Κήπος Στα Μεσόγεια: Φυσικοί Λιποδιαλύτες

Φυσικοί Λιποδιαλύτες

Υπάρχουν τρόφιμα που προκαλούν περισσότερες καύσεις,αλλά και αυτά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο :


Για να μετατραπούν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε σε ενέργεια και θρεπτικά στοιχεία, υπόκεινται πρώτα σε επεξεργασία στο πεπτικό σύστημα και αυτό αναγκάζει τον οργανισμό μας να κάψει ένα ποσό θερμίδων, διαφορετικό για κάθε τρόφιμο ή συνδυασμό τους. Σε μια τυπική διατροφή, το ποσό των μεταγευματικών καύσεων (ή αλλιώς η θερμική επίδραση των τροφίμων – TEF) κυμαίνεται από 10% έως 15% των προσλαμβανόμενων θερμίδων, η μικρότερη TEF στα πολύ επεξεργασμένα, μαλακής υφής και λιπαρά τρόφιμα, η μεγαλύτερη στα λιγότερο επεξεργασμένα και πιο πρωτεϊνούχα.

Εντούτοις, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που, λόγω υφής, σύνθεσης και συστατικών,
προκαλούν μέχρι και 50% υψηλότερες καύσεις, ενώ κάποια άλλα έχουν «αρνητικές θερμίδες», δηλαδή για να τα χωνέψουμε ξοδεύουμε περισσότερες θερμίδες από όσες μας δίνουν.

Καί με περισσότερα; Χάνουμε πιο πολλά!
Εάν επιλέξουμε τρόφιμα με υψηλότερη TEF και τα συνδυάσουμε κατάλληλα, τότε από ένα γεύμα π.χ. 400 θερμίδων το σώμα μας θα κάψει μέχρι και τις μισές, δηλαδή κάτι παραπάνω από όσες με μισή ώρα τρέξιμο σε διάδρομο! Όπως γίνεται κατανοητό, με τη συχνότερη ένταξη τέτοιων τροφίμων στη διατροφή μας, προτιμότερο στη θέση άλλων πιο παχυντικών και όχι επιπλέον αυτών, πετυχαίνουμε πιο πολλές καύσεις, γλιτώνουμε εκατοντάδες θερμίδες συνολικά, που αλλιώς θα αποθηκεύαμε ως σωματικό λίπος, και τελικά χάνουμε ευκολότερα κιλά ή τρώμε περισσότερο χωρίς να παίρνουμε γραμμάριο!


Ποια είναι λοιπόν τα 19 Υπερ-μεταβολικά τρόφιμα

1. Αβοκάντο- Τα καλά λιπαρά είναι εδώ
Μερίδα: ¼ τεμαχίου.
Παίρνεις:78 θερμίδες. Καίτε: 15 θερμίδες.
Πλούσιο σε ολεϊκό οξύ, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε. Μία από τις καλύτερες πηγές γλουταθειόνης, ενός πανίσχυρου αντιοξειδωτικού.
Συμβουλή: Παρότι δεν πρέπει να «φοβάσαι» τα καλά λιπαρά, όπως αυτά του αβοκάντο, καλό είναι να τα καταναλώνεις σε ελεγχόμενες ποσότητες.
Η τέλεια συνταγή: Κόβεις και αναμειγνύεις μαρούλι, iceberg, κρεμμυδάκια και αβοκάντο περιχυμένο με χυμό λεμονιού. Προσθέτεις μυρωδικά ξερά και περιχύνεις με λαδόξιδο.

2. Ανανάς νωπός - Ελαττώνει τα πρηξίματα
Μερίδα: 1 φέτα.
Παίρνεις: 25 θερμίδες.
Καις: 9 θερμίδες.
Πηγή βρωμελίνης, ενός ενζύμου που βοηθά στην καταστολή των φλεγμονών, στη μείωση των οιδημάτων και στην πιο ολοκληρωμένη πέψη των πρωτεϊνών.
Συμβουλή: Καταναάλωσε τον ανανά μαζί με ζωικές πρωτεΐνες, έτσι ώστε να διευκολύνεις την αφομοίωσή τους.
Η τέλεια συνταγή: Απλώνεις γιαούρτι πάνω από φέτες ανανά και περιχύνεις με καρυδόψιχα τριμμένη.

