Κήπος Στα Μεσόγεια: Κατασκευές: Φτιάξτε Μόνοι Σας Μπριγκέτες (Briquettes)

Κατασκευές: Φτιάξτε Μόνοι Σας Μπριγκέτες (Briquettes)


 Δημιουργήστε ΔΩΡΕΑΝ θέρμανση για το τζάκι, τον ενεργειακό καυστήρα ή την σόμπα σας απλά και πάνω απ' όλα οικονομικά! 



Οι πρώτες ύλες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι πολλές! Μπορούμε να φτιάξουμε τις δικές μας μπριγκέτες από εφημερίδες, διαφημιστικά φυλλάδια, χαρτί, παλιά τετράδια, παλιά έγγραφα, αυγοθήκες, υπολείμματα υλοτομίας (φύλλα, κλαδάκια, ξερά χόρτα, κλαδιά που έχουνε περάσει από τον κλαδοτεμαχιστή, άχυρα, φλοιοί καρπών και σπόρων κ.λ.π.), υπολείμματα γεωργικών καλλιεργειών, πριονίδι,  ροκανίδια, τσόφλια ξηρών καρπών, χαρτοκιβώτια και το πιο σημαντικό .... τους λογαριασμούς! Οτιδήποτε είναι οργανικό (βιομάζα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί!

ΔΕΝ βάζουμε πλαστικά, λάστιχο, επεξεργασμένο ξύλο, πλαστικοποιημένο χαρτί.

Για την Ιστορία ...


Οι μπριγκέτες από ανακυκλώσιμα υλικά είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε όλο το κόσμο  και φτιάχνονται εύκολα με βιομάζαΤο Πέλλετ και η Μπριγκέτα είναι οι 2 σύγχρονες μορφές καύσιμης βιομάζας και παράγονται από κάθε υλικό που προέρχεται από ζωντανούς οργανισμούς, όπως είπαμε και πιο πάνω. 

Η καύσιμη βιομάζα συγκαταλέγεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) διότι: 

  • Έχει μηδενικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα (CO2). 
  • Κατά την καύση της δεν παράγεται διοξείδιο του θείου.
Η παρασκευή μπριγκέτας είναι εύκολη και δεν χρειάζονται κάποιες .. τεχνικές γνώσεις. 

Τι χρειαζόμαστε;  

  • Έναν μεγάλο κουβά (ή και περισσότερους ανάλογα την ποσότητα που θέλουμε να παράγουμε)
  • Μια χειροκίνητη πρέσσα σαν και αυτή στην φωτό 3
  • Προαιρετικά μια λαστιχένια βαριοπούλα 

Διαδικασία


1. Φτιάχνουμε τον χαρτοπολτό.

  • Ρίχνουμε στον κουβά την πρώτη ύλη μας (χαρτιά, κ.λ.π. όπως είπαμε πιο πάνω). Τα χαρτιά τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια για να μας διευκολύνουν.  
  • Ρίχνουμε αρκετό νερό στον κουβά για να σκεπαστεί το μείγμα και το αφήνουμε για 24-48 ώρες. Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει μια μάζα σαν λάσπη. 

Συμβουλή: Αν βάλετε μόνο χαρτιά, αυτά θα έχουν την τάση να επιπλέουν, καλό θα έιναι να β΄άλετε κάτι από πάνω για βάρος για να είναι όλα τα υλικά σκεπασμένα από το νερό.


2. Κατασκευή μπριγκέτας

  • Βάζουμε το μείγμα στην πρέσσα ομοιόμορφα, προσπαθώντας να μην αφήνουμε κενά. Αυτό θα βοηθήσει μετά κατά το "πρεσσάρισμα" αλλά έτσι θα πετύχουμε και καλύτερη κάυση. Έπειτα συμπιέζουμε καλά για να φύγουν τα υγρά και να πάρει η μπριγκέτα την τελική της μορφή.

