Κήπος Στα Μεσόγεια: Τι να βάλω στο τραπέζι του Ιουνίου: καλαμπόκι.

9 Ιουνίου 2013

Τι να βάλω στο τραπέζι του Ιουνίου: καλαμπόκι.

Μετά το σιτάρι και το ρύζι, είναι το τρίτο πιο σημαντικό δημητριακό στον κόσμο. Το καλαμπόκι ή αραβόσιτος δεν είναι λαχανικό, αλλά δημητριακό ωστόσο συχνά το θεωρούμε λαχανικό επειδή κάποιες ποικιλίες του καλλιεργούνται όχι μόνο για αλεύρι, αλλά και για να καταναλωθούν ολόκληρα ψητά ή βραστά. 

Κατάγεται από την αμερικάνικη ήπειρο. Η ελληνική λέξη «αραβόσιτος» σημαίνει ο σίτος (σιτάρι) των Αράβων», καθώς ήρθε στην Ελλάδα το 1600 από τη Βόρεια Αφρική. Οι ΗΠΑ έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο. Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στην Μακεδονία, τη Θράκη, τη Στερεά και την Πελοπόννησο.

Στην αγορά
Φρέσκο θα το βρείτε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, όταν δηλαδή έχει ωριμάσει και τα μεταξένια νήματα στην κορυφή του έχουν πάρει ένα σκούρο χρώμα.

Στην κουζίνα
Μπορούμε να το ψήσουμε στη σχάρα και να το απολαύσουμε ψητό ή να το βράσουμε και να το καταναλώσουμε σκέτο με λίγο αλάτι ή και με λίγο φρέσκο βούτυρο. Μπορούμε επίσης, να εμπλουτίσουμε με αυτό τις σαλάτες μας.

Τι μας προσφέρει
Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Είναι επίσης, καλή πηγή β-καροτίνης που μαζί με τη βιταμίνη Α αποτελούν για τον οργανισμό μας απαραίτητο συνδυασμό για τη διατήρηση της καλής όρεξης και την υγεία του δέρματος.

Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.