3. Γιαούρτι 2% λιπαρά- Προάγει την απώλεια κοιλιακού λίπους
Μερίδα: 200 γραμμάρια.
Παίρνεις: 110 θερμίδες.
Καις: 22 θερμίδες.
Διαθέτει τα ίδια θρεπτικά συστατικά με το γάλα (πρωτεΐνες, ασβέστιο, μαγνήσιο κ.ά.) συν ωφέλιμα οξυγαλακτικά βακτηρίδια (προβιοτικά).
Συμβουλή: Καλύτερα γιαούρτι «ζωντανό», έστω με περισσότερα λιπαρά και θερμίδες, παρά απομίμηση, έδεσμα ή επιδόρπιο.
Η τέλεια συνταγή: Αναμειγνύεις γιαούρτι, μήλο πράσινο ψιλοκομμένο και βανίλια σκόνη.

4. Βρόμη - Ιδανική για πρωινό αντί άλλων δημητριακών
Μερίδα: 2 κουταλιές νιφάδες ωμές.
Παίρνεις: 70 θερμίδες. 
Καις: 14 θερμίδες.
Εξαιρετική πηγή υδατανθράκων αργής απορρόφησης και φυτικών ινών, οι οποίες προσροφούν νερό στο έντερο και αυξάνουν την κινητικότητά του.
Αντικαταστάτες: νιφάδες κριθαριού, σίκαλης ή κεχριού, κουσκούσι ολικής αλέσεως, πλιγούρι, τραχανάς, χόντρος και ξινόχοντρος.
Η τέλεια συνταγή: Βράζεις σε νερό νιφάδες βρόμης, σταφίδες και μήλο τριμμένο. Μόλις το μείγμα χυλώσει, το αδειάζεις σε μπολ, προσθέτεις αμύγδαλα και περιχύνεις με κανέλα.

5. Αμύγδαλα- Το νόστιμο και εύκολο σνακ
Μερίδα: 10 τεμάχια άψητα.
Παίρνετε: 96 θερμίδες. 
Καις: 26 θερμίδες.
Καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και βιταμίνης Ε. Έχουν λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από άλλους ξηρούς καρπούς και τον υψηλότερο δείκτη κορεσμού – κοινώς, χορταίνουν!
Αντικαταστάτες: καρύδια, κουκουνάρια, μακαντάμια, πεκάν, φιστίκια Αιγίνης.
Η τέλεια συνταγή: Βάζεις στο μπλέντερ αμύγδαλα, αβοκάντο κομμένο, τόφου, λίγο ελαιόλαδο και μουστάρδα. Αναμειγνύεις μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή και το τρως ως έχει με κουταλάκι ή αλειμμένο σε ψωμί.

6. Κεφίρ 2% λιπαρά - Για υγιές έντερο και καλύτερη πέψη
Μερίδα: 1 ποτήρι.
Παίρνεις: 99 θερμίδες.
Καις: 22 θερμίδες.
Προϊόν ζύμωσης του γάλακτος με καλλιέργεια κεφίρ. Εξαιρετική πηγή προβιοτικών και ασβεστίου, συνήθως γίνεται καλά ανεκτό από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
Αντικαταστάτες: γιαούρτι παραδοσιακό, ξινόγαλο, lassi (ινδικό ρόφημα γιαουρτιού).
Η τέλεια συνταγή: Καθαρίζεις και ψιλοκόβεις μήλο και αχλάδι. Τα ρίχνεις στο μπλέντερ μαζί με το κεφίρ και βανίλια σκόνη. Αναμειγνύεις και το πίνεις χωρίς να καταναλώσεις άλλα τρόφιμα για τουλάχιστον 1 ώρα.

