Κήπος Στα Μεσόγεια: Χοιρινό κότσι στη γάστρα

25 Νοεμβρίου 2013

Χοιρινό κότσι στη γάστρα

Περιγραφή

Πολύ νόστιμο φαγητό για τις χειμωνιάτικες Κυριακές.
Χοιρινό κότσι στη γάστρα
    Τι χρειαζόμαστε:
ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ
  • 3 μικρά κότσια (ή δύο μέτρια)
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πιπεριά κέρατο
  • 1 καρότο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3-4 σπυριά μπαχάρι
  • 1 μικρό κομμάτι φρέσκια πιπερόριζα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού λευκό ή ροζέ ξηρό κρασί
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • Χυμό μισού πορτοκαλιού (προαιρετικά κι αν σας αρέσει να γλυκίζει λίγο το φαγητό)
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
  • Πατάτες
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού ξερή πιπερόριζα τριμμένη σε σκόνη
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • Χυμό ένος λεμονιού,
  • Μουστάρδα
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

AdTech Ad

Πώς το κάνουμε:

  1. Ζητάμε από τον κρεοπώλη τρία μικρά κότσια και του ζητάμε να τα καθαρίσει για να γλιτώσουμε το καθάρισμα στο σπίτι! Εάν θέλετε μπορείτε να τα μαρινάρετε από το προηγούμενο βράδυ,αφού προηγουμένως τα πλύνετε καλά, βάζοντας ένα ποτήρι κρασί, ένα καρότο κομμένο στα τέσσερα, μία πιπεριά κομμένη στη μέση, ένα κρεμμύδι, μία σκελίδα σκόρδο, πιπερόριζα σε χοντρές φέτες, πιπέρι και μπαχάρι.
  2. Αν δε θέλετε να τα μαρινάρετε (γίνετε εξίσου νόστιμο), τότε αφού πλύνετε τα κότσια καλά παίρνετε αλάτι και πιπέρι και τρίβετε καλά τα κότσια και τα βάζετε με όλα τα προηγούμενα υλικά κι ένα φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο στη γάστρα κι αφού κλείσετε το καπάκι, το αφήνετε να ψηθεί στο φούρνο στους 160 βαθμούς για δύο περίπου ώρες, ελέγχοντας αν χρειαστεί να γυρίσετε τα κότσια και να προσθέσετε λίγο κρασί. Εάν σας αρέσει να γλυκίζει λίγο το φαγητό προσθέστε και το χυμό μισού πορτοκαλιού. Το μυστικό είναι να μη βάλετε καθόλου νερό.
  3. Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σ΄ ένα μεγάλο σκεύος. Εάν έχετε και μικρές στρόγγυλες παπατούλες είναι ακόμη πιο εμφανίσιμο. Βάζετε αλάτι, ρίγανη, μία σκελίδα σκόρδο κομμένη σε πολύ λεπτές φετούλες, ξερή τριμμένη πιπερόριζα σε σκόνη, χυμό λεμονιού, ένα κουτάλι μουστάρδα, ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά μαζί.
  4. Ανοίγετε τη γάστρα και μαζεύετε με μια τρυπητή κουτάλα τα μυρωδικά και τα λαχανικά, εκτός από το δαφνόφυλλο και απλώνετε τις πατάτες γύρω γύρω από τα κότσια. Κλείνετε τη γάστρα κι αφήνετε το φαγητό να ψηθεί στην ίδια θερμοκρασία για 1 1/2 ώρα. Λίγο πριν βγάλετε το φαγητό από το φούρνο κι αν σας αρέσει ξεροψημένο, όπως αρέσει σ΄ εμένα, βγάζετε το καπάκι από τη γάστρα και ανεβάζετε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς, ώστε να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό με το λαδάκι του.

Πηγή: http://www.sintagespareas.gr
Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.