Κήπος Στα Μεσόγεια: Συνταγή: Σπιτική Ξερή Μυζήθρα

Συνταγή: Σπιτική Ξερή Μυζήθρα

Τώρα που έιμαστε κλεισμένοι στο σπίτι λόγω καραντίνας είναι ευκαιρία να ασχοληθούμε με πράγματα που πάντα θέλαμε αλλά δεν είχαμε τον χρόνο. Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε σπιτική ξερή μυζήθρα μέσα σε μερικές ώρες. 




Υλικά 

  • 2 λίτρα φρέσκο κατσικίσιο γάλα 
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ξύδι
  • Αλάτι χοντρό
  • Ένα πανί για τυρί (τσαντήλα). Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα κομμάτι από ύφασμα κουνουπιέρας ή όπως κάνουν σε κάποια χωριά μια μαξιλαροθήκη. 

Εκτέλεση 

Ρίχνουμε το γάλα στην κατσαρόλα μέχρι να βράσει και να φουσκώσει. 
Έπειτα ρίχνουμε το ξύδι. 
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα για 3 ακόμα λεπτά πάνω στο μάτι.
Μετά τα 3 λεπτά, αποσύρουμε την κατσαρόλα. Το γαλά θα αρχίσει να “κόβει”. 
Παίρνουμε μια άλλη κατσαρόλα που πάνω της έχουμε τοποθετήσει το τυρόπανο και ρίχνουμε αργά το “κομμένο” γάλα. Θα δούμε ότι θα αρχίσει να στραγγίζει.
Δένουμε καλά το τυρόπανο, όχι πολύ σφιχτά, αλλά τόσο όσο χρειάζεται να φτιάξουμε μια ομοιόμορφη μπάλα. Μπορούμε να την κρεμάσουμε από τη βρύση του νεροχύτητη για να στραγγίσει. Θα χρειαστεί περίπου 2 ώρες μέχρι να φύγουν από μέσα της όλα τα υγρά. Όσο περισσότερο στραγγίξει, τόσο καλύτερο θα είναι το τυρί.
Αφαιρούμε το πανί και με τις χούφτες γεμάτες χοντρό αλάτι, τρίβουμε το κεφαλάκι του τυριού και φροντίζουμε να πάει παντού αλάτι.
Το ξαναβάζουμε στο τυρόπανο και το κρεμάμε (μπορείτε να το κρεμάσετε και σε μια απλώστρα).
Όσο περνάει ο χρόνος Το τυρί θα ξεραθεί και θα σκληρύνει, θα αλλάξει σύσταση και θα μεταμορφωθεί σε “Μυζήθρα Ξερή” που μπορεί ακόμα και να τριφτεί συνοδεύοντας μακαρονάδες, σαλάτες κ.λ.π. 

Καλή σας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.