Κήπος Στα Μεσόγεια: Σάλτσα τομάτας: πώς να τη φτιάξουμε και να τη διατηρήσουμε

Σάλτσα τομάτας: πώς να τη φτιάξουμε και να τη διατηρήσουμε


Όλοι αγαπάμε τις καλοκαιρινές τομάτες. Είναι όμως τόσες πολλές, που σκεφτήκαμε πως αξίζει να τις συντηρήσετε, για να μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε το χειμώνα, και να θυμάστε το καλοκαίρι που πέρασε.

Παρακάτω σας εξηγούμε πώς να φτιάξετε φρέσκια σάλτσα τομάτας, και να την συντηρήσετε σε βαζάκια, για να την χρησιμοποιήσετε σε σάλτσες για μακαρόνια, τάρτες και πολλά άλλα. 

Με αυτό τον τρόπο συσκευασίας και συντήρησης, οι ντομάτες θα διατηρηθούν για 1 έως και 2 χρόνια!

Μαζέψτε όσες περισσότερες τομάτες μπορείτε. Δεν μας πειράζει το είδος τους ή το πόσο ώριμες είναι. Χαράξτε τις κορυφές τους σε σχήμα Χ, και ρίξτε τις τομάτες σε νερό που βράζει για 1-2 λεπτά. Αυτό θα μας βοηθήσει στο ξεφλούδισμα τους.

Για να τις ξεφλουδίσουμε, θα πρέπει να μην καίνε. Μια εύκολη λύση είναι να τις ρίξετε σε νερό με πάγο για μερικά λεπτά.

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και αφαιρούμε όσα σπόρια μπορούμε. Μην αγχώνεστε, δεν μπορείτε να αφαιρέσετε όλα τα σπόρια, και δεν πειράζει εάν σας ξεφύγουν μερικά. Ρίχνετε τις καθαρισμένες τομάτες σε μια κατσαρόλα, αφού μετά θα τις βράσετε.

Πρέπει στη συνέχεια, να αποστειρώσουμε τα βαζάκια και τα καπάκια τους. Προτείνουμε δύο τρόπους. Είτε σε πλυντήριο πιάτων στους 50 C ή και παραπάνω βαθμούς, είτε μπορείτε απλά να βράσετε τα βαζάκια και τα καπάκια τους για μερικά λεπτά σε μια κατσαρόλα.

Ξεκινάμε να μαγειρεύουμε τις τομάτες μας, εδώ οι χρόνοι θα διαφοροποιηθούν ανάλογα με την ποσότητα και το είδος της ντομάτας. Θέλετε να δημιουργηθεί μια σάλτσα σχετικά πηχτή και δεμένη. Υπολογίζουμε 30 με 40 λεπτά.

Μεταφέρουμε τη σάλτσα με μια καθαρή κουτάλα στα βαζάκια μας, και γεμίζουμε μέχρι πάνω. Αφήνουμε μόλις 1-2 εκατοστά κενό, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού, και σφραγίζουμε, χωρίς να γυρίζουμε το καπάκι πολύ σφιχτά.

Σε μια βαθειά κατσαρόλα ή χύτρα, βράζουμε τα βαζάκια για 15 λεπτά, με τη στάθμη του νερού να βρίσκεται ελάχιστα κάτω από το καπάκι. Καλό θα ήταν να τοποθετήσετε στον πάτο της κατσαρόλας μια πετσέτα, και να καθίσετε πάνω το βαζάκι, έτσι ώστε να μην σας σπάσει ή ραγίσει από το βράσιμο!

Αφαιρέστε τα βαζάκια από την κατσαρόλα με προσοχή, γιατί θα καίνε υπερβολικά, και αφήστε τα για αρκετές ώρες έτσι ώστε να κρυώσουν. Τοποθετείτε σε σκοτεινό ντουλάπι, και χρησιμοποιείτε όποτε θέλετε. Καλό θα ήταν να γράφετε πάνω στο βαζάκι ημερομηνία παρασκευής. Εάν δεν χρησιμοποιήσετε όλη τη σάλτσα μετά το πρώτο άνοιγμα, μπορείτε να τη συντηρήσετε για μερικές μέρες στο ψυγείο.


Το διαβάσαμε στο : http://eisygian.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.