Κήπος Στα Μεσόγεια: Τροφές που... μαυρίζουν

Τροφές που... μαυρίζουν


Με την έλευση του πρώτου καλοκαιρινού μήνα, οι περισσότεροι έχουν επισκεφθεί ήδη τις παραλίες και η μάχη του πιο ... μαυρισμένου σώματος έχει ξεκινήσει! Το μαύρισμα αποτελεί μία φυσιολογική αμυντική λειτουργία του οργανισμού μας στην επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. 

Συγκεκριμένα, με την επίδραση του ήλιου ερεθίζεται μία ομάδα κυττάρων που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα και εκκρίνουν μία ουσία, τη μελανίνη, που σχηματίζει ένα προστατευτικό τείχος εμποδίζοντας την είσοδο της υπεριώδους ακτινοβολίας στο εσωτερικό του οργανισμού. Η κυριότερη ουσία, λοιπόν, που είναι υπεύθυνη για το μαύρισμα είναι η μελατονίνη.

Ουσίες που ... «μαυρίζουν»

 Επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι τροφές μπορούν να ερεθίσουν την έκκριση μελανίνης και να προκαλέσουν μαύρισμα, δεν υπάρχουν. Ωστόσο, το πολυπόθητο για πολλούς μαύρισμα επιτυγχάνεται και με έναν παράλληλο δρόμο: την πρόσληψη καροτενοειδών. 

Τα καροτενοειδή, ουσίες που υπάρχουν κατά βάση σε λαχανικά και φρούτα, όπως το β-καροτένιο στο καρότο και στα βερίκοκα, το λυκοπένιο στο καρπούζι και στην ντομάτα, η λουτεΐνη στο μπρόκολο και στο σπανάκι, ευθύνονται σε μικρό, έστω, βαθμό για το σκουρόχρωμο της επιδερμίδας μας. Οι χρωστικές αυτές ουσίες αποθηκεύονται κάτω από την επιδερμίδα και σε μεγάλες συγκεντρώσεις μπορούν να επηρεάσουν και το χρώμα του δέρματος.

Διατροφή για ομοιόμορφο μαύρισμα

Το μυστικό για μια υγιή ηλιοκαμένη επιδερμίδα είναι μια ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται σε τρόφιμα πλούσια σε με τις παρακάτω ουσίες:

• Βιταμίνη ΒΟι βιταμίνες του συμπλέγματος Β περιέχονται σε μια πληθώρα τροφών που περιλαμβάνουν τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.

• Βιταμίνη CΗ βιταμίνη C ή, αλλιώς, ασκορβικό οξύ, εμποδίζει τη δράση των ελεύθερων ριζών που σχηματίζονται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η δράση της είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε. Βρίσκεται στις φράουλες, το ακτινίδιο, τα πεπόνια, τις ντομάτες, τις πιπεριές, και τα γνωστά σε όλους εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια κτλ) και φυσικά στους χυμούς τους, ενώ πλέον κυκλοφορούν στην αγορά και χυμοί πορτοκαλιού έξτρα εμπλουτισμένοι σε βιταμίνη C.

• Βιταμίνη Ε

Εκτός από το ελαιόλαδο, η βιταμίνη Ε περιέχεται στις φυτικές μαργαρίνες, στα ψάρια, στο κρέας, στους ξηρούς καρπούς, στη σοκολάτα υγείας και τους σπόρους. Προσοχή όμως στην υπερκατανάλωση, διότι οι τροφές αυτές έχουν υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο.

• Β-καροτένιοΒρίσκεται κυρίως στα λαχανικά πορτοκαλο-κίτρινου χρώματος όπως καρότα, λαχανικά με μεγάλα πράσινα φύλλα (σπανάκι και αγκινάρες), πεπόνι, μάνγκο, πιπεριές και κολοκύθες. Το β-καροτένιο έχει την ικανότητα να διεγείρει την παραγωγή μελανίνης και επομένως να επιταχύνει τη διαδικασία του μαυρίσματος και να το διατηρεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ακόμα προλαμβάνει τους ερεθισμούς και τις πανάδες του δέρματος.

• ΛυκοπένιοΑνήκει στην ομάδα των καροτενοειδών και εμφανίζει ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση. Βρίσκεται στις ντομάτες, τα καρπούζια, το ροζ γκρέιπφρουτ και τα βερίκοκα.

• ΠολυφαινόλεςΠρόκειται για ουσίες που παρεμποδίζουν τον εκφυλισμό των κυττάρων και σταθεροποιούν τις ίνες του κολλαγόνου. Βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως στις φράουλες, το ρόδι, τα βατόμουρα, τους σπόρους του κόκκινου σταφυλιού κ.λπ, ενώ ιδιαίτερα πλούσιοι σε αυτά τα αντιοξειδωτικά συστατικά είναι και οι χυμοί σταφυλιού, ροδιού και βατόμουρου.

• ΣελήνιοΕίναι ένα μέταλλο που καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος. Βρίσκεται στα ψάρια, τα θαλασσινά και τα προϊόντα που βασίζονται στο γάλα και τα δημητριακά.

• Βιταμίνη 12Διεγείρει την παραγωγή της μελανίνης και βοηθάει σημαντικά στη χρησιμοποίηση του οξυγόνου από τα κύτταρα του δέρματος. Βρίσκεται στα αβγά, το γάλα, το τυρί και τα πράσινα λαχανικά.

• ΧαλκόςΔιεγείρει τη λειτουργία του ενζύμου τυροσινάση, με τη βοήθεια της οποίας παράγεται η μελανίνη. Καταναλώνοντας, λοιπόν, τακτικά τροφές που περιέχουν χαλκό, όπως είναι τα μανιτάρια, το συκώτι, τα θαλασσινά, τα μπιζέλια, τα καρύδια και τα σταφύλια μπορούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία του μαυρίσματος.

Συμπερασματικά, οι τροφές από μόνες τους δεν μας οδηγούν στο μαύρισμα. Η κατανάλωση όμως τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών, μία εκ των οποίων να είναι χυμός από αντιοξειδωτικά φρούτα, αυξάνει την περιεκτικότητα των χρωστικών ουσιών (καροτενοειδών) στο κάτω μέρος της επιδερμίδας, επηρεάζοντας έτσι τη διαδικασία μαυρίσματος.

Το άρθρο έγραψε:
Μανίκα ΒάσιαΚλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ΑθηνώνΛ. Δημοκρατίας 47, Μελίσσια/ Τηλ. 2108100520http://vassiamanika.blogspot.comlatinalocamelissia@gmail.com
Πηγή : http://www.athlisis.gr/food/diet/

Το διαβάσαμε στο : http://mothernaturegr.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.