Κήπος Στα Μεσόγεια: Διατροφή και μακροζωία: Βρείτε το μυστικό

27 Ιουνίου 2013

Διατροφή και μακροζωία: Βρείτε το μυστικό

Η προσκόλληση στο Μεσογειακό μοντέλο έχει φανεί να συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο διατροφικό πρότυπο κρύβει πολλά μυστικά μακροζωίας. 
Τα αναδυόμενα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής πυροδότησαν ένα σύνολο ερευνητικών δραστηριοτήτων με σκοπό την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η προσκόλληση στο παραδοσιακό Μεσογειακό πρότυπο διατροφής συσχετίζεται με το επίπεδο υγείας και τη μακροβιότητα των πληθυσμών. Πρώτη η Μελέτη των 7 Χωρών εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών και τη θνησιμότητα από καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
Στη μελέτη πήραν μέρος οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Φιλανδία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Γιουγκοσλαβία και η Ελλάδα. Τα δεδομένα που προέκυψαν κατέταξαν τους Κρητικούς σε σημαντικά πλεονεκτική θέση για τους δείκτες θνησιμότητας και την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

Το γεγονός αυτό αποδόθηκε στο πρότυπο διατροφής που επικρατούσε στην περιοχή και του οποίου τα χαρακτηριστικά ανήκουν σε αυτό που αποκαλούμε σήμερα Μεσογειακό, με σημαντική συμμετοχή του μονοακόρεστου λίπους στην ενεργειακή πρόσληψη μέσω του ελαιολάδου και μια γενικότερη κατανάλωση φυτικών και όχι ζωικών προϊόντων.

Η Τριχοπούλου και οι συνεργάτες της εξετάζοντας τις επιδράσεις της Μεσογειακής δίαιτας στην υγεία και στην επιβίωση ηλικιωμένων κατοίκων τριών Ελληνικών χωριών, βρήκαν ότι η αύξηση μίας μονάδας στο διαιτητικό σκορ (το οποίο αντανακλούσε τη προσκόλληση στη Μεσογειακού τύπου δίαιτα) συσχετιζόταν με μείωση της ολικής θνησιμότητας σε ποσοστό της τάξης του 17%.

Η μακροζωία φαίνεται να αποτελεί αλληλεπίδραση ποικίλων σωματικών, κοινωνικών, συμπεριφοριστικών και δημογραφικών παραγόντων. Δεδομένα από την ελληνική μελέτη MEDIS φανερώνουν ότι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου μεταξύ των οποίων και η διατροφή μπορούν να σκιαγραφήσουν τα ‘μυστικά’ της μακροζωίας των κατοίκων των Μεσογειακών νησιών. Ανάλογα δεδομένα προέκυψαν και από τη μελέτη HALE όπου μικρότερος βαθμός θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο συσχετίστηκε και με την προσκόλληση στη Μεσογειακή δίαιτα.

Αντιλαμβανόμενοι τα οφέλη που προκύπτουν τόσο στο επίπεδο υγείας όσο και στο προσδόκιμο επιβίωσης από την προσκόλληση σε ένα διατροφικό μοντέλο Μεσογειακού τύπου, κρίνεται αναγκαία η προαγωγή της ισορροπημένης διατροφής, όπως αυτήν μας δίδαξαν οι πρόσφατοι πρόγονοί μας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Το διαβάσαμε στο: http://thesecretrealtruth.blogspot.com/ 
Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.