Κήπος Στα Μεσόγεια: Υψηλές αποδόσεις από την πειραματική καλλιέργεια επιτραπέζιου σταφυλιού.

Υψηλές αποδόσεις από την πειραματική καλλιέργεια επιτραπέζιου σταφυλιού.

Πειραματική καλλιέργεια βιολογικών επιτραπέζιων σταφυλιών υψηλής παραγωγικότητας και κυρίως μεγάλης πρωιμότητας, πέτυχαν οι επιστήμονες της αμπελουργικής ομάδας του ΤΕΙ Κρήτης με επικεφαλής τον καθηγητή Αμπελουργίας Γιάννη Φυσαράκη σε συνεργασία με τον αγρότη Νίκο Παπαδάκη.


Ήδη έχουν μπει στην παραγωγή και τα σταφύλια ποικιλιών Σουπέριορ και Αττική διατίθενται στην αγορά σε τιμές παραγωγού άνω των 3 ευρώ το κιλό! Οι πειραματικές καλλιέργειες βρίσκονται στον Κουτσουρά Λασιθίου μέσα σε έναπαλιό, αλλά εκσυγχρονισμένο θερμοκήπιο, που έφτιαξε με πολύ μεράκι ο πρωτοπόρος παραγωγός Νίκος Παπαδάκης. Η προσπάθεια μάλιστα είναι δυνατόν να επεκταθεί σε πρώιμες παραλιακές περιοχές, εκεί όπου υπάρχουν θερμοκήπια, με την προϋπόθεση οι καλλιεργητές να γνωρίζουν ή να θέλουν να μάθουν τις ιδιαιτερότητες της καλλιέργειας του αμπελιού.

Ο καθηγητής της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης Γιάννης Φυσαράκης είναι γνωστός στον αμπελουργικό κόσμο από τις πειραματικές καλλιέργειες και τις εξειδικευμένες γνώσεις του σχετικά με το αμπέλι. Όπως επίσης είναι γνωστός και ο πρώην διευθυντής της ΣΤΕΓ Δημήτρης Λυδάκης, συνάδελφος και στενός συνεργάτης του κ. Φυσαράκη. Οι δύο καθηγητές ένωσαν τις προσπάθειες τους, μαζί και με άλλους συναδέλφους τους και επίσης συνεργάστηκαν με τον παραγωγό Νίκο Παπαδάκη που πάντα προσπαθεί, ακόμα και με δικές του πατέντες, να κάνει ένα βήμα μπροστά στις καλλιέργειες των προϊόντων του. Ο κ. Παπαδάκης λοιπόν είχε ένα παλιό θερμοκήπιο το οποίο εκσυγχρόνισε και προσάρμοσε στις ανάγκες καλλιέργειας ενός αμπελιού. Πρόκειται για καλλιέργεια ενός στρέμματος, το πλαστικό οροφής της οποίας μπαίνει και βγαίνει, ανάλογα με τις ανάγκες. Η υποστύλωση του δεν είναι ίδια με των σκεπαστών αμπελιών τύπου V. Το σχήμα της παραπέμπει σε άρπα. Καλλιεργούνται δύο πρώιμες ποικιλίες σταφυλιών, η γνωστή σε όλους Σουπέριορ (λευκή) και η λιγότερο γνωστή Αττική (μαύρη) με θαυμάσια γεύση.

Βιολογικό, πρώιμο, παραγωγικό, με χαμηλό κόστος

Το αμπέλι που πέτυχαν οι επιστήμονες και ο παραγωγός τα έχει όλα!
Καταρχήν είναι πιστοποιημένο βιολογικής καλλιέργειας. Χρησιμοποιείται μόνο βάκιλος και θειάφι. Ο κ. Παπαδάκης με ειδική πατέντα που έχει εφαρμόσει ποτίζει επαρκώς το αμπέλι με χαμηλό κόστος.

Η τεχνική που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες έχει αποδώσει πρωιμότητα στην παραγωγή καθώς γίνεται συγκομιδή ώριμων σταφυλιών από τις 13 Ιουνίου. Η στρεμματική απόδοση είναι από ικανοποιητική έως πολύ καλή, σύμφωνα με τον κ. Λυδάκη, ενώ το καλλιεργητικό κόστος είναι χαμηλό. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο αμπέλι αποδίδει αμπελόφυλλα από τις 20 Μαρτίου, όταν οι τιμές παραγωγού στο είδος κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο φθάνουν τα 20 ευρώ το κιλό!

«Οι εναλλακτικές καλλιέργειες είναι μπροστά μας!»

«Οι εναλλακτικές καλλιέργειες είναι μπροστά μας. Μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε για την εξασφάλιση καλύτερου εισοδήματος στον παραγωγό» επισημαίνει ο κ Λυδάκης μιλώντας για νέες τεχνικές καλλιέργειας πρώιμων ποικιλιών σταφυλιών.

Ειδικότερα η ποικιλία Αττική δεν έχει αξιοποιηθεί στην Ελλάδα, αν και παράγεται σε άλλες περιοχές του κόσμου με την επωνυμία «Γκρέτσια». Είναι μαύρη, χοντρόρωγη χωρίς ορμόνες, άσπερμη και εύγευστη. Η Σουπέριορ ως γνωστό είναι επίσης γευστική, άσπερμη, λευκή ποικιλία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες και οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να προωθήσουν στην αγορά τρίχρωμες συσκευασίες σταφυλιών (με ποικιλίες άσπρη, ροζ και μαύρη) όπως κάνουν συνάδελφοι τους σε άλλες περιοχές του κόσμου. Να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί πιπεριάς της Κρήτης έχουν κάνει το ίδιο (με τις λεγόμενες έγχρωμες πιπεριές) με μεγάλη επιτυχία.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λυδάκης οι συγκεκριμένες ποικιλίες καλλιεργούνται σε πρώιμες περιοχές και η τεχνική που εφαρμόζεται στο πειραματικό θερμοκήπιο είναι δυνατόν να εφαρμοστεί σε θερμοκήπια παραλιακών περιοχών. Επειδή το καλλιεργητικό κόστος είναι χαμηλό, ενδείκνυται αυτή την περίοδο που αρκετοί παραγωγοί δεν έχουν χρήματα να καλύψουν το υψηλό κόστος των θερμοκηπιακών κηπευτικών. Με μία προϋπόθεση: Οι παραγωγοί να μη χρησιμοποιούν μεθόδους καλλιέργειας κηπευτικών. Να νοιώσουν ότι καλλιεργούν αμπέλι, καλλιέργεια με τις δικές της ιδιαιτερότητες. Δηλαδή είτε να είναι οι ίδιοι αμπελουργοί, είτε να θέλουν πράγματι να γίνουν.

Σημειώνεται τέλος ότι οι επιστήμονες ευχαριστούν την εταιρεία Πλαστικά Κρήτης για τα πλαστικά κάλυψης τα οποία χορήγησε για τις έρευνες τους, που είναι μάλιστα ανθεκτικά στο θειάφι.

Πηγή:www.agronews.gr

Το διαβάσαμε στο : http://piperies-agiou-georgiou.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.