Η ελληνική οικονομία και κοινωνία γαλουχήθηκε τα τελευταία χρόνια (από το 1981) την εποχή ένταξης στην Ε.Ο.Κ. με την λογική ότι πρώτα θα λάβω μια επιδότηση και μετά θα δράσω επιχειρηματικά.
Περίπου τα ίδια προγράμματα που σίγουρα ενθάρρυναν την επιχειρηματικότητα, έφερναν επενδύσεις και απασχόληση και μετά από 32 χρόνια έφτασαν να θεωρούνται αυτονόητα και θέσφατα, κάτι δηλαδή που ο κάθε ένας θα μπορούσε (απρόσκοπτα) να λάβει και να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα πάντα με τα χρήματα των χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
Τα χρόνια όμως πέρασαν και παρήλθαν και τώρα στο 2013 αναζητάμε τις επιδοτήσεις ίσος περισσότερο από κάθε άλλη φορά αλλά τώρα είναι και πολύ ποιό δύσκολο να την αποκτήσουμε, ακόμα και οι τράπεζες έχουν γίνει πολύ περισσότερο απαιτητικές για εγγυητικές επιστολές ή για εγγυήσεις ή ακόμα και για «εκχώρηση» για υλοποίηση.
Πριν σκεφτείς λοιπόν να ζητήσεις ή να δεις για επιδότηση ρώτησε τον εαυτό σου τι πραγματικά θέλει να κάνει.
Μετά αν αυτό που θέλεις να κανείς έχει κάποια πρωτοτυπία, δηλαδή αν αυτό που θα ήθελες να δημιουργήσεις το κάνει και κάποιος άλλος δίπλα ή κοντά σου με τον ίδιο τρόπο ή και καλύτερα.
Κάνε ένα απλό υπολογισμό αν το σχέδιο σου είναι βιώσιμο όχι μόνο για φέτος αλλά τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα που σε δεσμεύει το πρόγραμμα.
Κάνε ένα κοστολόγιο για όλα όσα θα θελήσεις να κάνεις, ζήτα από όλα προσφορές πάρε τιμές.
Αν τα έχεις όλα αυτά, αναζήτησε με προσοχή και υπομονή την κατάλληλη επιδότηση που «κουμπώνει» με τα θέλω σου και τα μπορώ σου.
Μετά αναζήτησε κάποια αξιόπιστη εταιρία που ασχολείται με επιδοτήσεις, μετά από 32 χρόνια πίστεψε με υπάρχουν αρκετές δες αν είναι κοντά σου, πήγαινε από εκεί.
Στείλε ότι έχεις φτιάξει (ή ότι σου ζητήσουν από δικαιολογητικά) και ζήτα μια υποστήριξη στην αναζήτηση σου Δεν βγαίνουν κάθε μέρα προγράμματα και μάλιστα γι αυτό που σε ενδιαφέρει μπορεί και να μην βγει ποτέ! Ρώτα τι υπάρχει αυτή την στιγμή και τι αναμένεται να βγει και όχι μόνο τι «δίνει» αλλά και τι ζητάει.
Κάνε ένα προϋπολογισμό δαπανών, μέχρι την κατάθεση του φακέλου, καμιά υπηρεσία που απασχολεί ανθρώπους δεν μπορεί και δεν είναι δωρεάν.
Και μην ξεχνάς ότι πρέπει να αποδείξεις στο φορέα που θα λάβει την μελέτη ότι αυτό που θα θελήσεις να κάνεις είναι δημιουργικό, έχει εξωστρέφεια, και μπορεί να απασχολήσει και νέους εργαζόμενους, σκοπός όλων των προγραμμάτων δεν είναι να βρες μονό εσύ κάτι να απασχολείσαι αλλά να δημιουργήσεις και νέες θέσεις εργασίας για να μειωθεί και με αυτόν τον τρόπο η ανεργία.
Πηγή: Αγροτικές Ευκαιρίες
Το διαβάσαμε στο : http://agrotikes-eykairies.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου