Κήπος Στα Μεσόγεια: Συνταγή: 5 Συνταγές για Λαγάνες για Όλα τα Γούστα

Συνταγή: 5 Συνταγές για Λαγάνες για Όλα τα Γούστα

Η Καθαρά Δευτέρα είναι κοντά και όπως είναι γνωστό η λαγάνα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το εορταστικό μας τραπέζι, αλλά παράλληλα παράλογα ακριβές. Εν καιρώ κρίσης λοιπόν η αγορά τους κατατάσεται στα "Μη Απαραίτητα" και "Απαγορευμένα" για κάποιους... 

Εσείς θα επιτρέψετε να μπει και η λαγάνα στο "χρονοντούλαπο" με όλα αυτά που δεν κάνουμε ή που δεν αγοράζουμε ή θα φτιάξετε μόνοι σας τις δικές σας λαγάνες; 


Βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε συνταγές για λαγάνες για όλα τα γούστα

Παραδοσιακή Λαγάνα



Υλικά για 6-8 άτομα



  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 50gr νωπή
  • 1 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
  • 4 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 1 κουταλιά της σούπας ούζο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού μαύρο και λευκό σουσάμι


Εκτέλεση



Ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και δύο κουταλιές αλεύρι με λίγο χλιαρό νερό σε ένα μικρό μπολ και ανακατεύουμε.


Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα μας, το αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο του ή για 10 λεπτά σε ζεστό φούρνο.



Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το σουσάμι, ρίχνουμε και το μείγμα της μαγιάς και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγο-λίγο χλιαρό νερό, σταματώντας μόλις η ζύμη δούμε ότι ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης.



Το χωρίζετε σε 2 μπάλες, λαδώνετε 2 ταψάκια και απλώνετε με το χέρι την κάθε μπάλα, πατώντας την ώστε να πάρει σχήμα λαγάνας.



Βρέχετε τα χέρια σας, πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι και το κολλάτε επάνω στις λαγάνες.


Τις αφήνετε για 1\2 ώρα, σκεπασμένες και μετά τις πατάτε με τα δάχτυλα να κάνουν λακουβίτσες. Τις φουρνίζουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 1\2 ώρα.


Λαγάνα ολικής άλεσης



Υλικά



  • 350γρ. αλεύρι σταρένιο ολικής άλεσης
  • 650γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια μαγιά
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 3 φλιτζάνια χλιαρό νερό (περίπου)
  • ½ φλιτζάνι σουσάμι


Εκτέλεση


Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 40 βαθμούς στη θέση πάνω κάτω. Βάζετε τα δύο άλευρα σε μια λεκανίτσα, προσθέτετε τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύετε με ένα κουτάλι. Περιχύνετε με το λάδι και τρίβετε το αλεύρι με τα δάχτυλα. 

Προσθέτετε σταδιακά τα δυόμισι φλιτζάνια νερό ανακατεύοντας και ζυμώνοντας τα υλικά με το χέρι, μέχρι να φτιάξετε μια ομοιογενή ζύμη ούτε πολύ σφιχτή ούτε πολύ μαλακή, που δεν θα κολλάει στα χέρια σας. Ενδιάμεσα προσθέτετε όσο επιπλέον νερό χρειαστεί μέχρι να επιτύχετε την επιθυμητή υφή της ζύμης.

Στο τέλος προσθέτετε τέσσερις κουταλιές της σούπας σουσάμι και συνεχίζετε το ζύμωμα για λίγο ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Χωρίζετε τη ζύμη στα δύο και στρώνετε με χαρτί ψησίματος δύο ρηχά ταψιά. Πλάθετε τα δύο κομμάτια σε φραντζόλες οβάλ και μετά με τα δάχτυλα απλώνετε τη ζύμη να πλατύνει εντελώς πάνω στο ταψί και να πάρει πάχος όσο ένα δάχτυλο. Τη βρέχετε από πάνω με νεράκι, πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι και αφήνετε τις λαγάνες στο φούρνο να φουσκώσουν για ένα μισάωρο περίπου.

Ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς ρυθμίζοντας το φούρνο στον αέρα και ψήνετε τα ταψιά μαζί ή ξεχωριστά σε δύο φάσεις, ανάλογα τις δυνατότητες του φούρνου σας. 

Συμβουλές



Για να αποκτήσει τέλεια γεύση η λαγάνα σας, αντί για απλό χλιαρό νερό ένα αφέψημα γλυκάνισου.


Λαγάνα με μαύρες ελιές και δεντρολίβανο


Υλικά



  • 350 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 8 γρ. μαγιά ξερή
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο


Για την επικάλυψη



  • 4 κ.σ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. αλεύρι
  • 3 κ.σ. δενδρολίβανο
  • 2 φλ. ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι


Εκτέλεση


Στον κάδο του μίξερ, που θα χωρέσει όλα τα υλικά μας, ρίχνουμε την μαγιά την ζάχαρη και το νερό και ανακατεύουμε να διαλυθούν τα συστατικά.


Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε για μισή ώρα.


Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι, το αλεύρι και το λάδι και χτυπάμε για δέκα λεπτά με τον γάντζο.

Όταν το ζυμάρι μας γίνει λείο σταματάμε και ρίχνουμε σε ένα μπολ λίγο ελαιόλαδο και μεταφέρουμε το ζυμάρι μας από τον κάδο του μίξερ στο μπολ αλευρώνοντας τα χέρια μας για να μην κολλάνε.

Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για μιάμιση με δύο ώρες μέχρι να φουσκώσει σχεδόν στο διπλάσιο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς Κελσίου

Βγάζουμε από το μπολ και χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε δύο κομμάτια.

Βάζουμε το ζυμάρι μας επάνω σε ένα χαρτί ψησίματος ρίχνουμε λίγο αλεύρι και απλώνουμε το ζυμάρι μας με το χέρι ή με ένα πλάστη μέχρι να καλύψει την διάσταση από το ταψί που θα το ψήσουμε, δηλαδή αρκετά λεπτό ζυμάρι.

Κάνουμε το ίδιο και στο δεύτερο κομμάτι και τα αφήνουμε σκεπασμένα πάλι με πετσέτα για μισή ώρα περίπου μέχρι να ξαναφουσκώσουν.

Σε ένα μπολάκια διαλύουμε στο νερό το αλεύρι και αλείφουμε με το μείγμα τις λαγάνες μας.

Όσο είναι ακόμα υγρές ρίχνουμε το δεντρολίβανο και βυθίζουμε τις ελιές στο ζυμάρι.

Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου ανάλογα πάντα με τον φούρνο.

Βγάζουμε από τον φούρνο και μαζί με την λαδόκολλα αφήνουμε επάνω σε σχάρα να κρυώσουν καλά.


Λαγάνα με ελιές και πιπεριά


Υλικά



  • 350γρ. αλεύρι σταρένιο ολικής άλεσης
  • 650γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια μαγιά
  • 1 κ.σσ ζάχαρη
  • 1½ κ. γ. αλάτι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 3 φλιτζάνια χλιαρό νερό (περίπου)
  • Σουσάμι
  • 3κ.σ. πάστα ελιάς
  • λίγα ψιλοκομμένα φιλέτα ψητής πιπεριάς
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη

Εκτέλεση


Εοιμάζουμε την ζύμη όπως στην παραδοσιακή λαγάνα (συνταγή 1). 

Αλείφουμε την πάστα ελιάς σε όλη την επιφάνεια και την τυλίγουμε σε ρολό. Η ένωση του ρολού πρέπει να είναι προς τα κάτω. 

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε λεπτές φέτες. Ανοίγουμε τις φέτες μια δεξιά, μια αριστερά εναλλάξ κατά μήκος του ρόλου. Σαν να σχηματίζουμε ένα λουλούδι. Πατάμε με τις παλάμες το σχήμα της λαγανάς να πλατύνει, αλείφουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ρίγανη και γαρνίρουμε σε ρίγες με τα φιλέτα πιπεριάς. 

Μεταφέρουμε σε λαμαρίνα με την λαδόκολλα. 

Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό σημείο για 30´και ψήνουμε για 20' περίπου σε καλά προθερμασμένο φούρνο να ροδίσει.


Λαγάνα με γλυκάνισο



Υλικά


  • 750 γραμμ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
  • κύβος νωπής μαγιάς 25 γρ
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. γλυκάνισο
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • 1 ποτήρι νερό χλιαρό
  • 1 φλ. τσαγιού κρασί γλυκό (Σάμου ή Λήμνου)

Εκτέλεση


Βράζουμε το γλυκάνισο με το νερό για 4΄-5΄, σουρώνουμε και αφήνουμε να γίνει χλιαρό. 

Ρίχνουμε το γλυκάνισο. 

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη. 

Πασπαλίζουμε με τη μαγιά και τη ζάχαρη, κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το λάδι και το κρασί. 

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και λίγο λίγο να προσθέτουμε το χλιαρό νερό τόσο όσο η ζύμη να μην κολλάει στο χέρι και να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα της λεκάνης. 

Πασπαλίζουμε με το αλάτι.

Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε δυνατά για 5΄-6΄. 

Βάζουμε την ζύμη στη λεκάνη. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε ν’ ανέβει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 45΄ με 1 ώρα. Αφού διπλασιαστεί σε όγκο τη χωρίζουμε σε δύο μέρη. 

Δίνουμε στα δύο ζυμάρια σχήμα λαγάνας με πάχος όχι μεγαλύτερο από ένα δάχτυλο. 

Τοποθετούμε τις λαγάνες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με τα δάχτυλα πατάμε λίγο να κάνει βαθουλώματα. 

Ξανασκεπάζουμε τις λαγάνες και τις αφήνουμε να σταθούν για 20΄, ν’ ανέβουν λίγο. 

Τέλος τις ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.


Καλή Σαρακοστή!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.