Συμβουλή 1: Αν θέλετε χτυπάτε το μείγμα που έχετε βάλει στην πρέσσα με μια λαστιχένια βαριοπούλα για να μην αφήσετε κενά. Εναλλακτικά μπορείτε να ρίχνετε το μείγμα σταδιακά και να κάνετε μια ελαφριά συμπίεση με την πρέσσα για να "κάθεται" το μείγμα και μετά να βάλετε το επόμενο επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο θα χρειαστεί λιγότερη δύναμη και πίεση για να φτιαχτεί το τελικό προϊόν.
Συμβουλή 2: Μπορείτε να ρίχνετε και λίγη στάχτη ή καρβουνάκια μικρά ή θρυματισμένα από το τζάκι/σόμπα σας (κάποιοι βάζουν και αλεύρι αντί για στάχτη αλλά ανεβάζουμε το κόστος) κατά διαστήματα μέσα στην πρέσσα για να "δέσει" πιο καλά το μείγμα μας και να γίνει ακόμα πιο συμπαγές. 
  • Ανοίγουμε την πρέσσα, βγάζουμε την μπριγκέτα μας και την αφήνουμε, όπως είπαμε, για 1-2 μέρες να στεγνώσει καλά. Αν δεν έχει στεγνώσει καλά και έχει υγρασία είναι φυσικό ότι θα δυσκολευτεί να ανάψει.

Συμβουλή: Μπορείτε να βάζετε τις μπριγκέτες σας σε ένα χώρο κοντά στο τζάκι ή την σόμπα σας ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία στεγνώματος. 

Η Πρέσσα 



Πρέσσα για Μπριγκέτες (φωτό 3)
Μετά από αρκετή αναζήτηση την βρήκαμε και μάλιστα σε πολύ καλύτερη τιμή! Είναι μεταλλική σε αντίθεση με άλλες ακριβότερες (με κόστος περίπου 40 Ευρώ χωρίς μεταφορικά) που είναι από συνθετικό πλαστικό.

Προϊόν: Briquette Maker
Προμηθευτής: Αmazon
Κόστος (μαζί με τα μεταφορικά): Περίπου 25 Ευρώ 
Υλικό Κατασκευής: Μέταλλο
Σημείωση: Υπάρχει διαθέσιμο και σε άλλα χρώματα. Κάντε κλικ στον παραπάνω σύνδεσμο και δείτε τι άλλες επιλογές υπάρχουν.

Οι μπριγκέτες όπως είπαμε μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο τζάκι, τη σόμπα ή σε οποιαδήποτε φωτιά. Φυσικά ενδείκνυται και για μαγείρεμα, από την στιγμή που τα υλικά μας είναι όλα οργανικά χωρίς συνθετικά και πετρελαιοειδή . Είναι ένας οικονομικός τρόπος θέρμανσης και μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα ξύλα με αυτές ή να τις χρησιμοποιήσουμε σαν συμπλήρωμα. Η θερμαντική τους ικανότητα είναι πολύ ικανοποιητική και επιπλέον κάνουμε και μια πολύ σοβαρή προσπάθεια για το περιβάλλον μας συμμετέχοντας στην ανακύκλωση! Άλλωστε το χαρτί που μαζεύουμε στο σπίτι μας είναι δυστυχώς πάρα πολύ με τα τόσα φυλλάδια, λογαριασμούς και διαφημιστικά που μας έρχονται καθημερινά.

Παρακαλώ αφήστε μας τα σχόλιά σας ή τις ερωτήσεις σας! 

Αν πάλι σας αρέσει ... διαδώστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ θα βρείτε καταστήματα, επιχειρήσεις,δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματίες, συλλόγους, και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.
Θα σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Μεσόγεια αλλά και για νέα που αφορούν αγρότες, επαγγελματίες και φυσικά τους ερασιτέχνες κηπουρούς με ιδέες και λύσεις για το σπίτι και τον κήπο σας.
Τα Θέματα που βρίσκουμε σε άλλες ιστοσελίδες τα παραθέτουμε στην ιστοσελίδα μας αναφέροντας την πηγή στο τέλος της ανάρτησης, σεβόμενοι την δουλειά των άλλων.
Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος να κρίνει από μόνος του την αξία, ποιότητα ή εγκυρότητα των γραφόμενων. Παρότι προσπαθούμε οι συμβουλές και τα άρθρα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας να είναι έγκυρα και σωστά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.