Κήπος Στα Μεσόγεια: 6 θερμοκοιτίδες για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων

6 θερμοκοιτίδες για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων

Με την παρουσίαση 6 θερμοκοιτίδων νέων επιχειρήσεων ολοκληρώθηκε το Οpen Coffee Αθήνας που διοργανώθηκε στο Μουσείο Μπενάκη. Το Open Coffee περιλαμβάνει σύντομες παρουσιάσεις, ερωταπαντήσεις και δραστηριότητες δικτύωσης με ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα.
Στο Open Coffe παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων οι θερμοκοιτίδες (incubators) που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Οι θερμοκοιτίδες παρέχουν κατά κανόνα την τεχνογνωσία, το χώρο και τις υποδομές για νέες επιχειρήσεις(startups) που χρειάζονται στήριξη στα πρώτα τους βήματα. Συγκεκριμένα, οι θερμοκοιτίδες και οι παρεμφερείς δράσεις ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων, που είναι ανοιχτές, είναι οι εξής:
  • Πρόγραμμα Egg (Enter- Grow-Go): Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα μίλησε η Λύδα Μοδιάνο επικεφαλής επικοινωνίας του Eurobank Group.  Η Eurobank ένωσε τις δυνάμεις του με το Corallia, στήνοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ενίσχυση της νέας/νεανικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα παρέχει σε νεανικές επιχειρηματικές ομάδες ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιχειρηματικής επώασης (incubation), επιτάχυνσης (acceleration) και συνεργασίας (co-working), προσφέροντάς τους μια σειρά από υποστηρικτικές δράσεις και εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν και να επιταχύνουν τη μετατροπή του επιχειρηματικού τους σχεδίου, μιας αρχικής ιδέας ή ενός πρωτόλειου πρωτοτύπου, σε ένα ολοκληρωμένο και επιχειρηματικά αξιοποιήσιμο προϊόν ή υπηρεσία. Σύμφωνα με την κ. Μοδάνο, το πρόγραμμα Egg δέχθηκε μέχρι και τις 26 Μαρτίου όπου ήταν η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων 191 αιτήσεις, καταλήγοντας χθες στις τελικές 20. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους 18-35 ετών, πτυχιούχους ή φοιτητές πανεπιστημίου.
  • Πρόγραμμα Aephoria: Είναι ένα νέο πρόγραμμα εκκίνησης και υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων (startups) στον τομέα της πράσινης οικονομίας. Αποτελεί μια πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής ΜΚΟ Οργάνωση Γη που εκπροσωπεί ο κ. Πέτρος Κόκκαλης. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το Aephoria.net έχει ως στόχο τη στήριξη νέων επιχειρηματικών ιδεώνμε στόχο την δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα της πράσινης οικονομίας και ανάπτυξης. Τελική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι 31η Μαΐου, με το πρόγραμμα να έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 20 συνολικά αιτήσεις. Οι πρώτες ομάδες θα ξεκινήσουν κανονικά το Σεπτέμβριο.
  • Θερμοκοιτίδα IQbility:  Για τη συγκεκριμένη δράση μίλησε στο Open Coffee Αθήνας ο Αλέξανδρος Ρούστας, γενικός διευθυντής του  IQbility, μιας νέας θερμοκοιτίδας, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία του Quest Group σε συνεργασία με το PJTechCatalyst fund και παρέχει υποδομές, υπηρεσίες, mentoring αλλά και χρηματοδότηση σε ICT start-ups ( το ποσό αρχικής  χρηματοδότησης (seed funding) μετοχικής συμμετοχής που θα λαμβάνουν οι επιλεχθείσες ομάδες  θα κυμαίνεται μεταξύ 30.000 -60.000 ευρώ Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη θερμοκοιτίδα νέων επιχειρήσεων, θα γίνεται επαναξιολόγηση τόσο από τον όμιλο Quest όσο και από το PJ Tech Catalyst Fund  για  επιπλέον χρηματοδότηση συγκεκριμένων ομάδων). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δέχεται αιτήσεις μέχρι και την 15η Μαΐου μέσω της ιστοσελίδας www.iqbility.com.
  • Innovation Farm: Από το 2010, η Θεσσαλονίκη απέκτησε τη δική της θερμοικοιτίδαανάπτυξης επιχειρηματικών ιδεών. Ο λόγος για το Innovation Farm, για το οποίο μίλησαν ο Αργύρης Σπυρίδης και η Adriane Thrash. Το Innovation Farm αποτελεί μια οιονεί θερμοκοιτίδα και επιταχυντή (accelerator) για startups, διαθέτοντας το ειδικό πρόγραμμα “επιτάχυνσης” Stage One, η συμμετοχή στο οποίο δεν προβλέπει κάποια χρηματική επιβάρυνση για τις συμμετέχουσες ομάδες. Οι ομάδες λαμβάνουν ενεργή υποστήριξη και στην αναζήτηση χρηματοδότησης.
  • Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχει και το COSMOTE StartUp! Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά ενέργεια που υλοποιεί η COSMOTE στο πλαίσιο του προγράμματος «Ο κόσμος μας, εσύ», σε συνεργασία με τo φορέα StartIgniter. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανθρώπους με νέες ιδέες, οι οποίες με τη σωστή καθοδήγηση και την υποστήριξη από ειδικούς μπορούν να μεταμορφωθούν σε μια νέα δυναμική επιχείρηση. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν, μαζί με την ομάδα τους, να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής στο www.cosmotestartup.gr. Στη συνέχεια όλες οι συμμετέχουσες ομάδες θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή από το χώρο των επιχειρήσεων. Είκοσι πέντε από αυτές θα συμμετάσχουν σε ένα τριήμερο Boot Camp, με στόχο την αξιολόγηση του τρόπου εργασίας και επικοινωνίας τους. Εκεί θα γίνει και η επιλογή της τελικής δεκάδας, που θα συνεχίσει το εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, διάρκειας τεσσάρων μηνών. Στο τελευταίο στάδιο, ένα τετράμηνο πρόγραμμα εκπαίδευσης, εξέλιξης και ωρίμανσης επιχειρηματικών ιδεών, ένα ταξίδι στο Silicon Valley περιμένει τις προκριθείσες ομάδες. Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, το πρόγραμμα θα καταλήξει σε μια ανοιχτή εκδήλωση παρουσίασης της τελικής ιδέας, όπως αυτή θα έχει διαμορφωθεί σε υποψήφιους επενδυτές.
  • Τέλος, η Metavallon προσφέρει ένα  ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και υποστήριξης startups. Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται Startup Series  και αποτελείται από τρία στάδια (Gymnasium: startup idea development, Academy: acceleration, Institute: incubation), με την ολοκλήρωση των οποίων επιδιώκεται οι επίλεκτοι συμμετέχοντες να έχουν αποκτήσει πολύτιμες δεξιότητες και να έχουν μετατρέψει τις ιδέες τους σε δυναμικές επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα βασίζεται στην πρακτική μάθηση, σε επισκέψεις σε διεθνή κέντρα επιχειρηματικότητας όπως η Νέα Υόρκη και η Σίλικον Βάλεϊ και στην καθοδήγηση από ένα διεθνές δίκτυο μεντόρων και ειδικών.
Οι 6 θερμοκοιτίδες για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων σε συνδυασμό με κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών δίνουν νέα δυναμική στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Προσφέρουν την ευκαιρία μετατροπής μιας επιχειρηματικής ιδέας σε πράξη σε επίδοξους νέους επιχειρηματίες. Βελτιώνουν τις δυνατότητες απασχόλησης των νέων, τονώνοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.