Κήπος Στα Μεσόγεια: Σοκολάτα εναντίον βήχα

12 Μαΐου 2013

Σοκολάτα εναντίον βήχα


Σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες, η σοκολάτα μπορεί να έχει και αντιβηχικές ιδιότητες, όπως διαπιστώθηκε, λόγω ενός συστατικού της που φαίνεται να καταπολεμά τα συμπτώματα τόσο του οξέος όσο και του χρόνιου βήχα…

Σχεδόν 300 πάσχοντες από επίμονο βήχα συμμετέχουν σε κλινική μελέτη που πραγματοποιείται σε 13 νοσοκομεία του βρετανικού συστήματος υγείας, για να διαπιστωθεί πόσο τους ωφελεί η θεοβρωμίνη.

Η θεοβρωμίνη είναι μία χημική ουσία που εξάγεται από το κακάο και χορηγείται στους εθελοντές δύο φορές την ημέρα, επί δύο εβδομάδες.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πως το 60% των ασθενών παρουσιάζουν άμβλυνση του βήχα τους – και οι ερευνητές λένε ότι μία μικρή μπάρα μαύρης σοκολάτας μπορεί να περιέχει επαρκείς ποσότητες θεοβρωμίνης ώστε να καταστείλει τον χρόνιο βήχα.

Ωστόσο διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται για θεραπεία του βήχα: η θεοβρωμίνη απλώς καταστέλλει το αντανακλαστικό του βήχα όσο καιρό λαμβάνεται. Μετά τη διακοπή της λήψης της, ο βήχας επιστρέφει.

Προγενέστερη μελέτη του Εθνικού Ιδρύματος Καρδιάς, Πνευμόνων & Αίματος (NIHLB), των ΗΠΑ, έδειξε ότι η θεοβρωμίνη δεσμεύει τη δράση των αισθητηρίων νεύρων, με αποτέλεσμα να σταματά το αντανακλαστικό του βήχα.

Μάλιστα, η μελέτη αυτή είχε δείξει ότι η θεοβρωμίνη είναι πιο αποτελεσματική από το ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο κωδεΐνη.

Όλοι βήχουμε που και που, αλλά ο ένας στους 12 ενήλικες παρουσιάζει τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση βήχα που επεμβαίνει στην καθημερινότητά του.

Η ποσότητα της θεοβρωμίνης που δοκιμάζεται στους βρετανούς ασθενείς είναι 1.000 mg ανά δόση. Η άγλυκη μαύρη σοκολάτα περιέχει περίπου 450 mg ανά 30 γραμμάρια, η γλυκιά μαύρη σοκολάτα σχεδόν 150 mg και η σοκολάτα γάλακτος περίπου 60 mg ανά 30 γραμμάρια προϊόντος.

«Η θεοβρωμίνη μοιάζει ιδιαίτερα αποτελεσματική. Εμείς μελετάμε διατροφικό συμπλήρωμα, αλλά πιστεύω ότι μία μπάρα άγλυκης μαύρης σοκολάτας την ημέρα μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική εναντίον του επίμονου βήχα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άλαϊν Μόρις, καθηγητής Αναπνευστικής Ιατρικής και διευθυντής στην Κλινική Βήχα του Πανεπιστημίου του Hull, στο Γιόρκσαϊρ.

«Ωστόσο ο κόσμος θα είναι προσεκτικός, διότι η σοκολάτα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η αύξηση του σωματικού βάρους», επισήμανεΕδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.