ανάπτυξης του. 

Σημαντικές είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες του που βασισμένες σε επιστημονικές μελέτες, αποκαλύπτουν την ύπαρξη συστατικών που φαίνεται πως καθυστερούν τις καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά, τον καρκίνο και μία τεράστια γκάμα λοιμώξεων.

Mπορούμε να το καλλιεργήσουμε στο μπαλκόνι ή το κήπο μας; Φυσικά, διότι αποτελεί μία από τις πιο εύκολες καλλιέργειες!

Πότε είναι η εποχή φύτευσης;


Ιδανική εποχή φύτευσης για τις νότιες περιοχές της Ελλάδας είναι οι μήνες Οκτώβριος – Νοέμβριος και Ιανουάριος - Μάρτιος για τις βόρειες. Η διάρκεια καλλιέργειας κυμαίνεται από 6 έως μήνες, ανάλογα με την εποχή φύτευσης (φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη).

Ποιο είναι το κατάλληλο έδαφος & κλίμα;


To ιδανικό κλίμα είναι το ήπιο και ξερό. Προτείνουμε τη σπορά σε ελαφρά εδάφη, ηλιόλουστα και πλούσια σε οργανική ουσία. Το σκόρδο δεν ευδοκιμεί σε περιοχές με πολύ υγρασία ή πολύ βροχόπτωση.

Πώς σπέρνεται;


Φυτεύουμε στον αγρό τα βολβομερή του σκόρδου (σκελίδες). Επιλέγουμε τα εξωτερικά (μεγαλύτερα), τα οποία φυτεύονται με την εξωτερική τους μεμβράνη σε βάθος 2,5-5 cm με την κορυφή στραμμένη προς τα επάνω. Αφήνουμε απόσταση 10-12 cm επί της γραμμής και 25 cm ανάμεσα στις γραμμές. Αποφεύγουμε να φυτέψουμε μαλακές σκελίδες. Ποτίζουμε συχνά, χωρίς να το υπερβάλλουμε (κάθε 3-4 μέρες). Ελέγχουμε πάντα τις καιρικές συνθήκες πριν το πότισμα.

Συγκομιδή


Η συγκομιδή γίνεται όταν τα φύλλα είναι ξερά. Οι εκριζωμένοι βολβοί καθαρίζονται από το χώμα και αφήνονται να στεγνώσουν στον ήλιο. Ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής ξερών σκόρδων συγκομίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μπορείτε να καλλιεργήσετε και χλωρά σκορδάκια


Σε αυτή τη περίπτωση η φύτευση των σκελίδων γίνεται άνοιξη και φθινόπωρο. Η συγκομιδή τους γίνεται οποτεδήποτε χρειαστεί, ανάλογα με τις ανάγκες μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.