7. Μοσχάρι - Αιμοποιητικό και πολύ δυναμωτικό
Μερίδα: 115 γραμμάρια ψαχνό.
Παίρνεις: 220 θερμίδες.
Καις: 85 θερμίδες.
Πλούσιο σε πλήρεις πρωτεΐνες, κρεατίνη, βιταμίνες Β και σίδηρο, συστατικό που συνήθως εκλείπει σε αρκετές γυναίκες, με συνέπεια τη δυσλειτουργία του μεταβολισμού.
Αντικαταστάτες: απάκι, κατσικάκι, καβουρμάς, κουνέλι, βουβάλι, σαλιγκάρια, σύγκλινο, ψαρονέφρι χοιρινό.
Η τέλεια συνταγή: Ψήνεις φιλέτο μοσχαριού και το κόβεις σε λεπτές φέτες. Το περιχύνεις με σάλτσα φτιαγμένη με γλυκολέμονο, σόγια σος, πιπέρι κόκκινο και ελάχιστο νερό. Το σερβίρεις μαζί με ρύζι καστανό.

8. Δαμάσκηνα ξερά - αποβάλλουν το διατροφικό λίπος
Μερίδα: 3 μικρά.
Παίρνεις: 33 θερμίδες.
Καις: 13 θερμίδες.
Δεσμεύουν μέρος του λίπους των τροφίμων που συνοδεύουν, έχουν καθαρκτικές ιδιότητες, βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου.
Αντικαταστάτες: βατόμουρα, βερίκοκα, κράνα, παπάγια, μήλα, σύκα – όλα φυσικώς αποξηραμένα και χωρίς θειώδη συντηρητικά.
Η τέλεια συνταγή: Μαγειρεύεις απύρηνα δαμάσκηνα μαζί με χοιρινό ή μοσχάρι.

9. Σέλινο - Ο βασιλιάς των «αρνητικών» θερμίδων
Μερίδα: ½ φλιτζάνι ωμό.
Παίρνετε: 9 θερμίδες. 
Καις: 26 θερμίδες.
Καλή πηγή βιταμίνης C, καλίου και κουμαρινών. Έχει ήπια διουρητική ενέργεια, μειώνει την αρτηριακή πίεση, δρα αντιοξειδωτικά. Η κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.
Αντικαταστάτες: κολοκυθάκια, μαϊντανός, μανιτάρια, μάραθο, μαρούλι, πικραλίδες, σπαράγγια.
Η τέλεια συνταγή: Πλένεις, κόβεις και... μασουλάς μερικά κοτσάνια σέλινου όποτε νιώθεις πείνα.

10. Κινόα- Σταθεροποιητής σακχάρου αίματος
Μερίδα: ½ φλιτζάνι βρασμένο.
Παίρνεις: 90 θερμίδες.
Καις: 27 θερμίδες.
Πλούσιο σε βραδυφλεγείς υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και μαγνήσιο. Περιέχει όλα τα βασικά αμινοξέα, είναι ιδιαίτερα χορταστικό, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Αντικαταστάτες: ρύζι καστανό, προϊόντα δημητριακών από αμάρανθο ή ζέα (η ζέα είναι ένα από τα παλαιότερα δημητριακά, ιδιαίτερα προσφιλές στους αρχαίους Έλληνες).
Η τέλεια συνταγή: Μαγειρεύεις το κινόα με νερό για περίπου 20 λεπτά, χωρίς να το ανακατεύεις. Τα τελευταία 2-3 λεπτά του μαγειρέματος προσθέτεις αμύγδαλα και καρότα ψιλοκομμένα.

