Κήπος Στα Μεσόγεια: Συνταγές Επιβίωσης: Πώς να Φτιάξετε Λιαστές Ντομάτες

Συνταγές Επιβίωσης: Πώς να Φτιάξετε Λιαστές Ντομάτες


Μια άκρως καλοκαιρινή συνταγή που συνηθίζεται σε πολλά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος και δίνει άλλη διάσταση στη ντομάτα. Δείτε πώς θα τις φτάξετε!

Προτού ξεκινήσετε, έχετε υπόψη σας τα εξής:


Τα ντοματάκια χάνουν το 88% του βάρους τους μετά την αποξήρανση, ενώ οι μεγαλύτερες ντομάτες χάνουν το 93%.

Με 14 κιλά φρέσκιας ντομάτας, μπορείτε να φτιάξετε 1 κιλό λιαστής.

Η διατροφική τους αξία παραμένει και μετά την αποξήρανση, δηλαδή είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C. 

Παραδοσιακά σερβίρονται με ελαιόλαδο, δενδρολίβανο, βασιλικό και σκόρδο.


Υλικά

  • 1-2 κιλά στενόμακρα ντοματάκια ειδικά για σάλτσα τύπου πομοντόρο ή το ίδιο βάρος σε κανονικές ντομάτες
  • Χοντρό αλάτι και πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο

Εκτέλεση


Κόψτε τα ντοματάκια στη μέση –ή στα 4 αν είναι ντομάτες κανονικές- και απλώστε τα στο ταψί του φούρνου, αφού πρώτα απλώσετε λαδόκολλα. Φροντίστε να έχετε προθερμάνει το φούρνο σας στους 250 βαθμούς και στη συνέχεια πασπαλίστε τις ντομάτες σας με ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, σκόρδο ή ό,τι άλλο μυρωδικό επιθυμείτε. 

Στη συνέχεια, αφήστε τες για περίπου 3 ώρες σε θερμοκρασία 100 βαθμών, ελέγχοντας το βαθμό αποξήρανσης που επιθυμείτε. Αν έχετε τη δυνατότητα, μπορείτε να τις φτιάξετε πραγματικά λιαστές, βρίσκοντας ένα σημείο που το πιάνει ο ήλιος στο μπαλκόνι ή την αυλή σας και τοποθετώντας το ταψί με τις ωμές ντομάτες, με ένα τούλι από πάνω, για περίπου 1 εβδομάδα, ελέγχοντας και πάλι το βαθμό αποξήρανσης.

Για να τις αποθηκεύσετε, θα πρέπει να κρυώσουν εντελώς και στη συνέχεια να τις βάλετε σε αποστειρωμένα βαζάκια με ελαιόλαδο και μυρωδικά, φυλλάσσοντάς τες σε σκοτεινό μέρος χωρίς υγρασία.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.