Κήπος Στα Μεσόγεια: Διαστάσεις πανδημίας κινδυνεύουν να πάρουν τα καρδιαγγειακά στην Ελλάδα

Διαστάσεις πανδημίας κινδυνεύουν να πάρουν τα καρδιαγγειακά στην Ελλάδα

Βάσει του προγράμματος πρόληψης που έχει ξεκινήσει το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ) στην Ελλάδα, τα 10 χρόνια διεξάγονται συνεχείς εξετάσεις πιθανής εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μέχρι σήμερα εξετάστηκαν 60.000 ενήλικες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 50% διαγνώσθηκε με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (>190mg/dl), το 25% με υπέρταση, το 9% με διαβήτη, το 42% ήταν υπέρβαροι, και το 50% των ατόμων κάτω από 50 ετών ήταν καπνιστές.
Οι ειδικοί σημείωσαν ότι υπήρχε έλλειψη τακτικού ελέγχου του καρδιακού ρυθμού, με συνέπεια να μην εντοπίζεται έγκαιρα η κολπική μαρμαρυγή, συνήθης αιτία εγκεφαλικού, ενώ μόνο 1 στους 3 Έλληνες πετυχαίνει το στόχο της υπολιπιδαιμικής αγωγής όταν ξεκινά τη θεραπεία παρά την εκτεταμένη χρήση στατινών.
Επιπροσθέτως , μόνο οι μισοί από όσους γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη κάνουν κάτι για να τη μειώσουν.
Όπως επεσήμαναν πάνω από το 3% του πληθυσμού των ενηλίκων στη χώρα μας έχουν παρουσιάσει επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής, ενώ στους ηλικιωμένους >75 ετών  το ποσοστό είναι >10%.
Ενθαρρυντικό ωστόσο, είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που καλύπτεται με αντιπηκτική αγωγή (από 38% το 2011 σε 55% το 2012 και 70% το 2013).
Το ΕΛ.Ι.ΚΑ.Ρ. συνεχίζει το πρόγραμμα πρόληψης, ενημέρωσης και καταγραφής σε όλη τη χώρα έτσι και φέτος 1-3 Οκτωβρίου στην Αθήνα, στην Αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα, από 9:00 έως 17:00, γιατροί του Ιδρύματος θα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, την ολική χοληστερόλη, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας,  χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.
Οι ειδικοί σημείωσαν ότι υπήρχε έλλειψη τακτικού ελέγχου του καρδιακού ρυθμού, με συνέπεια να μην εντοπίζεται έγκαιρα η κολπική μαρμαρυγή, συνήθης αιτία εγκεφαλικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.