11. Τόνος- Τρέφει τους μυς, ενισχύει τη λιποδιάλυση
Μερίδα: 115 γραμμ. (1 κονσέρβα)
Παίρνεις: 120 θερμίδες.
Καις: 44 θερμίδες.
Το φιλέτο τόνου σε κονσέρβα νερού δεν περιέχει λιπαρά και είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών Β και ψευδαργύρου.
Αντικαταστάτες: βακαλάος (όχι παστός), καλαμαράκια κονσέρβας, χταπόδι.
Η τέλεια συνταγή: Ανοίγεις μια μικρή μπαγκέτα ολικής αλέσεως στη μέση και τη γεμίζεις με φύλλο μαρουλιού, τόνο τεμαχισμένο, αμύγδαλα ψιλοκομμένα και προαιρετικά φετάκια γκρέιπφρουτ.

12. Γκρέιπφρουτ ροζ- Κινητοποιεί τα αποθηκευμένα λίπη
Μερίδα: ½ μικρό.
Παίρνεις: 37 θερμίδες.
Καις: 14 θερμίδες.
Πλούσια πηγή βιταμίνης C, πηκτίνης και ναργινίνης, ενός φυτοθρεπτικού που αυξάνει την κινητοποίηση του αποθηκευμένου λίπους.
Αντικαταστάτες: γλυκολέμονο, λεμόνι, πορτοκάλι, μανταρίνι, ρόδι, σαγκουίνι.
Η τέλεια συνταγή: Βάζεις σε σαλατιέρα λάχανο χοντροκομμένο, γκρέιπφρουτ και πορτοκάλι κομμένα σε φετάκια και καρότο τριμμένο. Ανακατεύεις και περιχύνεις με ελαιόλαδο.

13. Edamame- Εξαιρετικά για τις γυναίκες
Μερίδα: ½ φλιτζάνι βρασμένα.
Παίρνεις: 113 θερμίδες.
Καις: 32-50 θερμίδες, τις περισσότερες όταν τα τρως παγωμένα την επόμενη μέρα. Πράσινα φασόλια σόγιας μέσα στη φλούδα τους. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες Β, βιταμίνη Κ, μαγνήσιο, σελήνιο και φυτοοιστρογόνα.
Αντικαταστάτες: προϊόντα σόγιας (μίζο, τόφου κ.ά.), αρακάς, μπάμιες, φάβα πράσινη, φασολάκια.
Η τέλεια συνταγή: Μαγειρεύεις ξεχωριστά edamame και ρύζι καστανό. Τα αναμειγνύεις σε ίσες ποσότητες, προσθέτεις πιπεριά κόκκινη και κρεμμύδι ψιλοκομμένα.
Τα ανακατεύεις ελαφρώς και τα περιχύνεις με ελαιόλαδο.

14. Λιναρόσποροι- Φυσικό καθαρτικό
Μερίδα: 1 κουταλιά αναποφλοίωτοι.
Παίρνεις: 60 θερμίδες.
Καις: 50 θερμίδες.
Εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, πολυακόρεστων λιπαρών αλλά και πρωτεϊνών. Συμβάλλουν στην αύξηση του κορεσμού και διεγείρουν τη λειτουργία του εντέρου.
Αντικαταστάτες: παπαρουνόσποροι, σπόροι Chia, σπόροι κάνναβης, σουσάμι αναποφλοίωτο.
Η τέλεια συνταγή: Αλέθεις λιναρόσπορους και τους προσθέτεις σε γιαούρτι, σαλάτες λαχανικών ή δημητριακά πρωινού.

15. Ραδίκια άγρια- Τα χόρτα της υγείας
Μερίδα: ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα.
Παίρνεις: 17 θερμίδες.
Καις: 22 θερμίδες.
Περιέχουν περισσότερο β-καροτένιο από οποιοδήποτε άλλο χόρτο, είναι πλούσια σε βιταμίνη Β1, φλαβονοειδή και κυτταρίνη και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Αντικαταστάτες: αγκινάρες, αντίδια, βλίτα, κρεμμυδάκια φρέσκα, λάχανο, σέσκουλα, σπανάκι, τσουκνίδα.
Η τέλεια συνταγή: Αναμειγνύεις βλαστάρια ραδικιών με βραστή γλυκοπατάτα κομμένη σε φέτες, βραστά ασπράδια αβγών ψιλοκομμένα και σκόρδο τριμμένο. Τα σερβίρεις περιχυμένα με λαδόξιδο.

