Μολόχα
Το φυτό αυτό είναι ιδανικό για την καταπολέμηση της βρογχίτιδας, αφού καταστέλλει τις ενοχλήσεις του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και τον ξηρό βήχα.
Η παχύρευστη έκκρισή του, που αποτελείται από σάκχαρα, είναι το κύριο συστατικό που δρα καταπραϋντικά και προστατευτικά απέναντι στους ιστούς. Βοηθά στην επούλωση φλεγμονών του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος.
Τετραγκανθιά ή Αστράγαλος ο μεμβρανώδης
Ο Αστράγαλος φύεται κυρίως στην Κίνα. Η ρίζα του είναι αυτή που χρησιμοποιείται θεραπευτικά. Κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, για την πρόληψη κρυολογημάτων και λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, καρκίνο ακόμα και AIDS.
Διαθέτει επίσης αντιβακτηριδιακές, αντιφλεγμονώδεις και διουρητικές ιδιότητες. Η έρευνα έχει αποδείξει ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει την παραγωγή των Τ-κυττάρων, μιας από τις σημαντικότερες γραμμές άμυνας του οργανισμού στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Πρόσφατη κλινική μελέτη επιβεβαίωσε την ικανότητα του βοτάνου να αυξάνει την ποσότητα των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.
Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, το βότανο ενισχύει τη δράση της εντερλευκίνης 2, μιας ουσίας που χρησιμοποιείται στη χημειοθεραπεία, μειώνοντας την τοξικότητά της.
Χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, για την πρόληψη και θεραπεία του κοινού κρυολογήματος και των αναπνευστικών λοιμώξεων. Έχει αποτελεσματική δράση σε αγγειακές και καρδιακές παθήσεις, στον σακχαρώδη διαβήτη, και την προστασία του ήπατος.
Προσοχή όμως δεν πρέπει να το καταναλώνετε αν συνυπάρχει πυρετός, καθώς ενδέχεται να εντείνει τα συμπτώματα της αρρώστιας. Η χρήση του είναι προτιμότερη προληπτικά ή στην ανάρρωση.
Σκόρδο
Γνωστό σε όλους πως είναι ιδανικό για την υπέρταση, όμως το σκόρδο κάνει καλό στο βήχα και τα κρυολογήματα επίσης. Το πτητικό έλαιο που παράγει τη χαρακτηριστική του μυρωδιά, περιέχει Allicin που έχει αντιβιοτικές ιδιότητες.
Κάνει πολύ καλό σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένων και βρογχικών, στο βήχα, στο κρυολόγημα, τη γρίπη μειώνοντας την καταρροή, στα πεπτικά προβλήματα και –όπως αρχικά αναφέρθηκε- στη μείωση της πίεσης.
Μελισσόχορτο
Τα οβάλ φύλλα του φυτού είναι γνωστά για το άρωμα λεμονιού που βγάζουν όταν συνθλιβούν.
Το μελισσόχορτο έχει ηρεμιστική δράση για το νευρικό σύστημα, ενώ χαλαρώνει και τους μύες. Οι πολυφαινόλες του αρωματικού βοτάνου έχει βρεθεί πως έχουν αντιϊκή δράση. Βέβαια, πιστεύεται ότι αναστέλλει την απορρόφηση των φαρμάκων του θυρεοειδούς!
Τα θρυμματισμένα φύλλα, όταν τρίβονται στο δέρμα, χρησιμοποιούνται σαν απωθητικό για τα κουνούπια. Επίσης, είναι καλό αγχολυτικό, ήπιο ηρεμιστικό ή βοηθητικό στη μείωση του στρες, ενώ βελτιώνει τη διάθεση και την πνευματική απόδοση.
Οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητές του έχουν επίσης αποδειχθεί και το εκχύλισμά του βρέθηκε να έχει εξαιρετικά υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, βοηθά στην καταπολέμηση του απλού έρπη, του έρπη ζωστήρα, τα κρυολογήματα και τη γρίπη.
Τζίντζερ
Αποτελεί το καλύτερο «φάρμακο» για αναστατωμένα στομάχια, μια και οι φαινολικές ενώσεις του φυτού είναι εκείνες που ευθύνονται για τη χαλάρωση των μυών του στομάχου.
Νωπή ή ξερή η ρίζα, ελαχιστοποιεί την τάση προς έμετο καθιστώντας την ιδανική για τα ταξίδια και τη ναυτία που μπορεί να προκληθεί από αυτά.
Οι προαναφερθέντες ενώσεις, δρουν και ως ηρεμιστικά ή παυσίπονα, βοηθώντας στη μείωση της υπερ-δραστηριότητας του εντέρου.
Είναι λοιπόν βοηθητικό σε δυσπεψία, ναυτία, ζάλη, φούσκωμα, βήχα, κρυολογήματα και γρίπη.
Το διαβάσαμε στο : http://mothernaturegr.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου