Κήπος Στα Μεσόγεια: Αποξηραμένη σύνθεση λουλουδιών από τα χεράκια σας

Αποξηραμένη σύνθεση λουλουδιών από τα χεράκια σας

Κάθε χρόνο ανθίζουν στον κήπο σας υπέροχα λουλούδια που σας εντυπωσιάζουν με την ομορφιά τους. Το να φροντίζετε τα λουλούδια σας και να φτιάχνετε μπουκέτα είναι μια ευχάριστη διαδικασία που παίρνει χρόνο και συχνά ζωντανεύει ωραίες αναμνήσεις. Θα ήταν κρίμα, λοιπόν, να τα πετάξετε. Διατηρήστε τα λουλούδια σας για να μπορείτε να τα απολαμβάνετε κατά τη διάρκεια του χειμώνα μέχρι να έρθει πάλι η άνοιξη. Απλά συγκεντρώστε μερικά υλικά και δοκιμάστε μόνοι σας.


Η φύση μας προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από διάφορα φυτά που είναι κατάλληλα για αποξηραμένα μπουκέτα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μακριά χόρτα, κλαδιά, φύλλα, μούρα, σπόρους καλαμποκιού, κουκουνάρια, στάχυα, φρούτα και φυσικά πολλά είδη λουλουδιών. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως δεν είναι όλα τα φυτά κατάλληλα για αποξήρανση. 


Συλλέξτε τα λουλούδια μεταξύ 11 το πρωί και 3 το μεσημέρι, στο στάδιο του μπουμπουκιού ή μόλις αρχίζουν να ανοίγουν τα πρώτα πέταλα. Τότε η δροσιά εξατμίζεται και τα λουλούδια είναι ήδη ανοιχτά. Μπορείτε να κόψετε και να διατηρήσει πολλά φυτά κατά τη διάρκεια του έτους για να φτιάξετε ανθοδέσμες ή άλλες διακοσμητικές συνθέσεις αργότερα.



Aποξήρανση στον αέρα


Ο ευκολότερος τρόπος διατήρησης είναι η αποξήρανση με αέρα. Απομακρύνει την υγρασία από τους ιστούς και σταματά το μαρασμό. Αλλά αν θέλετε να φτιάξετε μπουκέτο, μην κόψετε τα λουλούδια πολύ κοντά. Αν είναι ήδη πολύ κοντά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σύρμα ως επέκταση για το μίσχο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σύρμα, νήμα ή κλωστές και να κλείσετε τα λουλούδια σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, το οποίο θα είναι ξηρό, θερμό και καλά αεριζόμενο. Αυτό εξασφαλίζει ότι τα λουλούδια δεν θα ξεθωριάσουν και θα διατηρήσουν το σχήμα τους. Κρεμάστε τα λουλούδια ανάποδα. Κάθε τόσο θα πρέπει να σφίγγετε το νήμα, γιατί οι μίσχοι γίνονται όλο και μικρότεροι λόγω της έλλειψης νερού. Τα λουλούδια θα είναι στεγνά μετά από 2 έως 8 εβδομάδες. Αγγίξτε τα λουλούδια προσεκτικά και αν θροΐζουν είναι στεγνά. Μετά την αποξήρανση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λακ μαλλιών για να διατηρήσετε το χρώμα και το σχήμα των λουλουδιών. Αποξηράνετε φύλλα και χόρτα στο ίδιο μέρος με τα λουλούδια. Βάλτε τα φύλλα, τα χόρτα, τα κλαδιά κλπ σε ένα βάζο χωρίς νερό.

Φτιάχνοντας μπουκέτα


Για να φτιάξετε ένα μπουκέτο χρειάζεστε: σύρμα, ψαλίδι, μαχαίρι, αποξηραμένα φυτά και κόλλα. 
Φτιάχνετε ένα μπουκέτο από μέσα προς τα έξω. Ξεκινήστε με τα λουλούδια που θέλετε να έχετε στη μέση της ανθοδέσμης σας. Στη συνέχεια, οργανώστε διάφορα είδη λουλουδιών, μούρων ή σταχυών γύρω από το μπουκέτο. Αν θέλετε να προσθέσετε ένα νέο λουλούδι, πρέπει να τυλίξετε όλο το μπουκέτο με σύρμα. Ελέγχετε συνεχώς εάν το μπουκέτο έχει μια ωραία στρογγυλεμένη μορφή. Στο τέλος μπορείτε να προσθέσετε μεγάλα φύλλα και χόρτα γύρω από το μπουκέτο. Το τελευταίο βήμα είναι να τυλίξτε το σύρμα γύρω από το μπουκέτο και να κόψετε τους μίσχους στο ίδιο μήκος. Δείτε: μόλις τελειώσατε με την ανθοδέσμη και μπορείτε να την απολαμβάνετε για πολλά χρόνια. Αν θέλετε ακόμα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μπορείτε να προσθέσετε μερικά στρας. Απλά κολλήστε τα στρας πάνω στα φύλλα.


Ποια λουλούδια μπορούν να αποξηρανθούν;


Λούπινο, κενταύρια, μαργαρίτες, ήλιος, ορτανσία, αλχεμίλλα, τριαντάφυλλο, γυψόφυλλο, γαϊδουράγκαθο, λεβάντα, σελόζια, ερύγγιο, αγριοτριανταφυλλιά


Πηγή: http://www.gardena.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.