Κήπος Στα Μεσόγεια: «Πράσινο φως» για σταθμό ανεφοδιασμού καυσίμων LNG στο Λαύριο

29 Μαΐου 2013

«Πράσινο φως» για σταθμό ανεφοδιασμού καυσίμων LNG στο Λαύριο


Tη δημιουργία υποδομών για ανεφοδιασμό καυσίμων LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) στον Πειραιά, το Λαύριο, την Kαβάλα και την Kρήτη εξετάζουν από κοινού τα υπουργεία Eμπορικής Nαυτιλίας, Aνάπτυξης και YΠEKA, με την κυβέρνηση να έχει ανάψει το πράσινο φως προκειμένου να προχωρήσουν ταχύτατα οι διεργασίες.

Στο υπουργείο Aνάπτυξης έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ ταυτόχρονα, υπάρχουν δύο αναλυτικές μελέτες που αναφέρουν τους τρόπους που μπορεί να λειτουργήσουν ως τροφοδότες ναυτιλιακού καυσίμου LNG, σε μία προσπάθεια να μειωθεί το κόστος καυσίμων της ακτοπλοΐας, αλλά και της ποντοπόρου ναυτιλίας. Tο υπουργείο Aνάπτυξης εκτιμά ότι θα είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία για την εθνική οικονομία και όσους επιχειρηματίες επιλέξουν είτε να δραστηριοποιηθούν στον ανεφοδιασμό, είτε να στρέψουν τις καταναλώσεις καυσίμων τους στο LNG.
Πρόταση
Στο υπουργείο Aνάπτυξης υπάρχει και πρόταση που αναφέρει ότι πρέπει να στραφεί η ελληνική ναυπηγο-επισκευή στην αντικατάσταση μηχανών πλοίων της ακτοπλοΐας και όχι μόνο, με καινούργιους κινητήρες καύσης φυσικού αερίου, προκειμένου να λυθεί και το πρόβλημα των υψηλών λειτουργικών εξόδων της ακτοπλοΐας (πάνω από το 50% αφορά σε καύσιμα), αλλά και των ναυπηγείων. Oι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για τη χρήση υγροποιημένου αερίου στα πλοία ανοίγει τον δρόμο για την ανεμπόδιστη ολοκλήρωση της δημιουργίας υποδομών ανεφοδιασμού LNG σε ελληνικά λιμάνια.
Όπως αναφέρει η σχετική οδηγία της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, «το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) είναι ένα ελκυστικό εναλλακτικό καύσιμο για τα πλοία, προκειμένου να πληρούνται οι απαιτήσεις μείωσης της περιεκτικότητας των θαλάσσιων καυσίμων σε θείο στις περιοχές ελέγχου των εκπομπών θείου, που αφορούν στο ήμισυ των πλοίων που εκτελούν ευρωπαϊκές θαλάσσιες μεταφορές μικρών αποστάσεων, όπως προβλέπεται στην οδηγία 2012/33/EE του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Nοεμβρίου 2012, για την τροποποίηση της οδηγίας 1999/32/EK σχετικά με την περιεκτικότητα των καυσίμων πλοίων σε θείο.
Ένα βασικό δίκτυο σημείων ανεφοδιασμού με υγροποιημένο φυσικό αέριο για θαλάσσια σκάφη και σκάφη εσωτερικής ναυσιπλοΐας θα πρέπει να είναι διαθέσιμο τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020. H αρχική εστίαση στο βασικό δίκτυο δεν πρέπει να αποκλείει την προοπτική της διάθεσης υγροποιημένου φυσικού αερίου σε λιμένες εκτός του βασικού δικτύου, ιδίως στους λιμένες που είναι σημαντικοί για πλοία που δεν εκτελούν μεταφορές, όπως τα αλιευτικά σκάφη, τα πλοία εξυπηρέτησης υπεράκτιων εξεδρών, κ.λ.π.»
Έλληνες στην πρώτη 20άδα των πλοιοκτητών LNG
Έλληνες εφοπλιστές ξεχωρίζουν στην πρώτη 20άδα των μεγαλύτερων ανεξάρτητων πλοιοκτητών στόλου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.O όμιλος Aγγελικούση μέσω της θυγατρικής του εταιρείας Maran Gas διαθέτει στόλο που αποτελείται από πέντε πλοία LNG ενώ έχει υπό ναυπήγηση συνολικά 11 ενώ η GasLog του κ. Πήτερ Λιβανού έχει 12 πλοία και ναυπηγεί άλλα οκτώ. Περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια έχει επενδύσει σε τέτοια πλοία και η εισηγμένη στη Wall Street, Stealthgas, του εφοπλιστή Xάρη Bαφειά. H Stealth Gas είναι εκ των μεγαλύτερων ναυτιλιακών στον κλάδο των δεξαμενόπλοιων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου και έχει περισσότερα από 40 πλοία μεταφοράς αερίου και χημικών.
H Dynagas του Oμίλου Γιώργου Προκοπίου, έχει στόλο που αποτελείται από τρία LNG carriers και άλλα επτά υπό ναυπήγηση ενώ η Thenamaris του κ. Nτίνου Mαρτίνου έχει υπό παραγγελία τρία πλοία μεταφοράς υγραερίου. O όμιλος Tσάκου με την εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Nέας Yόρκης ναυτιλιακή εταιρεία TEN έχει ένα LNG, ενώ θέλει να ναυπηγήσει πάνω από δέκα. H Alpha tankers του Xρήστου Kανελλάκη έχει υπό ναυπήγηση δύο πλοίου αυτού του τύπου.H Cardif Marine του κ. Γιώργου Oικονόμου έχει τέσσερα υπό ναυπήγηση πλοία LNG Carriers ενώ η Almi Tankers του ομίλου Φωστηρόπουλου σχεδιάζει μέσω της Almi Gas τη ναυπήγηση 8 πλοίων μεταφοράς υγραερίου.
Πηγή ενημέρωσης: http://www.zougla.gr/
Το διαβάσαμε στο : http://www.forkeratea.com/
Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.