16. Κόκκινο Μήλο- Κόβει την πείνα... μαχαίρι
Μερίδα: 1 μεγάλο. 
Παίρνεις: 125 θερμίδες.
Καις: 28 θερμίδες.
Ιδιαίτερα πλούσιο σε πηκτίνες, διαλυτές φυτικές ίνες που απορροφούν το διατροφικό λίπος και μειώνουν τη χοληστερίνη. Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Συμβουλή: Για να μειώσεις την απορρόφηση θερμίδων του γεύματος αλλά και για να περιορίσεις την όρεξή σου, φας 1 μήλο 15 λεπτά πριν από το κυρίως φαγητό.
Η τέλεια συνταγή: Αναμειγνύεις μήλο χοντροκομμένο με μίσχους σέλινου, αντίδια βρασμένα και καρυδόψιχα.

17. Σολομός- Καρδιοτονωτικός και αγχολυτικός
Μερίδα: 115 γραμμάρια.
Παίρνεις: 132 θερμίδες.
Καις: 42 θερμίδες.
Πλούσιος σε ω-3 λιπαρά και πρωτεΐνες. Βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει το άγχος, βοηθά στην έλεγχο της κατάθλιψης.
Αντικαταστάτες: αφρόψαρα, κολιοί, σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγκα.
Η τέλεια συνταγή: Αλείφεις 1 φιλέτο σολομού με λεμόνι, σκόρδο τριμμένο, σκόρδο σκόνη και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Περιχύνεις με πιπέρι μαύρο και ψήνετε στο φούρνο. Συνοδεύεται με ραδίκια, σταμναγκάθι ή ρόκα.

18. Τσάι- Λιποδιαλυτικό και αντικυτταριτιδικό
Μερίδα: 1 φλιτζάνι χωρίς ζάχαρη.
Παίρνεις: 0 θερμίδες.
Καις:15-25 θερμίδες.
Όλα τα τσάγια από το φυτό καμέλια η σινική (μαύρο, πράσινο, λευκό κ.ά.) είναι πλούσια σε κατεχίνες, που σε συνδυασμό με την τεΐνη τους (αλκαλοειδές ανάλογο της καφεΐνης) αυξάνουν το μεταβολικό ρυθμό.
Αντικαταστάτες: δίκταμο, καφές, καφές πράσινος, μέντα, τσάι του βουνού.
Η τέλεια συνταγή: Ετοιμάζεις το τσάι χρησιμοποιώντας φύλλα πράσινου τσαγιού. Προσθέτεις χυμό λεμονιού ή λίγη μέντα και χυμό γκρέιπφρουτ.

19. Αβγά ασπράδια- Η αρίστη των πρωτεϊνών
Μερίδα: 3 βρασμένα.
Παίρνεις: 53 θερμίδες. 
Καις: 17 θερμίδες.
Δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά και υδατάνθρακες. Η πρωτεΐνη τους έχει την υψηλότερη βιολογική αξία, αφομοιώνεται δηλαδή σε μεγαλύτερο βαθμό, μετά την πρωτεΐνη ορού γάλακτος.
Συμβουλή: Ενδυναμώστε τις πρωινές καύσεις συμπεριλαμβάνοντας αβγά στο πρωινό σου, περισσότερα ασπράδια και μέχρι 1 κρόκο ημερησίως.
Η τέλεια συνταγή: Χοντροκόβεις πράσινα λαχανικά, τα βάζετε σε σαλατιέρα και τα αναμειγνύεις με βρασμένα ασπράδια αβγών κομμένα στα τέσσερα. Προσθέτεις ελαιόλαδο, πιπέρι μαύρο και μουστάρδα.

Πηγή: diadrastiko.blogspot.com


Το διαβάσαμε στο : http://mothernaturegr.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.